TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Μποτιλιάρισμα στην κορυφή του 'Εβερεστ


Δέκα νεκροί μέσα σε μια βδομάδα

 

 

Μποτιλιάρισμα στην κορυφή του 'Εβερεστ

 

 

"Θάνατος. Σφαγή. Χάος. Νεκρά σώματα στη διαδρομή και σε σκηνές στη βάση 4. Άνθρωποι που προσπάθησα να φέρω πίσω και που κατέληξαν να πεθάνουν. 'Ανθρωποι που σύρονται προς τα κάτω. Περπατάμε πάνω από πτώματα." Elia Saikaly

 

 

Μποτιλιάρισμα στην κορυφή του 'Εβερεστ Facebook Twitter
"Περπατώντας πάνω από τα πτώματα". Φωτ. Elia.Saikaly

Ένας Βρετανός κι ένας Ιρλανδός πέθαναν πάνω στο Έβερεστ, ανεβάζοντας στους 10 στη διάρκεια μιας εβδομάδας τον αριθμό των ορειβατών που άφησαν τη ζωή τους στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, η οποία είναι πολυσύχναστη αυτήν την εποχή. Ο Βρετανός ορειβάτης Robin Fisher, 44 ετών, έφθασε στην κορυφή το πρωί του Σαββάτου αλλά κατέρρευσε στην κατάβαση, μετά από μόλις 150 μέτρα. Στην θιβετιανή πλευρά του βουνού, ένας 56χρονος Ιρλανδός πέθανε την Παρασκευή το πρωί. Είχε αποφασίσει να κατέβει πριν αγγίξει την κορυφή, αλλά πέθανε μέσα στη σκηνή του στο βόρειο πέρασμα, στα 7000 μέτρα περίπου. Τέσσερις Ινδοί, ένας Αμερικανός, ένας Αυστριακός και ένας Νεπαλαίζος, πέθαναν επίσης στο Έβερεστ εδώ και μια εβδομάδα. Ένας άλλος Ιρλανδός, του οποίου το σώμα δεν βρέθηκε, θεωρείται νεκρός εφόσον έπεσε σε μια περιοχή κοντά στην κορυφή.

 
Η υψηλή σεζόν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σ' αυτό το βουνό ύψους 8.848 μέτρων, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές αναμονής για τους ορειβάτες κοντά στην κορυφή. Αυτός ο συνωστισμός εντός της "ζώνης θανάτου" θεωρείται ως η αιτία θανάτου σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις τις τελευταίες μέρες και υπάρχει φόβος το κέρδος να υπερισχύσει της ασφάλειας.

 

Η υψηλή σεζόν του 'Εβερεστ διαρκεί από τα τέλη Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου. Τότε ο καιρός προσφέρει μια σύντομη χρονική "χαραμάδα" με λιγότερο ακραίες συνθήκες σε αυτά τα παγωμένα και ακατάλληλα για τη ζωή ύψη. Πέντε άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους πέρυσι στο Έβερεστ.

 

Η πιο ελαστική αντιμετώπιση των κανόνων αναρρίχησης από τις αρχές του Νεπάλ κατά τη δεκαετία του 1990 ενθάρρυνε τις εμπορικές αποστολές και πολλαπλασίασε τους ορειβάτες στις πλαγιές. Φέτος, το Νεπάλ έχει εκδώσει για την ανοιξιάτικη περίοδο έναν αριθμό ρεκόρ 381 αδειών, προς 11.000 $ η μία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Ο κάθε κάτοχος της άδειας συνοδεύεται από έναν οδηγό, κι αυτό σημαίνει πως 750 περίπου άτομα θα κάνουν την εκκίνησή τους στην ίδια διαδρομή μέσα σε λίγες εβδομάδες.

 

'Αλλοι 140 τουλάχιστον έλαβαν άδειες για να αναρριχηθούν στο 'Εβερεστ από τη βόρεια πλευρά του Θιβέτ, σύμφωνα με τα πρακτορεία που διοργανώνουν τις αποστολές. Συνολικά, ο αριθμός των ορειβατών στο Έβερεστ θα μπορούσε να υπερβεί φέτος το ρεκόρ που σημειώθηκε πέρυσι, όταν 807 άτομα είχαν φτάσει στην κορυφή.

Libération/AFP

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ