TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Οι αφίσες του Μπορντώ. Η κυβέρνηση Μακρόν μέσα στα αίματα.

 

 

Η γαλλική εβδομάδα I

 

 

Οι αφίσες του Μπορντώ

 

*

 

Αφίσες που δεν έχουμε ξαναδεί, με την γαλλική κυβέρνηση μέσα στα αίματα, βρέθηκαν σήμερα κολλημένες σε διάφορα σημεία της πόλης του Μπορντώ. Είναι η απάντηση των πολιτών στην ανείπωτη βία που επέδειξε η γαλλική αστυνομία κατά των κίτρινων γιλέκων.

 Προσοχή: σοκαριστική φωτογραφία στο τέλος του άρθρου

Οι αφίσες του Μπορντώ. Η κυβέρνηση Μακρόν μέσα στα αίματα. Facebook Twitter
Πίνακας με τα στοιχεία που αφορούν το φύλο του βαριά τραυματισμένου, το σημείο του σώματος που επλήγη, και τον τύπο όπλου που χρησιμοποιήθηκε. © Libération

 

Κίτρινα γιλέκα: θραύσματα από χειροβομβίδες, εγκαύματα, ακρωτηριασμένα μέλη... μία αναδρομή σε 82 βαρείς τραυματισμούς.

Jacques Pezet

Libération, 11.01.2019

Η Libération ερεύνησε και έλεγξε εκατοντάδες φωτογραφίες, βίντεο ή δηλώσεις, κυρίως μέσα από το σάιτ Désarmons-les  (Να τους αφοπλίσουμε), μία ομάδα που συγκροτήθηκε "κατά της αστυνομικής βίας", με σκοπό να σχηματιστεί ένα προφίλ των διαδηλωτών που τραυματίστηκαν βαριά στη διάρκεια των 8 σαββατοκύριακων κινητοποίησης των κίτρινων γιλέκων.

 

*

Ονομάζονται Patrick, Franck, Cédric, Ayhan ή Fiorina. Το ονομά τους, οι φωτογραφίες του προσώπου τους και κυρίως τα τραυματά τους είναι γνωστά στα κίτρινα γιλέκα. Με δεκάδες άλλους τραυματίες, εμφανίζονται στον "τοίχο της ντροπής", μια λίστα που μοιράζεται μαζικά στο Facebook, σε πολλές ομάδες υποστήριξης του κινήματος. Επειδή συμβαίνει, μερικές φορές, να αναμειγνύονται και εικόνες παλαιότερων τραυματιών στο ντιαπόραμα των θυμάτων, η Libération ανέλυσε εκατοντάδες φωτογραφίες, βίντεο και δηλώσεις καταλήγοντας σε μια μη οριστική λίστα 82 σοβαρά τραυματισμένων διαδηλωτών -και μιας γυναίκας που σκοτώθηκε από δακρυγόνο.

 

Οι τραυματισμοί που πήραμε υπόψη μας: τα ακρωτηριασμένα μέλη, τα όργανα που έχασαν την κύρια λειτουργία τους, τα σπασμένα κόκκαλα, τα πόδια που φέρουν πάνω τους θραύσματα από χειροβομβίδες, τα σοβαρά εγκαύματα, αλλά και όλες τις πληγές που άνοιξαν στο κεφάλι. 'Ετσι, τα αιματώματα, κάποιες φορές εξαιρετικά μεγάλα, που προκλήθηκαν από Flash-Ball (LBD) ή τα χτυπήματα με γκλομπς δεν υπολογίστηκαν. Τέλος, κράτησαμε μόνο τις περιπτώσεις εκείνες όπου μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε το θύμα, είτε μέσω του ονοματός του, είτε επειδή είχαμε αρκετές φωτογραφίες του.

 

Από τους 82 αυτούς βαριά τραυματισμένους, των οποίων η ηλικία ποικίλλει μεταξύ 15 και 80 ετών, παρατηρούμε πως στην πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία πρόκειται για άνδρες. Δέκα γυναίκες, όλες με τραύματα στο κεφάλι, έχουν καταμετρηθεί. Μεταξύ αυτών και η Zineb, η νεκρή ογδοντάχρονη, καθώς και η Fiorina, μία εικοσαετής φοιτήτρια που έχασε το μάτι της από μια πλαστική σφαίρα, η οποία, σύμφωνα με τους πλησίους της, την βρήκε στο πρόσωπο. Στο όπλο αυτό, -που δέχεται πολλές επικρίσεις εξαιτίας των βλαβών που μπορεί να προξενήσει, αναγκάζοντας τον Υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Jacques Toubon να ζητήσει την απαγόρευση της χρήσης του από τα όργανα της τάξης- οφείλονται τα κοψίματα και τα κατάγματα περίπου 60 θυμάτων.

 

Το υπουργείο Εσωτερικών, από την πλευρά του, δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν ακριβή και λεπτομερή αριθμό των τραυματιών. Αρκέστηκε, μετά την Πράξη VIII, σε μία εκτίμηση που κάνει λόγο για "καμιά πενηνταριά" σοβαρά τραυματισμένων διαδηλωτών. Ο εκπροσωπός του δικαιολογεί την ασάφεια αυτή λόγω του εξελικτικού χαρακτήρα της σοβαρότητας ενός τραυματισμού. "Ορισμένες φορές για τους πυροσβέστες, η κατάσταση ενός ατόμου χρήζει μιας απόλυτα επείγουσας παρέμβασης, η οποία τελικά, μετά από διάγνωση, αποδεικνύεται μόνο σχετικά επείγουσα", εξηγούν στο υπουργείο, προσθέτοντας ότι υπήρξαν γενικά "περίπου 1700 τραυματίες από τη μεριά των διαδηλωτών και περίπου χίλιοι μεταξύ των αστυνομικών".

 

Σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, το υπουργείο υπενθυμίζει πως 11 άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια του κινήματος των κίτρινων γιλέκων: εκτός από την ογδοντάχρονη στη Μασσαλία που χτυπήθηκε από ένα δακρυγόνο την ώρα που έκλεινε τα παντζούρια της καθώς περνούσε μια διαδήλωση, τα άλλα θύματα χτυπήθηκαν από οχήματα κοντά σε διασταυρώσεις υπό κατάληψη. [...]

Μτφ. ΣΣ.

Οι αφίσες του Μπορντώ. Η κυβέρνηση Μακρόν μέσα στα αίματα. Facebook Twitter
"Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τους διαδηλωτές. Εκπυρσοκροτήσεις, δακρυγόνα, πανικός. Κατευθυνόμαστε προς τη λεωφόρο Franklin-D.-Roosevelt. Φωνές: "'Ενας τραυματίας! 'Ενας τραυματίας! Φωνάξτε τους πυροσβέστες!" Πλησιάζω. Αίματα παντού. 'Ενας νέος σε κατάσταση σοκ. Είναι 21 ετών (όπως θα μάθουμε αργότερα) και μία χειροβομβίδα που ρίχτηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις του κομμάτιασε μόλις το χέρι του. Η μητέρα του στέκεται δίπλα του. Το βλέμμα μου διασταυρώνεται με εκείνο του γιου της. Σηκώνει ψηλά το χέρι για να αποφύγει την αιμορραγία. Απαθανατίζω την κίνησή του: θα μου επιτρέψουν και οι δύο να δημοσιεύσω την εικόνα αυτή, μελλοντικό ντοκουμέντο της αμφισβήτησης του καθεστώτος Macron-Philippe." Κείμενο-φωτογραφία: Cyrille Choupas. Περιοδικό Ballast.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ