TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η εποχή του Joker


Η εποχή του Joker

 

 

Kshama Sawant, η πρώτη εκλεγμένη σοσιαλίστρια στο δημοτικό συμβούλιο του Σιάτλ από το 1916

 

Τον περασμένο Ιούλιο, χιλιάδες εργαζόμενοι της Amazon απέργησαν στο πλαίσιο ενός  συντονισμένου κινήματος σε Ευρώπη και Αμερική που ξαναβρίσκει το νήμα, παράλληλα με άλλες παρόμοιες δράσεις σε uber-οποιημές επιχειρήσεις, των διεθνών εργατικών παραδόσεων του προηγούμενου αιώνα. Ταυτόχρονα, η εταιρεία του Jeff Bezos βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ακτιβιστικών οργανώσεων -ειδικά στη Γαλλία και τη Γερμανία- λόγω της αθρόας φοροδιαφυγής στην οποία επιδίδεται ανενόχλητα. Στο Σιάτλ, όπου βρίσκεται και η έδρα της Amazon, οι πρόσφατες εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο της πόλης υπήρξαν αφορμή για μία σκανδαλώδη χρηματοδότηση -"χρηματική βόμβα"- των υποψηφίων της αρεσκείας της εταιρείας. "'Ενα τέλειο παράδειγμα της ανεξέλεγκτης απληστίας των επιχειρήσεων" (Bernie Sanders). Η ύβρις έγινε ωστόσο αντιληπτή από τους ψηφοφόρους, φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμη και τον εκλεκτό της Amazon, με αποτέλεσμα να ηττηθούν οι υποψήφιοι των επιχειρήσεων στις 5 από τις 7 συνολικά αναμετρήσεις για τις έδρες του δημοτικού συμβουλίου, με την Kshama Sawant, την υποψήφια του Socialist Alternative Party να κερδίζει την σημαντικότερη και πιο έντονη μάχη.

Η εποχή του Joker Facebook Twitter

 

Η Amazon επιτίθεται στην Kshama Sawant

 

Jonathan ROSENBLUM

Jacobin, 29 Οκτωβρίου 2019

[Το άρθρο δημοσιεύτηκε πριν γίνουν γνωστά τα εκλογικά αποτελέσματα και αναγνωρίσει ο αντίπαλος της Kshama Sawant την ήττα του]

Από τότε που κέρδισε την πρώτη της έδρα το 2013, η σοσιαλίστρια δημοτική σύμβουλος της πόλης του Σιάτλ, Kshama Sawant, έχει ταχθεί υπέρ ενός ελάχιστου ωρομισθίου στα 15 δολάρια όπως και των δωρεάν δημόσιων συγκοινωνιών, έχει προωθήσει μία ιστορική νομοθεσία για τα δικαιώματα των ενοίκων, και άλλα πολλά. Για όλα αυτά, η Amazon της κήρυξε τον πόλεμο.

 

Εάν θέλετε μια πρόγευση για το πως η Αμερική των επιχειρήσεων σκοπεύει να παίξει στις εκλογές του 2020, μην κοιτάτε πιο μακριά από αυτό που συμβαίνει στις δημοτικές εκλογές του Σιάτλ αυτήν τη στιγμή.

 

Η Amazon χρηματοδότησε μόλις με 1,45 εκατομμύριο δολάρια το PAC [political action committee: "επιτροπή πολιτικής δράσης" που αναλαμβάνει στην Αμερική να συγκεντρώσει χρήματα για την ενίσχυση ενός υποψηφίου - σ.σ.] του Εμπορικού Επιμελητηρίου, ποσό ρεκόρ για μια πολιτική εκλογική αναμέτρηση, με σκοπό να αλλάξει ριζικά τη σύνθεση της δημοτικής αρχής της πόλης, ώστε να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του μεγαθηρίου που κυριαρχεί σήμερα στην οικονομία της περιοχής. Η χρηματική βόμβα ξεπερνά όλες τις ανεξάρτητες δαπάνες του τελευταίου δημοτικού εκλογικού κύκλου του Σιάτλ και αντιστοιχεί σε πάνω από 3 δολάρια για κάθε εγγεγραμμένο στην πόλη ψηφοφόρο - ποσό ισοδύναμο με 480 εκατομμύρια δολάρια αν τα δαπανούσε η Amazon σε εθνικό επίπεδο.

 

Ενώ ο εκπρόσωπος της Amazon διευκρίνιζε ότι η εταιρεία ήθελε απλά "ένα συμβούλιο που να φέρνει αποτελέσματα", τα χρήματα αποσκοπούσαν στην εξουδετέρωση και την καταστροφή ενός αναπτυσσόμενου κοινωνικού κινήματος που απαιτεί να πληρώνει η Amazon έναν φόρο για την πόλη, προκειμένου να κατασκευαστούν φτηνές κατοικίες, να θεσπιστούν δικαιώματα για τους ενοίκους και να παρθούν μέτρα για ένα Green New Deal. Η Amazon σκοπεύει να διαλύσει το κίνημα, μέσω της ήττας των προοδευτικών και σοσιαλιστικών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων των υποψηφίων των Δημοκρατικών Tammy Morales και Lisa Herbold, και του υποψηφίου των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής (DSA) Shaun Scott.

 

Αλλά το μεγαλύτερο έπαθλο για την Amazon θα ήταν η δυό φορές εκλεγμένη σοσιαλίστρια δημοτική σύμβουλος της πόλης, Kshama Sawant, μέλος ενός συνδικάτου βάσης που δημιούργησε τα τελευταία έξι χρόνια ένα κίνημα που ώθησε ένα διστακτικό Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει ως μέτρο το ελάχιστο ωρομίσθιο στα 15 δολάρια - η πρώτη σημαντική αμερικανική πόλη που το έκανε- να θεσπίσει νομοθεσία για τα δικαιώματα των ενοίκων και να ασχοληθεί με ζητήματα όπως η δωρεάν μετακίνηση, τα δικαιώματα των ιθαγενών και τα μέτρα αντί-εξευγενισμού.

 

 

Η εποχή του Joker Facebook Twitter
Το "επίσημο" πορτρέτο της Kshama Sawant. Φωτ. Δημοτικό Συμβούλιο του Σιάτλ

 

Ο αγώνας της Sawant δείχνει πώς μία σοσιαλίστρια μόνη στη δημοτική αρχή της πόλης, με την υποστήριξη  ενός απ' έξω ζωντανού, ποικιλόμορφου κινήματος, μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την πολιτική δυναμική μιας πόλης. Οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχουν πλέον πάρει φωτιά με τις επεμβάσεις διάφορων ακτιβιστών και με περιστασιακές εκρήξεις μη βίαιης άμεσης δράσης: η Sawant και οι ακτιβιστές του κινήματος πραγματοποίησαν μία κατάληψη μιας μέρας του Δημαρχείου πριν από δύο χρόνια για να διαμαρτυρηθούν για την αδράνεια στο θέμα των αστέγων, προετοιμάζοντας το έδαφος και για την φορολόγηση της Amazon.


Η Amazon αναγνωρίζει αυτή τη ριζική αλλαγή, γι 'αυτό, εκτός από την χορήγηση του ποσού ρεκόρ στο PAC, έντεκα μέλη τουλάχιστον του ανώτατου διευθυντηρίου της Amazon έχουν κάνει δωρεές σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που διάκεινται ευνοϊκά προς τις επιχειρήσεις και τα PAC των μεγάλων εταιρειών.

 

Το Σιάτλ μετατρέπεται γρήγορα σε πόλη της εταιρείας. Η Amazon είχε ανοίξει με σχετικά χαμηλό προφίλ τα γραφεία της στο Σιάτλ το 2009,  αλλά τώρα απασχολεί στην περιοχή περισσότερους από 53.000 ανθρώπους - με άλλες 10.000 μελλοντικές "ανοικτές" θέσεις εργασίας. Ελέγχει το 25% των ακινήτων του κέντρου της πόλης του Σιάτλ, ενώ έχει καταπιεί σχεδόν όλους τους διαθέσιμους εμπορικούς χώρους στο κοντινό Bellevue.


Η αστραπιαία ανάπτυξη της Amazon, σε συνδυασμό με ένα πολιτικό σύστημα που ελέγχεται από το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο αντιμετωπίζει ουσιαστικά οποιοδήποτε κοινωνικό πρόβλημα με τη νοοτροπία "η αγορά θα λύσει το πρόβλημα", έχει προκαλέσει μια κρίση στέγασης που συνθλίβει τους εργαζόμενους. Τα μέσα ενοίκια των διαμερισμάτων - αυξημένα κατά 69% τα τελευταία οκτώ χρόνια, τρεισήμισι φορές δηλαδή πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού - ξεπερνούν τα 2.000 δολάρια το μήνα. Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι του Σιάτλ δυσκολεύονται να πληρώσουν το νοίκι τους ή και να προμηθευτούν ακόμη και προϊόντα πρώτης ανάγκης. Αμέτρητοι εργαζόμενοι - ειδικά οι έγχρωμοι άνθρωποι και οι μετανάστες - έχουν εκδιωχθεί οικονομικά από την πόλη, και υποχρεώνονται σε μακρινές μετακινήσεις, ενώ ένας μεγάλος -χωρίς προηγούμενο- αριθμός αστέγων πεθαίνει στους δρόμους.

 

Δεν υπάρχουν όρια για τις αυξήσεις των ενοικίων που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες, επειδή πριν από δεκαετίες μία νομοθεσία της δικομματικής πολιτείας απαγόρευσε τους τοπικούς κανονισμούς μίσθωσης.

 

Μην απατάστε όμως: η αγορά έχει δημιουργήσει αρκετές κατοικίες στο Σιάτλ κατά τη διάρκεια αυτής της έκρηξης της  Amazon - αλλά πρόκειται για πολυτελή διαμερίσματα και συγκροτήματα κατοικιών, που συχνά δεν χρησιμεύουν καν για κατοικίες, όπως το απέδειξε το Ινστιτούτο πολιτικών μελετών, αλλά προσφέρουν προσοδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες για τους υπερ-πλουσίους.

 

 

Η εποχή του Joker Facebook Twitter
Σχέδιο: Robyn Jordan/Seattle Wekly

 

 

Πριν από δύο χρόνια, η Sawant και η οργάνωσή της Socialist Alternative Party συγκρότησαν έναν κοινοτικό συνασπισμό για να επιβληθεί ένας φόρος στην Amazon και στο 3% των μεγαλύτερων εταιρειών. Τα χρήματα θα χρησίμευαν για την οικοδόμηση κοινωνικών κατοικιών στο Σιάτλ που θα χτίζονταν με συνδικαλισμένο εργατικό δυναμικό, κάτω από δημοτικό έλεγχο, και θα ήταν μονίμως προσιτές.

 

Κάτω από πίεση, το πολιτικό κατεστημένο δημιούργησε μια ομάδα εργασίας εκλεγμένων αξιωματούχων και εκπροσώπων της κοινότητας για την υποβολή προτάσεων. Η ομάδα αυτή, αν και παραδέχτηκε ότι το Σιάτλ αντιμετώπιζε έλλειψη τουλάχιστον 30.000 προσιτών κατοικιών, το κόστος κατασκευής των οποίων θα ανερχόταν σε 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια, παρόλα αυτά συνέστησε μόνο ένα χαμηλό φόρο 75 εκατομμυρίων δολαρίων για την Amazon και τις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. Ο δήμαρχος, που εκλέχτηκε το προηγούμενο έτος χάρη στην πολιτική υποστήριξη και τα 350.000 δολάρια που έλαβε από την Amazon, κατέβασε κι άλλο το ποσό και το πήγε στα 48 εκατομμύρια δολάρια - πολύ μικρό σε σχέση με τις ανάγκες, αλλά ήταν τουλάχιστον μια αρχή.

 
Τον Μάιο του 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα αυτόν τον ήπιο φόρο για την Amazon, ο οποίος θα είχε κοστίσει στην εταιρεία λιγότερο από το 1% των εσόδων της.
 

Φαίνεται όμως πως κι' αυτά ακόμη τα ψίχουλα του προϋπολογισμού ήταν πάρα πολλά για τον Jeff Bezos, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Amazon, για να τα δεχτεί. Η Amazon, μαζί με το Εμπορικό Επιμελητήριο, τα Starbucks και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, ετοιμάστηκαν για πόλεμο.

 

Ξεκίνησαν μια εκστρατεία για την φορολογική τους απαλλαγή με πλήθος πληρωμένων υπογραφών, διαφημίσεις σε όλη την πόλη και δημοσιεύματα που κατηγορούσαν τους αστέγους για τα δικά τους προβλήματα, ενώ ισχυρίζονταν πως οι εργαζόμενοι στην κοινωνική πρόνοια και οι υπηρεσίες τους ήταν πεταμένα λεφτά. Οι μεγάλοι εργολάβοι απευθύνθηκαν στους ηγέτες των συνδικάτων στον κατασκευαστικό κλάδο για να καταγγείλουν τις επιθέσεις κατά των θέσεων εργασίας, χωρίς να παραλείπουν να κατηγορούν την Sawant και τους υποστηρικτές της στέγασης. Το δεξιό ραδιοφωνικό σταθμό διάνθισε τα τοκ σόου του με ψυχροπολεμικές συκοφαντίες, διαδίδοντας ψευδώς ότι ο φόρος θα ανάγκαζε την Amazon να εγκαταλείψει το Σιάτλ.

 

Δεν ήταν μία καμπάνια για να κερδίσουν τις καρδιές και τα μυαλά. Ήταν μια επίδειξη βίαιης δύναμης, μια αντισυνδικαλιστική εκστρατεία εκφοβισμού ενός αφεντικού που ξεκίνησε από ένα χώρο εργασίας για να επεκταθεί σε ολόκληρη την πόλη. Μέσα σε λίγες εβδομάδες το Δημοτικό Συμβούλιο υποχώρησε, καταργώντας τον φόρο για την Amazon με 7 ψήφους υπέρ και 2 κατά.

 

Οι εκλογές που διεξάγονται τώρα στο Σιάτλ αποτελούν συνέχεια του πολέμου που κήρυξε η Amazon πριν από δεκαοκτώ μήνες.  [...]

 

 

***

 

 

Η εποχή του Joker Facebook Twitter
Φωτ. Genna Martin/Arizona Daily Sun

 

 

Κόλαφος για την Amazon στο Σιάτλ καθώς μία σοσιαλίστρια φαίνεται να έχει θριαμβεύσει σε μια κομβική ψηφοφορία.

 

 

Hallie Golden

Ανταπόκριση από το Σιάτλ για τoν Guardian, 9 Νοεμβρίου 2019

 

Καταφέρνοντας ένα χτύπημα στην Amazon, η σοσιαλίστρια υποψήφια Kshama Sawant φαίνεται να νίκησε το Σάββατο στις εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο του Σιάτλ τον επιχειρηματία Egan Orion, που υποστηριζόταν από τον επιχειρηματικό κόσμο, παρά μία άνευ προηγουμένου οικονομική προσπάθεια του τεχνολογικού γίγαντα.

 

Η Amazon έχει την έδρα της στην πόλη. Ξόδεψε 1,5 εκατομμύριο δολάρια στις εκλογές του δημοτικού συμβουλίου μέσω ενός PAC που χρηματοδοτήθηκε από το Μητροπολιτικό Εμπορικό Επιμελητήριο του Σιάτλ.

 

Η οργάνωση Civic Alliance For A Sound Economy, από τη μεριά της, διέθεσε γύρω στα 440.000 δολάρια για την ενίσχυση του Orion και υποστήριξε έξι άλλους υποψηφίους που θεωρούνται φιλικοί προς τις επιχειρήσεις. Το 2015, σύμφωνα με τους New York Times, η Amazon και οι υπάλληλοί της είχαν χορηγήσει περίπου 130.000 δολάρια σε υποψηφίους δημοτικών συμβουλίων.

 

Η Sawant, μέλος του Socialist Alternative party [Σοσιαλιστικό Εναλλακτικό Κόμμα] και πρώην εργαζόμενη στον τομέα της πληροφορικής, εξελέγη πριν από έξι χρόνια ως πρώτη σοσιαλίστρια στο δημοτικό συμβούλιο του Σιάτλ εδώ και 100 χρόνια. Τη νύχτα των εκλογών προηγούνταν του Orion κατά 8%. Ωστόσο, καθώς συνεχίστηκε η καταμέτρηση, έκλεισε το χάσμα και μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψηφοδελτίων, η διαφορά μειώθηκε στο 4% και στους 1.500 περίπου ψήφους.

 

"Ήμασταν αντιμέτωποι με έναν Γολιάθ, δεν υπάρχει αμφιβολία γι 'αυτό", είπε η Sawant στον Guardian. "Όταν οι δισεκατομμυριούχοι έχουν όλο το χρήμα, τη δύναμη, την πολιτική επιρροή με το μέρος τους, δεν είναι αμελητέος ο αντίπαλος που έχεις να αντιμετωπίσεις".

 

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των King County Elections, οι οποίες επιφορτίζονται με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, υπολείπονταν ακόμη την Παρασκευή το βράδυ 2.500 ψηφοδέλτια σε όλο το Σιάτλ. Δεδομένου ότι υπάρχουν επτά διαμερίσματα για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, είναι πολύ πιθανόν να χρειάζεται ακόμη να αποδελτιωθούν λιγότερα από 1.000 ψηφοδέλτια στην αναμέτρηση ανάμεσα στην Sawant και τον Orion.

 

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί ένα σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν μέρες για να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Στο παρελθόν, οι περισσότεροι ψηφοφόροι της τελευταίας στιγμής ευνόησαν την άκρα αριστερά.

 

Η Sawant ευχαρίστησε τους 1.000 εθελοντές, οι οποίοι, όπως είπε, χτύπησαν σε τουλάχιστον 200.000 πόρτες. Είπε επίσης ότι πιστεύει πως η χρηματοδότηση και η υποστήριξη που έλαβε ο αντιπαλός της από την Amazon και τις άλλες εταιρείες ενδέχεται να του γύρισε μπούμερανγκ.

 

"Όλα αυτά φανερώνουν στον κόσμο πως η μεγάλη επιχείρηση δεν είναι στο πλευρό μας", είπε. "Αυτή η μυθολογία που λέει ότι "αν είχαμε συμπεριφερθεί όμορφα και είχαμε φέρει τη μεγάλη επιχείρηση στο τραπέζι, τα πράγματα θα βελτιώνονταν", τινάχθηκε στον αέρα. Δεν είναι στο πλευρό μας και στην πραγματικότητα θα χρησιμοποιήσουν και το παραμικρό δολάριο για να προσπαθήσουν να συντρίψουν το κίνημα".


Ο Orion, σημαντική προσωπικότητα της LGBTQ κοινότητας και υποστηρικτής των μικρών επιχειρήσεων, ο οποίος αυτοσυστήνεται ως προοδευτικός φιλελεύθερος, δήλωσε ότι θεωρεί πως η χρηματοδότηση από την Amazon ήταν περιττή και σε μεγάλο βαθμό αποπροσανατολιστική.

 

Τέσσερις άλλοι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από την Civic Alliance For A Sound Economy φαίνεται ότι θα χάσουν και αυτοί. Ο Phil Tavel, η Heidi Wills, ο Mark Solomon και ο Jim Pugel ξεπερνούν τους αντιπάλους τους κατά τουλάχιστον 6%, με τον Solomon να αυξάνει τη διαφορά στο 20%. Δύο υποψήφιοι που εγκρίθηκαν από το PAC, οι Alex Pedersen και Debora Juarez, έχουν καλύτερες προοπτικές.

 

Μια νίκη για την Sawant θα της έδινε μια τρίτη θητεία. Έχει ασκήσει έντονη κριτική στην επιρροή των μεγάλων επιχειρήσεων στο Σιάτλ και προώθησε πέρυσι την θέσπιση ενός κεφαλικού φόρου, ενός φόρου ανά εργαζόμενο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο οποίος καταργήθηκε ένα μήνα μετά την ομόφωνη ψηφισή του.

 

Το Σάββατο, η Sawant δήλωσε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει τη μάχη για το φόρο επί των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο Orion δεν υποστηρίζει αυτόν τον φόρο.

Hallie Golden

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

Δείτε επίσης στο Αλμανάκ:

 

Η τρομοκράτηση της Katie Hill

Μεγάλη συγκέντρωση και σημαντικοί υποστηρικτές για την "επιστροφή" του Sanders

Το κίνημα #MeToo και οι μεταβολές στο αμερικανικό εργασιακό περιβάλλον

 

 

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ