TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Νουρχάν, μία ξεχασμένη ντίβα της Ανατολής

 

 

 

Νουρχάν

μία ξεχασμένη ντίβα της Ανατολής

 

"Η Nourhane ακολούθησε την ιστορία της Ανατολής χωρίς να χαθεί μέσα σ' αυτήν, αλλά και απομυθοποιώντας την, αν και μπορούμε να αναγνωρίσουμε την τρελή της ομορφιά. 'Επαψε να τραγουδάει όταν η ζωή τής το επέτρεψε. Το επέλεξε. 'Ανοιξε ένα κομμωτήριο όπου σύχναζαν όλες οι αστές κυρίες της Δαμασκού."

Nicole V. Hamouche

Νουρχάν, μία ξεχασμένη ντίβα της Ανατολής Facebook Twitter
Φωτ. Visions du Réel

Πες μου γιαγιά την ιστορία σου...

Danny Mallat

Orient Le Jour - 13.06.2019

 

Είναι η ιστορία μια έφηβης 14 χρονών που παντρεύτηκε με το ζόρι και που στα 15 της βρέθηκε να είναι έγκυος. Πως όμως ένα παιδί θα μάθει και θα μπορέσει  να μεγαλώσει ένα παιδί; Δυστυχώς, δεν θα το μάθει ποτέ, γιατί το παιδί πέθανε σε ηλικία 4 ετών.[...]

 

'Ηταν η Nourhane. Η τραγουδίστρια και ηθοποιός που στη δεκαετία του '50 και του '60 έβαζε φωτιά στις καρδιές των ανδρών, και την οποία οι γυναίκες φθονούσαν. 'Ηταν τρομερά δημοφιλής στο αραβικό κοινό μέσω του τραγουδιού και του κινηματογράφου, επειδή ήταν και μία ηθοποιός με μεγάλο ταλέντο, καθώς και μία γυναίκα με πίστη στον εαυτό της που διεκδικούσε την ελευθερία της. Την ώρα που οι γυναίκες ήταν στις κουζίνες τους, η Nourhane πραγματοποιούσε περιοδείες σε όλες τις πρωτεύουσες του αραβικού κόσμου, από το Κάϊρο στη Δαμασκό, κι από τη Βαγδάτη στην Παλαιστίνη. Μετά από δύο αποτυχημένους γάμους και μία ανθηρή καριέρα, αποφασίζει ξαφνικά να τα εγκαταλείψει όλα και να αφήσει τη σκηνή στα μέσα της δεκαετίας του '60. Ποτέ πια δεν θα μιλήσει για το παρελθόν της το οποίο θα βυθιστεί στη λήθη. Απέμενε στην Nourhane ένας μόνο λόγος ύπαρξης: να αφοσιωθεί στον Ziad (τον πατέρα της σκηνοθέτιδας May Kassem), τον υιό της από τον δεύτερο γάμο. 'Οταν η εγγονή της, η May, μπαίνει στον κόσμο του κινηματογράφου και ανακαλύπτει σε ηλικία 21 ετών (μετά από μια επίσκεψη στον Σύριο ηθοποιό και σκηνοθέτη Doreid Lahham) το παρελθόν της γιαγιάς της, θέλησε να μάθει περισσότερα, και μερικά χρόνια αργότερα θα γυρίσει το ντοκιμαντέρ της.

 

Νουρχάν, μία ξεχασμένη ντίβα της Ανατολής Facebook Twitter
© May Kassem

 

Η May Kassem γεννήθηκε στην Βηρυτό το 1975. Σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, συνθέτρια και καθηγήτρια, έχει γυρίσει ταινίες, βίντεο, ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια σε 16 mm. Το ντοκιμαντέρ της Nourhane, ένα παιδικό όνειρο, απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ φεμινιστικής τέχνης του Chouftouhonna στην Τύνιδα (2016), καθώς και το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φοινικικό Φεστιβάλ της Λυόν, στο Φεστιβάλ της Κοπενχάγης και στο Φεστιβάλ της Μαρτινίκας. [...] Δίκαιη ανταμοιβή για μια σκηνοθέτιδα που αφιέρωσε πολύ χρόνο για να πάει πίσω στο παρελθόν, να ξεσκονίσει φωτογραφικά άλμπουμ και κασέτες, να περάσει νύχτες ολόκληρες βλέποντας και ακούγοντας όλα αυτά που συνθέτουν τη ζωή της γιαγιάς της, και ιδίως για να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους η γιαγιά της εγκατέλειψε μια καριέρα στο απόγειό της. Πραγματοποιεί μια ταινία-ντοκιμαντέρ με την παρουσία της γιαγιάς της που σήμερα είναι πάνω από 90 ετών [97 για την ακρίβεια - σ.σ.], και η οποία διατηρεί, μετά από τόσα χρόνια, το εύστοχο χιούμορ της και την αύρα της μπροστά στην κάμερα που συνεχίζει να τραβάει για κείνη... χάρη στην αγάπη της εγγονής της.

Danny Mallat

 

Μτφ. Σ.Σ.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ