TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Ποιος είναι ο ελληνοαυστραλός "crazy Nik" που δυναμιτίζει τα κορτ;

 

Μία παλαιότερη δημοσίευση για έναν χαρισματικό, αγαπησιάρικο και ...εκρηκτικό παίκτη που συμπαθούμε επειδή δυναμιτίζει τα κορτ του τένις, του εκλεκτικού και σνομπίστικου αυτού αθλήματος, ενώ θα προτιμούσε να παίζει μπάσκετ. Αφορμή η πρόσφατη διπλή του νίκη επί του Στέφανου Τσιτσιπά (Halle και Wimbledon 2022).

"Ήταν σαν τσίρκο. Σημάδεψα τον αντίπαλό μου, αλλά αστόχησα. Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό, δεν είναι εντάξει. Κάποιος πρέπει να του μιλήσει. Υπάρχει οργή πίσω από αυτό, είναι σίγουρο. Δεν έχω συνηθίσει να παίζω έτσι, αλλά δεν γίνεται να είμαι σαν ρομπότ και να το αγνοήσω. Συνέβη τρεις, τέσσερις φορές. Μία φορά, το καταλαβαίνω. Αλλά όταν συμβαίνει τόσες φορές, σε εκνευρίζει. Γιατί είσαι εκεί και κάνεις τη δουλειά σου και ακούς θόρυβο από την άλλη πλευρά χωρίς κανέναν λόγο.

Είναι ένα συνεχές bullying αυτό που κάνει. Κάνει bullying στους αντιπάλους του. Πρέπει να ήταν νταής στο σχολείο του και εμένα δεν μου αρέσουν αυτοί οι τύποι. Δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι που υποβιβάζουν έτσι άλλους ανθρώπους. Έχει κάποια καλά στοιχεία στο χαρακτήρα του, αλλά έχει και μια κακή πλευρά, η οποία μπορεί να κάνει κακό στους ανθρώπους γύρω του.

Ήταν πολύ άσχημο εκ μέρους μου. Δεν το έχω ξανακάνει, να πετάξω την μπάλα έξω από το court. Ζήτησα συγγνώμη από τους ανθρώπους, δεν ξέρω τι συνέβαινε στο κεφάλι μου. Ήταν και όλο αυτό το τσίρκο στην άλλη πλευρά του φιλέ. Είχε αρχίσει να γίνεται πολύ κουραστικό. Απλά συνέβη, δεν χτύπησα κανένα. Χτύπησα έναν τοίχο, ευτυχώς. Δεν θα το ξανακάνω, είναι σίγουρο. Είναι ευθύνη μου, όμως κάτι προκάλεσε αυτή τη συμπεριφορά, στην οποία δεν έχω συνηθίσει τον εαυτό μου.

Πρέπει να βρεθούμε και να μπει ένας κανόνας. Γιατί να μιλάς όταν παίζεις; Δεν βγάζει νόημα. Κάνουμε τη δουλειά μας εκεί έξω, το τένις είναι το πιο σημαντικό. Σε κάθε πόντο σήμερα ένιωθα ότι κάτι συνέβαινε στην άλλη πλευρά του φιλέ. Προσπαθούσα να μην μου αποσπάται η προσοχή, γιατί μπορεί και να γινόταν επίτηδες. Αυτός, όμως, είναι τρόπος να χειραγωγείς τον παίκτη. Κανείς άλλος δεν το κάνει αυτό. Κανείς άλλο δεν είναι τόσο εκνευρισμένος όλη την ώρα με κάτι, γίνεται τόσο εύκολα και γρήγορα. Ελπίζω οι παίκτες να καταλήξουν σε κάτι για να έχουμε καλύτερη εκδοχή του αθλήματος, να μην γίνεται αποδεκτή αυτή η συμπεριφορά, να μην επιτρέπεται".

Στέφανος Τσιτσιπάς

"Ίσως θα έπρεπε πρώτα να βρει πώς να με νικήσει μερικές ακόμη φορές και μετά να τα λέει αυτά".

Το τσίρκο ήταν όλο δικό του σήμερα, στην πραγματικότητα εγώ ένιωθα υπέροχα. Τον αγώνα τον έκανε όλο γύρω από μένα. Έχει κάποια σοβαρά προβλήματα. Αισθάνομαι καλά στα αποδυτήρια, έχω πολλούς φίλους, είμαι στην πραγματικότητα ένας από τους πιο συμπαθείς... αυτός δεν είναι συμπαθής. Ας το αφήσουμε αυτό εκεί.

Αυτός ήταν που με χτυπούσε με τις μπάλες. Αυτός ήταν που χτύπησε έναν θεατή".

Νικ Κύργιος

 

 

Ποιος είναι ο ελληνοαυστραλός "crazy Nik" που νίκησε τον Ναδάλ;

 (και μάλιστα δυο φορές, την πρώτη σε ηλικία 19 ετών και τη δεύτερη πριν από λίγες μέρες στα ημιτελικά του τουρνουά του Ακαπούλκο, όπου κατέκτησε και τον τίτλο)

 

 

*

Η πορεία του Νικ Κύργιου (μεγάλωσε στην Καμπέρα της Αυστραλίας, με 'Ελληνα πατέρα από τα Γιάννενα και Μαλαισιανή μητέρα) στο τένις θυμίζει Roller Coaster. Το επιπεδό του είναι για top 10, αλλά ξεκίνησε τη σεζόν στην 72η θέση. Με ένα άλμα 41 θέσεων που πέτυχε χάρη στη νίκη του στο Ακαπούλκο, βρίσκεται τώρα στην 31η, απελπίζοντας και εξοργίζοντας τον Ραφαέλ Ναδάλ που του καταλογίζει μη επαγγελματική συμπεριφορά, αναγνωρίζοντας ωστόσο τη μεγάλη αξία του.

 

*

 

Ο Ραφαέλ Ναδάλ για τον Νικ Κύργιο μετά την ήττα του: "Είναι ένας παίκτης με τεράστιο ταλέντο, που θα μπορούσε να κερδίσει τουρνουά του Grand Chelem ή και να αγωνιστεί για την πρώτη παγκόσμια θέση. Του λείπει όμως ο σεβασμός απέναντι στον αντιπαλό του, στο κοινό και στον ίδιο του τον εαυτό."

 

Ο Νικ Κύργιος για τον Ραφαέλ Ναδάλ μετά τη νίκη του: "Είμαι διαφορετικός, ο Ναδάλ είναι διαφορετικός. Δεν ξέρει τίποτα για μένα, γι' αυτά που έχω περάσει. Ο τρόπος που παίζω αφορά εμένα. Εκείνος παίρνει το χρόνο του στην επιστροφή της μπάλλας. Ο κανονισμός όμως λέει πως αυτός που σερβίρει επιλέγει το τέμπο του." 

 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς (εμμέσως) για τον Νικ Κύργιο: "Κατανοώ πως κάποιοι μπορεί να θεωρούν αυτά που κάνω περίεργα, με το να γράφω όλα αυτά τα tweet που δε βγάζουν νόημα. Αλλά δεν είναι το ίδιο με το να κάθομαι στο δωμάτιό μου να παίζω Fortnite, σαν κάποιον άλλον. Είναι προτιμότερο να βγεις έξω και να δημιουργήσεις κάτι παρά να κάθεσαι μέσα να παίζεις βιντεοπαιχνίδια όλη μέρα, κάτι το οποίο έκανα κι εγώ πριν αλλά τώρα δεν βλέπω κανένα νόημα σε αυτό".

 

Ο Νικ Κύργιος (εμμέσως) για τον Στέφανο Τσιτσιπά: "Το παθαίνω κι εγώ αυτό [να χτυπιέται όπως ο Τσιτσιπάς - σ.σ.] μερικές φορές όταν παίζω FIFA online".

 *

Ποιος είναι ο ελληνοαυστραλός "crazy Nik" που νίκησε τον Ναδάλ; Facebook Twitter
Νικητής, 7 ετών, ενός τοπικού τουρνουά στην Καμπέρα. © Nill Kyrgios (abc.net)

Ακαπούλκο: ο Κύργιος γονατίζει τον Ναδάλ!

Aurélien CANOT

sports.orange.fr -28.02.2019

Ο Νικ Κύργιος πέτυχε την Τετάρτη στο Ακαπούλκο έναν από τους ωραιότερους άθλους της σταδιοδρομίας του, νικώντας τον Ραφαέλ Ναδάλ στον δεύτερο γύρο του τουρνουά. Ο Αυστραλός, παρότι έχασε το πρώτο σετ, νίκησε με 2-1 σετ (3-6, 7-6, 7-6), χωρίς να έχει πάρει το σερβίς του Νο.2 της Παγκόσμιας Κατάταξης, κι έχοντας σώσει τρία match points που ήταν υπέρ του Ισπανού.

 

 

 

Ηρωϊκός Νικ Κύργιος! Στο τέλος μιας τρίωρης (3.05) μεγάλης μάχης που θα μείνει στα χρονικά, τόσο για την ποιότητα του τένις που επέδειξαν οι δύο άνδρες, όσο και για την ένταση μέσα στο κορτ, ο Αυστραλός υπέγραψε μία από τις μεγάλες εκπλήξεις στο ξεκίνημα αυτής της σεζόν, ανατρέποντας τον "μπαμπούλα" Ραφαέλ Νάδαλ. [...] Ικανός για το χειρότερο όπως και για το καλύτερο στη διάρκεια ενός ίδιου παιχνιδιού, και επιρρεπής στο να ξεπετάει τους αγώνες ή και να αδιαφορεί τελείως για μια παρτίδα όταν ο άνεμος δεν φυσάει προς τα εκεί που θέλει, ο Κύργιος είναι επίσης ένας από τους καλύτερους παίκτες του σιρκουί όταν παίζει το ωραιότερο τένις του και αποφασίζει να παραμείνει συγκεντρωμένος στο θέμα του. Δυστυχώς για τον Ναδάλ, αυτό ακριβώς συνέβη την Τετάρτη στο Μεξικό, όπου ο Νο. 72 στην Παγκόσμια Κατάταξη αναμετρήθηκε στα ίσια με τον διάδοχο του Νόβακ Ντζόκοβιτς και δεν υστέρησε πουθενά. Σε κανονικές συνθήκες, "ο τρελός Νικ" θα είχε πιθανόν αφήσει για μετά τον αγώνα τον προβληματισμό του για το τι θα έπρεπε να είχε κάνει καθώς έχανε 0-40 στο δικό του σερβίς, όταν ήταν όλα 40-40 στο δεύτερο σετ, ενώ είχε ήδη χάσει το πρώτο σετ. Όπως και θα είχε καταθέσει τα όπλα με τρία ακόμη match points, κι έπειτα άλλα δύο απανωτά στο τρίτο σετ, ενώ ο αντιπαλός του ήταν μπροστά 3-2. Ο συνειδητοποιημένος Κύργιος της Τετάρτης ακύρωσε τη μία μετά την άλλη τις ευκαιρίες που είχαν δοθεί στον άτυχο φιναλίστ του τελευταίου 'Οπεν της Αυστραλίας. Ο τενίστας με το ποδοσφαιρικό λουκ θα ξεπεράσει κι άλλο τον εαυτό του στο αποφασιστικό παιχνίδι του τελευταίου γύρου (κέρδισε 7-2 το δεύτερο σετ έχοντας προηγηθεί γρήγορα με 5-0) "σβήνωντας" αυτή τη φορά τρία match points υπέρ του αντιπάλου του που είχε κάνει την προηγούμενη μέρα τη μεγάλη του επιστροφή νικώντας εύκολα τον Μίσα Ζβέρεφ.

Τρεις ευκαιρίες που προσέκρουσαν σε μία αντίδραση ...α λα Κύργιος. Την τρίτη, ο Ναδάλ την χαράμισε μόνος του, χάνοντας ένα εύκολο forehand. O "ταύρος του Μανακόρ" δεν συνήλθε ποτέ μετά απ' αυτό. Ενώ το πλεονεκτημά του ήταν 6-3, το σκορ έγινε 7-6 υπέρ του θρασύ 23χρονου νεαρού παίκτη μετά από ένα ... διπλό λάθος του Ναδάλ, ο οποίος έστειλε το ρεβέρ του εκτός των ορίων του τερέν στο πρώτο match point, ωφελόντας έτσι κάποιον που δεν είχε περάσει ποτέ σ' αυτήν τη σεζόν το επίπεδο του δεύτερου γύρου. Να γιατί ο ήρωας γιόρτασε το κατορθωμά του πέφτοντας στο έδαφος σα να είχε κερδίσει το Roland-Garros ή το Masters. Ο "Ράφα" δεν αυταπατήθηκε, γι' αυτό και χαιρέτησε τον δήμιό του με μία σύντομη και παγερή χειραψία. Το (αποτυχημένο) σέρβις της "κουτάλας" που επιχείρησε ο Κύργιος μετά από 2.22 ώρες παιχνιδιού δεν είναι φυσικά άμοιρο της αισθητής έντασης που υπήρξε σε όλο το τελευταίο μέρος του αγώνα. Ούτε όμως και η μερικές φορές σχεδόν γελοία υπερβολή του Κύργιου μετά από κάποιους κερδισμένους πόντους του. Ο ψηλός Αυστραλός θα μπορούσε επίσης να αποφύγει να ειρωνευτεί το μεξικανικό κοινό [το οποίο υποστήριζε τον Ναδάλ - σ.σ.] μετά τη νίκη του. Αλλά δεν ξαναγίνεσαι. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά, ο "Crazy Nick" μπορεί να υπερηφανευτεί ότι έφυγε νικητής από το γήπεδο για να μπορέσει να συνεχίσει μία πορεία που ήταν ωστόσο προδιαγεγραμμένη να σταματήσει απέναντι στον πρώην αφεντικό του σιρκουί.

*

Ποιος είναι ο ελληνοαυστραλός "crazy Nik" που νίκησε τον Ναδάλ; Facebook Twitter
© Nill Kyrgios (abc.net)
Ποιος είναι ο ελληνοαυστραλός "crazy Nik" που νίκησε τον Ναδάλ; Facebook Twitter
Ο Νικ, ο αδερφός του ο Χρήστος και τα σκυλιά τους στο σπίτι τους στην Καμπέρα. © Nill Kyrgios (abc.net)
Ποιος είναι ο ελληνοαυστραλός "crazy Nik" που νίκησε τον Ναδάλ; Facebook Twitter
Στη Μελβούρνη, δοκιμάζοντας πάνω στη γραμμή ένα back hand. © Nill Kyrgios (abc.net)
Ποιος είναι ο ελληνοαυστραλός "crazy Nik" που νίκησε τον Ναδάλ; Facebook Twitter
Χωρίς ρακέτα. Με την αδερφή του Χάλη και τον πατέρα του Γιώργο σε διακοπές στη Σιγκαπούρη. © Nill Kyrgios (abc.net)

 

'Οταν ο Κύργιος κάνει μια μικρή βόλτα με τζετ σκι τρεις ώρες πριν από το τελικό

Gabriel Vanhoutte

sports.orange.fr -03.03.2019

Ο Νικ Κύργιος επιβλήθηκε την Κυριακή στον τελικό του τουρνουά του Ακαπούλκο απέναντι στον Αλεξάντερ Ζβέρεφ (6-3, 6-4). Ο τίτλος που κέρδισε νικώντας τρία μέλη του top 10 (Ραφαέλ Νάδαλ, Τζον Ίσνερ και Ζβέρεφ) δεν εμπόδισε προφανώς τον "bad boy" του σιρκουί να επωφεληθεί από τη διαμονή του στο Μεξικό, όπως το αποκάλυψε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου.

 

 

 

Ο Νικ Κύργιος δεν είναι ένας παίκτης σαν τους άλλους. Μόλις 77ος στην παγκόσμια κατάταξη στην αρχή του τουρνουά, ο Αυστραλός θα κάνει τη Δευτέρα ένα άλμα 41 θέσεων στην κατάταξη ATP χάρη στη νίκη του την Κυριακή στον τελικό του τουρνουά του Ακαπούλκο απέναντι στον Αλεξάντερ Ζβέρεφ (6-3, 6-4). Μπροστά στους δημοσιογράφους, ο νέος παγκόσμιος 31ος είπε πόσο απόλαυσε τη μεξικάνικη εβδομάδα του: "Το να κερδίζεις ένα τέτοιο τουρνουά σου δίνει αυτοπεποίθηση. Πέρασα από στιγμές πραγματικά πολύπλοκες. 'Ημουν άσχημα ψυχολογικά, γι΄αυτό και το ότι κατάφερα να το ξεπεράσω απέναντι σε παίκτες σαν τον Ραφαέλ (Ναδάλ), ή τον Ζβέρεφ, είναι κάτι το τεράστιο."

Ο Αυστραλός, νικητής τη βδομάδα αυτή τριών παικτών που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους δέκα πρώτους παγκοσμίως (Ναδάλ, 'Ισνερ και Σβέρεφ), δεν εμφανίστηκε τώρα. 'Εχει ήδη 15 νίκες απέναντι σε παίκτες του top 10 στο ενεργητικό του. Αλλά, έχοντας τη φήμη του "bad boy" του σιρκουί, ο Κύργιος έχει συνείδηση πως η προσπαθειά του δεν είναι πάντα στο ύψος του ταλέντου του: ¨Το παιχνίδι μου είναι για top 10, αλλά όχι αυτά που κάνω έξω από το γήπεδο. Παίκτες σαν τους Σάσα (Ζβέρεφ), Νοβάκ (Ντζόκοβιτς), Ραφαέλ (Ναδάλ), κάνουν κάθε μέρα αυτό που πρέπει να κάνουν. Εγώ δεν κάνω τα πράγματα όπως θα έπρεπε να γίνουν. 'Ισως να αρχίσω να το κάνω και τότε θα βρίσκομαι κι εγώ στο top 10. Αλλά τώρα όχι, δεν είμαι για το top 10... Σήμερα (Σάββατο, μέρα του τελικού), έκανα τζετ σκι στις 17.30 πριν από το τελικό (που ξεκινούσε στις 21.00). Διασκέδασα πολύ, αλλά δεν είναι κάτι που κάνει ένας top 10."

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ