TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

12.000 σαρδέλες για τον Σαλβίνι


 «Η Μπολόνια δεν τσιμπάει»

 

 

12.000 "σαρδέλες" στην πλατεία Ματζιόρε ενάντια στη συνόδο της Λέγκα του Βορρά

12.000 σαρδέλες για τον Σαλβίνι Facebook Twitter
Bologna, Piazza Maggiore, 14 Νοεμβρίου 2019. "Η Μπολόνια δεν τσιμπάει". Φωτ. DIRE

 

Μεσόγειος, η γειτονιά μας

 


Ο Ματέο Σαλβίνι στην Μπολόνια. Δώδεκα χιλιάδες "σαρδέλες" εναντίον του στην πλατεία Ματζιόρε. Ρίψεις νερού στην διαδήλωση των κοινωνικών κέντρων.

 

 

Ρεπορτάζ των Giuseppe BALDESSARRO, Silvia BIGNAMI, Eleonora CAPELLI, Micol Lavinia LUNDARI, Rosario DI RAIMONDO, Ilaria VENTURI  - La Repubblica, 14 Νοεμβρίου 2019

 

"Bella ciao" στο Crescentone [το κεντρικό πλακόστρωτο της πλατείας Ματζιόρε -σ.σ.]: "Κερδίσαμε". Bonaccini [πρόεδρος της Εμίλια-Ρομάνια, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος -σ.σ.] : "Θαυμάσιο". Πανιά στα παράθυρα: "Φιλάκια από τη Ρωσία" [ο Σαλβίνι συνηθίζει να στέλνει "φιλάκια" με κάθε αφορμή -σ.σ.]. Ο ηγέτης της Λέγκας. "Η  Borgonzoni υποψήφια για όλη την κεντροδεξιά". Και για την κυβέρνηση: "Προχωρήστε σε εκλογές".

 

***

 

ΜΠΟΛΟΝΙΑ -  'Ενταση αρχικά στο κέντρο, με ρίψη αντικειμένων, μπουκαλιών και πυροτεχνημάτων από τη μια πλευρά· κανόνια νερού της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών. Κι έπειτα, το τεράστιο, ειρηνικό πλήθος της Piazza Maggiore, 10 χιλιάδες σαρδέλες - πολύ πιο πάνω από τον στόχο των 6 χιλιάδων - που φώναζε "η Μπολόνια δεν τσιμπάει", ενώ μέσα στο PalaDozza άρχιζε η σύνοδος. Τρεις στιγμές, τρία μέρη για να διηγηθούμε την Μπολόνια τη μέρα της άφιξης του Ματέο Σαλβίνι για τις τοπικές εκλογές του Ιανουαρίου και την αντίδραση της πόλης.


Το κλίμα στο κέντρο της Μπολόνια είναι ιδιαίτερα θερμό, όπως αναμενόταν, με αφορμή τη σύνοδο της Λέγκα στο PalaDozza και τις προγραμματισμένες αντιδιαδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και η πορεία των κοινωνικών κέντρων που συγκέντρωσε τουλάχιστον δύο χιλιάδες άτομα, ξεκινώντας από την Piazza San Francesco για να καταλήξει στην αίθουσα της πλατείας Azzarita. Το νερό που έπεφτε πάνω στους διαδηλωτές για αρκετά λεπτά ήταν τόσο δυνατό που τους εμπόδισε να έρθουν σε επαφή με τους αστυνομικούς των ειδικών μονάδων. Αντίθετα, ειρηνική ήταν η διαδήλωση στο Crescentone της Piazza Maggiore, όπου συγκεντρώθηκαν οι "σαρδέλες", καλύπτοντας ένα πλήρες τετράγωνο, όπως προσδοκούσαν και οι διοργανωτές, που ήθελαν να συμπληρωθεί τουλάχιστον ένας  αριθμός 6.000 συμμετεχόντων, για να ξεπεράσουν τις 5570 θέσεις της αίθουσας του Σαλβίνι.

 

Στη διαδήλωση πήραν μέρος τουλάχιστον 2000 άτομα, τα οποία φώναζαν "Μισούμε τη Λέγκα" και "Είμαστε όλοι αντιφασίστες". Ένα αγόρι από την Αφρική φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε: "Αφησέ μας ήσυχους Σαλβίνι, είμαστε όλοι μετανάστες σε αυτόν τον κόσμο". Πολλά πλακάτ, ακόμη και ειρωνικά: "Salvini στο PalaDozza, είσοδος 5 ρούβλια", "Στη Μπολόνια, τα λιμάνια (μας) είναι ανοικτά". Η πλατεία γεμίζει, κι ένα λευκό φορτηγάκι βάζει μουσική, συνοδευοντάς την και με ένα "vaffa ai sovranisti" . "Υπάρχει μια διαφορετική Μπολόνια - φώναζαν οι διαδηλωτές - δίπλα στους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες και όλους εκείνους που ο Σαλβίνι θέλει να τους θεωρεί διαφορετικούς". Η Λέγκα του Βορρά "ανάβει φωτιές".


Ακόμη και οι αναρχικοί κινητοποιήθηκαν με μία ποδηλατική συγκέντρωση στο Porta Lame, σύμβολο της Αντίστασης: ήταν περίπου πενήντα πάνω σε ποδήλατα. 'Ηδη, από το απόγευμα, στους δρόμους κοντά στο κτήριο της συνόδου, είχαν κρεμαστεί πανιά στα παράθυρα με κοροϊδευτικά σχόλια για τον ηγέτη της Λέγκας, όπως το "φιλάκια από τη Ρωσία".  


Και είναι και η άλλη πλατεία της Μπολόνια, η Piazza Maggiore, όπου συγκεντρώθηκε κόσμος που αντιτίθεται στην παρουσία της Λέγκας του Βορρά στην Εμίλια, ταυτόχρονα με την έναρξη της συνόδου του Ματέο Σαλβίνι στο PalaDozza. "Όλοι χαζοί, σαν τις σαρδέλες", όπως το πρόσταζε το flash mob: το Crescentone είναι γεμάτο, βρίσκονται εδώ 10 χιλιάδες άνθρωποι. Μουσική του Λούτσιο Ντάλα ("Πόσο βαθιά είναι η θάλασσα") και το "Bella ciao", ενώ όλοι ανεμίζουν σαρδέλες στον αέρα και τραγουδούν: "Ο Σαλβίνι δεν θα πάρει την Εμίλια". Και πανηγυρίζουν: "Σκούπισαμε".

 

"Μία πανέμορφη πλατεία που συγκέντρωσε αυθόρμητα χιλιάδες ανθρώπους. Κι αυτό δεν είναι έκπληξη, εφόσον συνέβη στη Μπολόνια", γράφει ο δήμαρχος Virginio Merola. "Λαμβάνω εκατοντάδες μηνύματα και εικόνες από μια υπέροχη πλατεία Piazza Maggiore της Μπολόνια, γεμάτη από πολίτες που δεν αναζητούν ούτε αφεντικά ούτε απελευθερωτές. 'Ημαστε εδώ και 74 χρόνια ελεύθεροι χάρη στην Αντίσταση", γράφει ο απερχόμενος κυβερνήτης Stefano Bonaccini στο Twitter, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του. Συμφωνεί και ο Nicola Zingaretti, εθνικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος: "Piazza Maggiore: εδώ είναι μια όμορφη Μπολόνια, χάρη στα παιδιά που το διοργάνωσαν".

 

 

12.000 σαρδέλες για τον Σαλβίνι Facebook Twitter
Piazza Maggiore. Φωτ. Schicci (immagini quotidiano)

 

 

"Αν είναι ειρηνικοί, είναι ευπρόσδεκτοι", λέει ο Ματέο Σαλβίνι για τους διαδηλωτές. Δεκάδες άνθρωποι περιμένουν μπροστά από το Paladozza της Μπολόνια (ενώ μέσα υπάρχουν κενές καρέκλες) τον ηγέτη της Λέγκα που έρχεται να μιλήσει για εθνικά θέματα: "Όσο νωρίτερα οι Ιταλοί μπορέσουν να ψηφίσουν ελεύθερα και δημοκρατικά, τόσο καλύτερα για όλους". Και για τον θάνατο του Stefano Cucchi και την καταδίκη σε πρώτο βαθμό των δύο καραμπινιέρων: "Αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει βία, έχει κάνει λάθος και θα πληρώσει. Αυτό δείχνει ότι το φάρμακο πονάει πάντα κι εγώ, ούτως ή άλλως, αγωνίζομαι κατά των ναρκωτικών σε κάθε πλατεία" .

 

Φτάνοντας στο κρίσιμο θέμα των τοπικών εκλογών, ο Σαλβίνι διαβεβαιώνει, απεθυνόμενος προς την ενδιαφερόμενη, ότι η Borgonzoni είναι υποψήφια όλων των κεντροδεξιών - αλλά και των κατοίκων της Εμίλια  και της Μπολόνια που θα ενισχύσουν τις λίστες των πολιτών που υποστηρίζουν τη Lucia ". Ο Σαλβίνι λέει ότι είναι "περήφανος που η Λίγκα είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της νέας ελπίδας. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η ελπίδα, το μέλλον και η ελευθερία των επιχειρήσεων για όλους τους κατοίκους της Εμίλια-Ρομάνια".

 

Σε όσους του αναφέρουν τις κενές θέσεις μέσα στο κτήριο της συνόδου, ο Σαλβίνι απαντά: "Γεμάτη δεν είναι η αίθουσα; Υπάρχουν 10 πούλμαν που έχουν μπλοκαριστεί από παραβάτες.  Έξω υπάρχουν χούλιγκαν που πιστεύουν ότι στη Μπολόνια μπορούν να κάνουν εκδηλώσεις μόνο οι όμοιοί τους. Ελπίζω να μην υπάρχουν τραυματισμοί ανάμεσα στους αστυνομικούς". Ωστόσο, δεν υπάρχουν πούλμαν που να περιμένουν. Στο τέλος της βραδιάς, επικαλούμενος τη λόγια Μπολόνια, αποκαλύπτει: "Θέλω να συναντήσω τον Καρδινάλιο Zuppi, γιατί ποτέ δεν σταματάμε να μαθαίνουμε. Ελπίζω να συμφωνήσει".  [...]

 

 

12.000 σαρδέλες για τον Σαλβίνι Facebook Twitter
Piazza Maggiore. Φωτ. Sale (il resto de Carlino)

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ