ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ (CHAZ ) στο Σιάτλ



Η Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ (CHAZ ) στο Σιάτλ

 Οι εντυπώσεις της καθηγήτριας ποινικού δικαίου Gwenola Ricordeau μετά από μία τριήμερη επίσκεψη

 

*


"Στο Σιάτλ, ανακάλυψα την πρακτική του "ανθρώπινου μικροφώνου" που πρέπει να υπήρχε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά διαδόθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια του κινήματος Occupy Wall Street (το 2011). Ζητάς από το πλήθος, στο οποίο απευθύνεις ένα "Mic check!" να επαναλάβει ό, τι λέει ένα άτομο στην εξέδρα ή/και από το μεγάφωνο. Πρέπει να κάνεις σύντομες προτάσεις (ώστε το πλήθος να μπορεί να τις επαναλάβει). Είναι μια αρκετά δυνατή τεχνική που επιτρέπει μια επικοινωνία με το πλήθος - αλλά περιορίζει επίσης το σχήμα του λόγου. Την βρήκα πολύ χρήσιμη όταν προκλήθηκε ένα κύμα πανικού: ήμασταν εκατοντάδες άνθρωποι που τρέχαμε παντού χωρίς κανείς να καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται. Πολύ γρήγορα, ένα άτομο που ήξερε τι συνέβαινε πήρε ένα μεγάφωνο και είπε "δεν υπάρχει τίποτα το σοβαρό", "θα φτάσει μια ιατρική ομάδα". Το πλήθος επανέλαβε αυτές τις προτάσεις κι έτσι μπόρεσα από εκεί που ήμουν, να πάψω να πανικοβάλλομαι. Ήταν πραγματικά πολύ αποτελεσματικό!"

Gwenola Ricordeau

Η Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ (CHAZ ) στο Σιάτλ Facebook Twitter
Φωτ. Heavy

 

Μία Αυτόνομη Ζώνη στην καρδιά του Σιάτλ: συνέντευξη με την Gwenola Ricordeau

 

 

ACTA, 20.06.2020

 

Η Gwenola Ricordeau είναι επίκουρη καθηγήτρια (ποινικού δικαίου) στο πανεπιστήμιο California State University

 

*

 

Βρέθηκες λίγες μέρες στην CHAZ του Σιάτλ ... Μπορείς καταρχάς να μας εξηγήσεις τι είναι η CHAZ;

 

 

Ναί! Το Σιάτλ απέχει δώδεκα ώρες δρόμο από εκεί που ζω, στην Καλιφόρνια. Έφτασα το Σάββατο 13 και έφυγα τη Δευτέρα 15. Έτσι λοιπόν, δεν έμεινα πολύ καιρό, αλλά προσπάθησα να συζητήσω με όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και να συμμετάσχω στις τρέχουσες πολιτικές δραστηριότητες.

 

Η CHAZ (Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ) βρίσκεται, όπως υποδηλώνει το όνομά της, στην περιοχή του Κάπιτολ Χιλ, στο κέντρο του Σιάτλ. Πρόκειται για μια συνοικία LGBTQ, με πολλές πολιτιστικές και εναλλακτικές δραστηριότητες, όπου συχνάζει ο φοιτητικός πληθυσμός της πόλης.

 

Η CHAZ περιλαμβάνει μερικά τετράγωνα και ένα πάρκο, το Cal Anderson Park. Στις εισόδους, υπάρχουν οδοφράγματα που φυλάσσονται γενικά από λίγα άτομα. Μέσα στην περιοχή, ορισμένα εμπορικά καταστήματα είναι ακόμα ανοιχτά, άλλα είναι κλειστά και με κατεβασμένα τα ρολά.

 

 

Η Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ (CHAZ ) στο Σιάτλ Facebook Twitter
Φωτ. Nantes Nantes Révoltée

 

 

Πότε και πώς δημιουργήθηκε η CHAZ;

 

Η CHAZ δημιουργήθηκε στις 8 Ιουνίου, μετά από μια εβδομάδα διαμαρτυριών ιδίως του Black Lives Matter (BLM), οι οποίες επικεντρώθηκαν γύρω από το East Police Precinct (Αστυνομικό Τμήμα του Ανατολικού Τομέα) στο Κάπιτολ Χιλ. Οι αστυνομικοί εγκατέλειψαν το τμήμα: δεν είναι κατειλημμένο, αλλά είναι κλειστό και έχει μετονομαστεί σε "People Precinct". Στην είσοδό του (όπου αναρτήθηκε μία μεγάλη αφίσα της 'Αντζελα Ντέιβις), έχει στηθεί ένα μνημείο για τα θύματα των αστυνομικών εγκλημάτων, με πολλά λουλούδια και κεριά ...

 

Από τις 13 Ιουνίου και μετά, η CHAZ μετονομάστηκε σε CHOP (Capitol Hill Occupational Protest). Η εγκατάλειψη της έκφρασης "αυτόνομη ζώνη" (η οποία αναφέρεται στις "Προσωρινές Αυτόνομες Ζώνες" και  στις "Ζώνες Προς Υπεράσπιση") δεν έγινε ομόφωνα δεκτή. Δικαιολογήθηκε από ορισμένους ως ένας τρόπος υπογράμμισης της συνέχειας των αγώνων...

 

 

Η Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ (CHAZ ) στο Σιάτλ Facebook Twitter
Φωτ. Matt Mc Donald

 

 

Πιο συγκεκριμένα, ποιά όψη παρουσιάζει η CHAZ / CHOP;

 

Σε κάποια σημεία των δρόμων υπάρχουν σκηνές (μερικές φορές και γεννήτριες) στα πεζοδρόμια, με μία  υπηρεσία ιατρικής περίθαλψης και τον "συνεταιρισμό χωρίς μπάτσους" (no cop co-op), όπου τρόφιμα, ποτά και βασικές ανάγκες διανέμονται ελεύθερα. Σε αυτόν τον χώρο υπάρχει και μία γωνιά για συζητήσεις (conversation corner) όπου μπορεί ο καθένας να έρθει οποιαδήποτε στιγμή θέλει για να πάρει μέρος σε κάποια συζήτηση, ειδικά πάνω σε καθορισμένα θέματα. Σε μικρή απόσταση από εκεί, υπάρχουν συχνά μερικά τραπέζια με έντυπα, φανζίν, ή δίκτυα ανταλλαγής βιβλίων.

 

Λίγο πιο κει, υπάρχει το "People Presinct", με μία εξέδρα γύρω από την οποία πραγματοποιούνται συζητήσεις, πολιτικές δραστηριότητες, συναυλίες. Σχεδόν παντού, υπάρχουν πρόσφατες τοιχογραφίες, γκράφιτι...

 

Υπάρχει κι ένας ακόμη χώρος, το Cal Anderson Park. Αποτελείται από ένα γήπεδο όπου εγκαταστάθηκαν μερικές σκηνές που κατοικούνται, αλλά και κάποιες άλλες όπου μπορείς να βρείς φαγητό, ψυχική περίθαλψη, ή ακόμα και φορτιστές τηλεφώνου, κλπ. Πολύς κόσμος έρχεται και κάθεται σ' αυτό το γήπεδο, για να αθληθεί ή να παίξει μουσική σε κάποια σημεία. Πλάι στο γήπεδο, υπάρχει ένας χώρος πρασίνου όπου βρίσκονται οι περισσότερες σκηνές (περίπου 30), δημόσιες τουαλέτες, καθώς και ένα μποστάνι.

 

Γενικά, η CHAZ / CHOP δίνει την εντύπωση ότι λαμβάνει πολλές δωρεές (σε φαγητό, πίτσες, σκηνές, υπνόσακους, καλλιτεχνικά υλικά, κ.λπ.). Οι περισσότερες σκηνές αρνούνται τις δωρεές σε χρήματα και αντ' αυτού ζητούν να τους δωθεί ό, τι χρειάζεται η περιοχή.

 

 

Η Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ (CHAZ ) στο Σιάτλ Facebook Twitter
Φωτ. Sarah Hoffman

 

 

Ανέφερες και ένα μποστάνι;

 

Ναι, υπάρχει ένας κήπος που δημιουργήθηκε για και από Αμερινδούς και Μαύρους με λαχανικά, τις "τρεις αδελφές" ιδίως(καλαμπόκι, μπιζέλια και κολοκύθια) που οι ιθαγενείς λαοί καλλιεργούν παραδοσιακά μαζί. Η οργάνωση ενός τέτοιου κήπου δεν είναι κάτι επουσιώδες αν σκεφτεί κανείς ότι οι Αμερινδοί και οι Μαύροι στερήθηκαν την πρόσβαση στη γη από τους αποικισμούς των λευκών και το σύστημα των φυτειών. Οι συζητήσεις γύρω από το λαχανόκηπο και η επιθυμία να γίνει για και από ιθαγενείς της Αμερικής και Μαύρους μου θύμησαν το κίνημα των εργατικών κήπων στη Γαλλία (και αλλού) που συνέβαλε στη βελτίωση των συνθηκών ζωή των λαϊκών τάξεων και με έβαλαν να ξανασκεφτώ τις μορφές αυτονομίας.

 

 

Η Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ (CHAZ ) στο Σιάτλ Facebook Twitter
Φωτ. CNN

 

 

Υπάρχει πολύς κόσμος στην CHAZ/CHOP; Τι είδους ανθρώπους συναντάει κανείς εκεί; Είναι πολλοί αυτοί που έρχονται απ' έξω από το Σιάτλ;

 
Στη διάρκεια της μέρας, και ειδικά τα σαββατοκύριακα, είναι πραγματικά πολύς ο κόσμος. Ως και 60.000 άνθρωποι, όπως μου ανέφεραν. Τη νύχτα, είναι περίπου μερικές εκατοντάδες, υπολογίζοντας όσους μένουν στις σκηνές, αυτούς που ασχολούνται με τα οργανωτικά (ιατρική περίθαλψη, φαγητό, κ.λπ.) ή που φυλάνε τις εισόδους της περιοχής.

 

Όταν πήρα την απόφαση να πάω στο Σιάτλ, φοβόμουν λίγο μήπως συμβάλω σε ένα φαινόμενο "ακτιβιστικού τουρισμού" και δεν περίμενα μάλιστα να με καλοδεχτούν. Αλλά οι άνθρωποι που γνώρισα στην CHAZ / CHOP είχαν εκπλαγεί που είχα έρθει από τόσο μακριά και τους φαινόταν μάλλον ασυνήθιστο!


Δεδομένης της κεντρικής θέσης του BLM [Black Lives Matter - σ.σ.] στο κίνημα, με εξέπληξε το γεγονός ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί λευκοί. Αυτό αναμφίβολα οφείλεται εν μέρει στην εικόνα της πόλης, με 8% μόνο μαύρους σε συνολικό πληθυσμό 750.000 κατοίκων. Είναι πάντα δύσκολο να εκτιμήσεις την κοινωνική σύνθεση ενός κινήματος βάσει απλών παρατηρήσεων, ειδικά επειδή δεν έμεινα και πολύ καιρό, αλλά εν ολίγοις, στην CHAZ / CHOP, έχουμε σαφώς την εντύπωση ότι οι άνθρωποι είναι κυρίως νέοι (ιδίως φοιτητές-τριες, "επισφαλείς διανοούμενοι" ...) και λευκοί. Συμβαίνει κάτι πολύ διαφορετικό στο επίπεδο των παρεμβάσεων, όπου εκεί φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο λόγος πρέπει να δίνεται κατά προτεριότητα στους μη λευκούς.

 

 

Η Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ (CHAZ ) στο Σιάτλ Facebook Twitter
Φωτ. Ethan E. Rocke

 

Ακούστηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την CHAZ / CHOP ... Γενικότερα, τι γίνεται με τις απειλές (ακροδεξιές ή άλλες) που επικρέμονται πάνω της;

 

Πράγματι, στις 11 Ιουνίου, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε απειλές και, λαμβάνοντας υπόψη τα tweets του, φαίνεται πολύ εκνευρισμένος με όσα γίνονται στο Σιάτλ. Από την 1η Ιουνίου, προτίθεται με κάθε τρόπο να συμπεριλάβει τους "antifas", στους οποίους αναφέρεται σαν να ήταν μια συγκεκριμένη οργάνωση, στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ. Σε ένα κλίμα σαν κι αυτό που επικρατεί σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εχθρότητα απέναντι στους "antifas" - που αποκαλούνται συνέχεια "τρομοκράτες" - είναι πολύ αισθητή.

 

Ωστόσο, η CHAZ / CHOP δεν αντιμετωπίζει καμία πραγματική εχθρότητα σε τοπικό επίπεδο, παρότι υπάρχουν επίμονες φήμες ότι ακροδεξιές ομάδες μπορεί να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν την περιοχή. Η αστυνομία δεν προσπάθησε σοβαρά να παρέμβει στην περιοχή και η δημοκρατική δήμαρχος του Σιάτλ, Jenny A. Durkan, δείχνει για την ώρα πολύ φιλική προς την CHAZ / CHOP [τις τελευταίες μέρες αλλάζει ωστόσο τακτική ζητώντας να επιστρέψουν οι αστυνομικοί και να "ομαλοποιηθεί" η κατάσταση-σ.σ.], την οποία έχει μάλιστα επισκεφτεί. Υπάρχουν καθημερινές συναντήσεις μεταξύ ακτιβιστών και δημοτικών υπηρεσιών. Έτσι ο κόσμος δεν φαίνεται να ανησυχεί.

 

Φιλτράρεται η είσοδος στην CHAZ / CHOP; Δεν υπάρχει πραγματικά καμία αστυνομία; Επικρατεί λίγο χάος ή μήπως όχι;

 

Δεν υπάρχει κάποιο πραγματικό σύνορο με ελέγχους ταυτότητας! Όλοι εισέρχονται ομαλά - παρόλο που πολλοί άνθρωποι κοντοστέκονται για να φωτογραφίσουν τα πανό της εισόδου. Το Fox News και τα μέσα της φασιστόσφαιρας είπαν ότι εθεάθησαν άνθρωποι με όπλα στην CHAZ / CHOP. Ισχύει ότι η πολιτεία της Ουάσιγκτον επιτρέπει να οπλοφορείς δημόσια ... Αλλά δεν έχω δει τίποτα τέτοιο!

 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ατμόσφαιρα είναι αρκετά οικογενειακή, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν πολλά παιδιά (επειδή συνιστάται επίσημα να αποφεύγεται η παρουσία τους, καθώς δεν υπάρχει και ειδικός χώρος για αυτά). Κοιμήθηκα δύο νύχτες εκεί και ακόμη κι αν η ατμόσφαιρα είναι λίγο διαφορετική τη νύχτα, καθώς πρόκειται για έναν χώρο στον οποίο ζουν τόσα πολλά άτομα, διαπίστωσα ότι επικρατούσε γενικά αρκετή ηρεμία.


Εδώ κι εκεί, υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με την ασφάλεια και εκπαιδεύονται σε τεχνικές επίλυσης συγκρούσεων. Επιπλέον, υπάρχει μια ισχυρή παρουσία από street medics. Αν προσθέσουμε σε αυτά την ύπαρξη νομικών συμβούλων, αλλά και ανθρώπων υπέυθυνων για την καθαριότητα της περιοχής, σου δίνεται η εντύπωση μιας πολύ μεγάλης οργάνωσης!

 

 

Η Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ (CHAZ ) στο Σιάτλ Facebook Twitter
Κατέφθασε και το "protest chic". Εταιρείες όπως η Sephora ή η ATT αποτίουν τον δικό τους φόρο τιμής στα θύματα της αστυνομικής βίας (πάνω στις διπλοαμπαρωμένες τους βιτρίνες). Φωτ. Gwenola Ricordeau

 

 

Ποιά είναι η κατάσταση με την πανδημία στο Σιάτλ; Τι προφυλάξεις λαμβάνονται;

 

Το Σιάτλ και η πολιτεία της Ουάσινγκτον έχουν σχετικά αποφύγει μέχρι τώρα την πανδημία. Έχουν ληφθεί μέτρα περιορισμού που δεν έχουν ακόμη αρθεί εντελώς. Στην CHAZ και (όσο μπόρεσα να δω) αλλού στην πόλη, η χρήση της μάσκας είναι μάλλον ευρέως διαδεδομένη, ιδίως όταν οι "αποστάσεις ασφαλείας" δεν μπορούσαν να τηρηθούν. Διατίθονται μάσκες και υδροαλκοολικό τζελ και είδα ανθρώπους να προσφέρουν μάσκες σε άλλους που δεν είχαν. Οι αφίσες υπενθυμίζουν παντού τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν. Προσωπικά, βγαίνω από τρεις μήνες εγκλεισμού και, επομένως, ήταν μια ωραία έκπληξη να βλέπω πώς όλα αυτά τα προληπτικά μέτρα δεν εμποδίζουν τις συναντήσεις, τα χαμόγελα, την κοινωνικότητα...

 

Ποιές πολιτικές δραστηριότητες διεξάγονται στην CHAZ/CHOP;

 

Πρέπει αρχικά να πούμε ότι ένας μεγάλος χώρος είναι αφιερωμένος στα θύματα των αστυνομικών εγκλημάτων, και με εντυπωσίασε ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έρχονται συνεχώς να αποτίσουν εκεί φόρο τιμής.

 

Ανέφερα πριν το "conversation corner" που λειτουργεί αδιάκοπα. Αλλά πέρα από αυτό, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες. Διατίθεται κι ένα ημερολόγιο που σου επιτρέπει να έχεις το πρόγραμμα, ακόμη και αν μερικές φορές οι πληροφορίες δεν κυκλοφορούν πολύ καλά στην CHAZ / CHOP σε αντίθεση με τα κοινωνικά δίκτυα. Εκτός από μια καθημερινή γενική συνέλευση, υπάρχουν πάντα αρκετές εκδηλώσεις (ομιλίες, συζητήσεις, μουσική...). Για παράδειγμα, όταν ήμουν εκεί, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από μαύρες γυναίκες ("Black is Beautiful: Woman") και την Κυριακή μια πολιτιστική εκδήλωση των "αυτόχθονων λαών του νησιού Turtle1, της αφρικανικής διασποράς και των αυτόχθονων λαών του Ειρηνικού [Pasifika]".

 

Γίνονται όμως και πράγματα έξω από την CHAZ / CHOP. Για παράδειγμα, το Σάββατο 13, πραγματοποιήθηκε μία "noise demonstration" (θορυβώδης διαδήλωση) κατά της αστυνομίας του Βορείου Τομέα. Ο σκοπός ήταν να εμποδιστεί για αρκετές ώρες (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) η πρόσβαση στο αστυνομικό τμήμα, κάνοντας μεγάλη φασαρία. Την Κυριακή 14, πραγματοποιήθηκε μια διαδήλωση BLM που συγκέντρωσε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους. Εν ολίγοις, υπάρχει πάντα κάτι που συμβαίνει, στην πόλη ή στην CHAZ / CHOP.

 

Το Σιάτλ έχει τη φήμη μιας πολύ αριστερής πόλης, με ισχυρά αναρχικά κινήματα. Έχει πολλούς αναρχικούς στην CHAZ / CHOP; Ποιές οργανώσεις βρίσκονται εκεί;

 

Ναι, το Σιάτλ έχει αυτή τη φήμη, κυρίως λόγω των διαδηλώσεων του Νοεμβρίου 1999 κατά της συνόδου κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που σηματοδότησαν την "επίσημη" εμφάνιση των black blocs. Αλλά πρέπει να πω ότι για τα περισσότερα άτομα που γνώρισα, εικοσάρηδες κυρίως, τους φαινόταν αυτό σαν πολύ παλιά ιστορία!

 

Επομένως, ναι, γνώρισα ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται "αναρχικοί" ή "antifa", αλλά η περιοχή δεν είναι ένας αναρχικός τόπος. Εξάλλου, είδα αρκετές φορές κάποιους που πήγαιναν να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους ... Αν και η πολιτική σχέση με τις εκλογές είναι λίγο διαφορετική στη Γαλλία απ' ό, τι στις ΗΠΑ, που χαρακτηρίζονται από μια μακρά ιστορία στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων των φυλετικών μειονοτήτων που συνεχίζεται ως σήμερα - και έχω την εντύπωση ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ από ό, τι στη Γαλλία που αυτοαποκαλούνται αναρχικοί πάνε και ψηφίζουν στις εκλογές ...


Εν ολίγοις, γνώρισα κυρίως πολλούς ανθρώπους που δεν ανήκαν σε καμία πολιτική τάση ή που αυτοπροσδιορίζονταν ως "ακτιβιστές-τριες queer", "οπαδοί της κατάργησης του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης", "αντιρατσιστές"... Κι έπειτα, υπάρχει αναμφίβολα και μία πραγματική διαφορά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας: δεν υφίσταται στις Ηνωμένες Πολιτείες η πληθώρα των πολιτικών οργανώσεων! Όταν έχει κανείς μια μικρή εμπειρία από κοινωνικά κινήματα στη Γαλλία, περιμένει να δεί εκεί πολλές πολιτικές ομάδες, να έχουν τα στάντ τους, να μοιράζουν τις προκηρύξεις και τις εφημερίδες τους. Τίποτα απ' όλα αυτά εδώ - παρότι σίγουρα έχασα κάποια πράγματα. Σημείωσα μόνο την παρουσία της Socialist Alternative (μία τροτσκιστική οργάνωση), των Democratic Socialists of America (μία σοσιαλδημοκρατική οργάνωση) - και των υποστηρικτών του Bernie Sanders. [...]

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

Η Αυτόνομη Ζώνη του Κάπιτολ Χιλ (CHAZ ) στο Σιάτλ Facebook Twitter
Η Gwenola Ricordeau. Φωτ. Centre international de criminologie comparée

 

 

Δείτε επίσης στο Αλμανάκ:

Antifa κατά Τραμπ

Η Τζιν Σίμπεργκ, οι Μαύροι Πάνθηρες και το FBI

Γαλλία: Adama Traoré όπως George Floyd

Μία αποκαθήλωση που άργησε πολύ

 

 

Αλμανάκ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ