TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η πράξη αντίστασης της σταρ του Bollywood Deepika Padukone

Η πράξη αντίστασης της σταρ του Bollywood Deepika Padukone Facebook Twitter
Με το Βραβείο Crystal, στο Νταβός, τον περασμένο Ιανουάριο. Φωτ. Hindustan Times


Η πράξη αντίστασης της σταρ του Bollywood Deepika Padukone

 

Η ηθοποιός, που μόλις έλαβε ένα βραβείο στο Νταβός, είναι μία από τις λίγες Ινδές καλλιτέχνιδες της χώρας της που τολμούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ινδουιστική εθνικιστική πολιτική της κυβέρνησης Modi.

 

 

Guillaume Delacroix 

Le Monde, 02.02.2020

 

*

 

Όταν εμφανίστηκε στην έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός (Ελβετία), τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, το κοινό αντίκρισε πρώτα στο πρόσωπό της τη σταρ του Bollywood, μέσα σε ένα μπλε φόρεμα -το μπλε του Klein- με τετράγωνη λαιμόκοψη και μανίκια-κάπα, και με τεράστια σκουλαρίκια με διαμάντια και ζαφείρια στα αυτιά της.

 

 

Η πράξη αντίστασης της σταρ του Bollywood Deepika Padukone Facebook Twitter
Οι ινδουϊστές τραμπούκοι που εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο κυνηγώντας τους φοιτητές μέχρι τα δωμάτιά τους. Φωτ. Scroll.in

 

 

'Ισως το γαλλικό κοινό να έκανε και έναν συσχετισμό με την τελευταία ψηφιακή εκστρατεία της Louis Vuitton, και τη συμμετοχή της στην φετινή συλλογή prêt-à-porter για το Φθινόπωρο του 2020. Οι φαν της, χωρίς αμφιβολία, αντιλήφθηκαν την ευάλωτη γυναίκα πίσω από το τιμώμενο πρόσωπο που μόλις κέρδισε ένα Βραβείο Crystal, ένα βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο σε καλλιτέχνες που έχουν επιδείξει υποδειγματική δράση για τη βελτίωση της κατάστασης στον κόσμο.

 

Η Deepika Padukone, για την οποία όλοι οι σινεφίλ στην ινδική υποήπειρο γνωρίζουν ότι πέρασε μια σοβαρή κατάθλιψη το 2009 μετά τον χωρισμό της με τον ηθοποιό Ranbir Kapoor, ανταμείφθηκε για το έργο της στον τομέα των ψυχικών ασθενειών. Στη χώρα της, δημιούργησε το ίδρυμα Live Love Laugh Foundation για να βοηθήσει εκείνους που αγωνίζονται "κάθε δευτερόλεπτο" της ζωής τους αντιμέτωποι με μία πάθηση η οποία, σύμφωνα με την ίδια, εξακολουθεί πολύ συχνά να αγνοείται.

 

Κάνοντας μία αναδρομή στην προσωπική της εμπειρία, η ηθοποιός με καταγωγή από τη Βαγκαλόρη (Κράτος της Καρνατάκα), που μόλις γιόρτασε τα 34α γενεθλιά της, εξήγησε ότι η κατάθλιψη αντιπροσώπευε "μια πολύ δύσκολη πρόκληση". "Αλλά στη σχέση μου αγάπης-μίσους με την ασθένεια, έμαθα πολλά. Να είμαι υπομονετική, να παραδέχομαι ότι δεν είμαι μόνη και, πάνω απ 'όλα, ότι υπάρχει ελπίδα", δήλωσε κατά την απονομή του βραβείου της.

 

 

Η πράξη αντίστασης της σταρ του Bollywood Deepika Padukone Facebook Twitter
Φωτ. Quartz India

 


Το 2020 ξεκινάει δυνατά για την Deepika Padukone, μια από τις καλύτερα αμειβόμενες ηθοποιούς στη χώρα της. Στις 5 Ιανουαρίου, μέρα των γενεθλίων της, εκατό μασκοφώροι τραμπούκοι έκαναν επιδρομή στην πανεπιστημιούπολη Jawaharlal-Nehru (JNU), τον ναό αυτό της ελεύθερης σκέψης στο Νέο Δελχί, για να "δείρουν αριστερούς".

 

 

 

 

Σαράντα περίπου φοιτητές και καθηγητές κατέληξαν στο νοσοκομείο, σοβαρά τραυματισμένοι από τους εισβολείς, για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ανήκουν στο πιο ακραίο ρεύμα της Hindutva, της εθνικιστικής αυτής ιδεολογίας σύμφωνα με την οποία το ινδικό έθνος και η ινδουιστική θρησκεία είναι ταυτόσημα. Η αστυνομία της πρωτεύουσας παρέμεινε απαθής.


Δύο μέρες αργότερα, καθώς χιλιάδες φοιτητές διαδήλωναν σε όλη την Ινδία εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα και αψηφώντας την εξουσία, η Deepika Padukone εισήλθε διακριτικά στην πανεπιστημιούπολη του JNU μέσα στο αυτοκίνητο ενός καθηγητή. Ντυμένη στα μαύρα, εμφανίστηκε όταν έπεσε το σκοτάδι, σωστή Madonna στη μέση των διαδηλωτών, χωρίς μια λέξη και με τα χέρια της ενωμένα, ως ένδειξη σεβασμού προς τη νεολαία που ξεσηκώνεται. Η ξαφνική της παρουσία, στο πλευρό της Aishe Ghosh, της προέδρου της Ένωσης Φοιτητών του JNU, που είχε ξυλοκοπηθεί, άφησε άναυδους τους πάντες. [...]

Guillaume Delacroix

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

Η πράξη αντίστασης της σταρ του Bollywood Deepika Padukone Facebook Twitter
Αριστ., η Aishe Ghosh, η μαχητική πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών του JNU. Δεξιά, η συναντησή της με την Deepika Padukone στη φοιτητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

 

 

 

Είναι οι φοιτητές η νέα Αντιπολίτευση στην Ινδία;

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ