ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

José Joaquin Valenzuela Levi

José Joaquin Valenzuela Levi Facebook Twitter
'Ενα χρόνο περίπου μετά την επίθεση κατά του Πινοσέτ, τον Ιούνιο του 1987, ο José Joaquin Valenzuela Levi εντοπίζεται μαζί με άλλους 11 συντρόφους του και αιχμαλωτίζεται. Η "επιχείρηση Αλβανία" της μυστικής αστυνομίας της Χιλής ολοκληρώνεται με την άμεση εκτέλεση και των 12 μελών του FPMR.

La prima cosa bella

Το πρώτο όμορφο πράγμα της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου 2019

είναι ο κομαντάντε Ernesto, γεννημένος José Joaquin Valenzuela Levi

 

Gabriele Romagnoli

Καθημερινή στήλη στη La Repubblica, 16.10.2019

*

Το πρώτο όμορφο πράγμα της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου 2019 είναι ο κομαντάντε Ernesto, γεννημένος José Joaquin Valenzuela Levi, ένας ατελέσφορος μάγος που προδόθηκε από τις ψευδαισθήσεις του. Ξαναζεί, ενώ τα νέα από τις συγκρούσεις στη Χιλή είναι καταιγιστικά. Ξαναζεί και στις σελίδες του μυθιστορήματος-μαρτυρία Ο Ακροβάτης που του αφιερώνει η ξαδέλφη του Laura Forti, και το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Giuntina.

 

Γεννήθηκε σε μια άλλη εποχή και στο σήμερα. Άλλη, γιατί "η πολιτική απαιτούσε να έχεις θάρρος, πίστη, εμπιστοσύνη στη ζωή και στους άλλους" και όχι να προβάλλεις την προσωπική σου φιλοδοξία ή να υπερασπίζεσαι το συμφέρον μιας ομάδας. Και στο σήμερα, επειδή ο Πρόεδρος Αλιέντε είχε πει για τη Χιλή, όπως θα μπορούσε κανείς να πει και τώρα: "Υπάρχουν επτακόσιες χιλιάδες παιδιά που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη ζωή τους υπό φυσιολογικές συνθήκες, επειδή στους πρώτους οκτώ μήνες της ύπαρξής τους δεν έλαβαν την ελάχιστη ποιότητα πρωτεϊνών ".

 

Πολέμησε στη Νότια Αμερική και στη συνέχεια επέστρεψε στο Σαντιάγκο για να βγάλει από τη μέση τον δικτάτορα Πινοσέτ, αλλά η επίθεση απέτυχε. Είχε εβραϊκή καταγωγή, το όνομά του, Joaquin, σημαίνει "σταλμένος από τον Θεό". Όποια και αν ήταν η μοίρα του, δεν ήθελε να είναι εξόριστος όπως όλοι οι πρόγονοί του. Ο θάνατος ήταν η απεγνωσμένη μαγεία του για να ακυρώσει αυτό το κακό ξόρκι και να χαρίσει στον γιο του τη ζωή εκεί που ήταν η γη του. Άφησε να τον συλλάβουν και να τον σκοτώσουν με 16 σφαίρες. Η κληρονομιά του ήταν μια παρένθεση  ελευθερίας που δεν μπορεί να κλείσει.

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

Αλμανάκ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ