TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Αξίζεις μια αγάπη

 

 

Αξίζεις μια αγάπη

 

 

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της αξιαγάπητης ηθοποιού Hafsia Herzi στο φετεινό Φεστιβάλ των Καννών

 

 

Η αλγερινο-τυνήσια ηθοποιός-φετίχ του σκηνοθέτη Abdellatif Kechiche (Η ζωή της Αντέλ, Μεκτούμπ, αγάπη μου) ξεκίνησε θεαματικά την καριέρα της με τρία σπουδαία βραβεία (Βραβείο Marcello-Mastroianni στη Μόστρα της Βενετίας 2007, César της περισσότερο υποσχόμενης ηθοποιού 2008 και Βραβείο Lumières της περισσότερο υποσχόμενης ηθοποιού 2008) και έχει σήμερα στο ενεργητικό της μια ατελείωτη φιλμογραφία (43 ταινίες από το... 2007). Στην ταινία Μεκτούμπ αγάπη μου, που είδασμε πρόσφατα στην Αθήνα, υποδυόταν τη νεαρή θεία του πρωταγωνιστή.

 

Αξίζεις μια αγάπη Facebook Twitter
Αριστ. σκηνή από την μικρού μήκους ταινίας της Le Rodba (2010).

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Hafsia Herzi στις Κάννες

Της Sarah Ben Romdane

 

 

Η φετινή 58η έκδοση της Εβδομάδας των Κριτικών (αναμφισβήτητα η πιο σημαντική εκδήλωση και η μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά στον κόσμο), υπό την προεδρία του παραγωγού, συγγραφέα και ιστορικού Charles Tesson, θα παρουσιάσει οκτώ ταινίες μεγάλου μήκους, εκ των οποίων η Tu Mérites un Amour (Αξίζεις μια αγάπη) της 32χρονης αλγερινο-τυνήσιας ηθοποιού Hafsia Herzi.

 

Η Herzi, η οποία έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στην ταινία του Abdellatif Kechiche La Graine et le Mulet  (Ο σπόρος και το μουλάρι), που της χάρισε το 2008 το βραβείο César της περισσότερο υποσχόμενης ηθοποιού, κάνει την πρώτη της μεγάλη στροφή πίσω από την κάμερα με ένα σπαραξικάρδιο πορτρέτο της Lila (μιας νεαρής γυναίκας που υποδύεται η ίδια η Herzi ), η οποία αφήνει τον εαυτό της ελεύθερο προσπαθώντας να ανακάμψει από έναν περίπλοκο χωρισμό.

 

"Ήθελα πάντα να κινηματογραφήσω", λέει η Herzi, προσθέτοντας: "Γράφω εδώ και χρόνια, όποτε έχω λίγο καιρό ανάμεσα στα γυρίσματα". Το 2010, η Herzi παρουσίασε την πρώτη της ταινία μικρού μήκους, Le Rodba, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Αλλά παραδέχεται ότι το Αξίζεις μια αγάπη διαφέρει αισθητά από εκείνη. "Είναι μια ταινία που είχα στο αρχείο μου. Ξύπνησα ένα πρωί και αποφάσισα αυθόρμητα ότι έπρεπε να γίνει", εξηγεί η Herzi. Στην ταινία πλαισιώνεται από μία ομάδα νέων και άγνωστων τεχνικών και ηθοποιών, ενώ την παραγωγή την ανέλαβε η ίδια. "Αυτή η ταινία είναι το αποτέλεσμα του ενστίκτου και του mektoub", λέει, "είμαι τόσο χαρούμενη και ευγνώμων για όλη την αγάπη και το πάθος που η ομάδα μου έβαλε σε αυτήν. Μοιάζει απίστευτο".

Sarah Ben Romdane

Mille, 13.05.2019

Μτφ. Σ.Σ.

Αξίζεις μια αγάπη Facebook Twitter
Φωτ. Semaine de la Critique
Αξίζεις μια αγάπη Facebook Twitter
Φωτ. Semaine de la Critique
Αξίζεις μια αγάπη Facebook Twitter
Φωτ. Semaine de la Critique
Αξίζεις μια αγάπη Facebook Twitter
Φωτ. Semaine de la Critique
Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ