TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Πώς φυγαδεύτηκε ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την εισβολή των κίτρινων γιλέκων στο υπουργείο του

 

 

Move! Move!

 

Πώς φυγαδεύτηκε ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Benjamin Griveaux μετά την εισβολή των κίτρινων γιλέκων στο υπουργείο του

 

*

 Μία μαρτυρία μέσα από το υπουργικό γραφείο και μία μέσα από τα κίτρινα γιλέκα

Πώς φυγαδεύτηκε ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την εισβολή των κίτρινων γιλέκων στο υπουργείο του Facebook Twitter


 

Ήταν γύρω στις 4:30 μ.μ. το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, όταν περίπου 15 άτομα αγνώστων στοιχείων, μερικά από τα οποία φορούσαν κίτρινα γιλέκα, εμβόλισαν την βαριά πόρτα του υπουργείου χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό ένα μηχάνημα εργοταξίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Benjamin Griveaux βρισκόταν στο γραφείο του για μία συνέντευξη με το M Le Magazine du Monde, μαζί με τον διευθυντή του γραφείου του. Ο φύλακας του υπουργείου και ο υπεύθυνος ασφαλείας του υπουργού ήταν επίσης παρόντες.

 

Τη στιγμή που οι διαδηλωτές εισέβαλλαν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου, ο αξιωματικός ασφαλείας όρμησε μέσα στο γραφείο ουρλιάζοντας: "Πάμε! Πάμε!" Η φυγάδευση έγινε βιαστικά, αλλά χωρίς να προκύψουν εμπόδια μέσα από τον κήπο του υπουργείου και την εσωτερική αυλή ενός γειτονικού κτηρίου. Μια "έξοδος κινδύνου" που καταλήγει σε ένα στενό δίπλα στη Rue de Grenelle, όπου στον αρ. 101 στεγάζεται το Υπουργείο. Το "μυστικό πέρασμα" είχε ήδη χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας πρώτης εισβολής την ημέρα της Πράξης ΙΙ των "κίτρινων γιλέκων".

 

Ο Benjamin Griveaux και ο διευθυντής του γραφείου του κατέφυγαν στο Hôtel de Matignon [κατοικία του πρωθυπουργού -σ.σ.], το οποίο απέχει μόλις 300 μέτρα, όπου βρισκόταν ο Edouard Philippe [ο πρωθυπουργός -σ.σ.]. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε μία σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, και στη συνέχεια δέχτηκε μία τηλεφωνική κλήση από τον Christophe Castaner, τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος τον καθησύχασε: "Δεν μπήκαν μέσα στα γραφεία"... Κατά την επιστροφή στον τόπο της εισβολής, διαπιστώθηκε πως η πύλη του υπουργείου είχε γίνει κομμάτια και πως τρία αυτοκίνητα παρκαρισμένα στην αυλή είχαν υποστεί ζημιές [...]

Laurent Telo

Le Monde, 05.01.2019

 

Το γκρέμισμα της πύλης του υπουργείου

*

Η συνάντηση ενός μηχανήματος κλαρκ και μιας πόρτας του Υπουργείου των Σχέσεων με το Κοινοβούλιο (αφήγηση).

του Vincent Bresson

lundimatin#173, 07.01.2019 

 

Η όγδοη αυτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Παρίσι απέδειξε δύο πράγματα: ότι τα κίτρινα γιλέκα είναι πάντα εξεγερμένα κι ότι είναι εύκολο να καταλάβεις ένα υπουργείο.

Είχαν δώσει ραντεβού μπροστά από το Κοινοβούλιο, την ίδια μέρα, την ίδια ώρα, οι ίδιοι αποφασισμένοι. [...]

Ως συνήθως, στα βουλεβάρτα του Haussmann εκτοξεύτηκαν πολλά καπνογόνα, τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι συγκρούσεις πολλαπλασιάστηκαν. "Σε τι χρησιμεύσε να δηλωθεί η διαδήλωση αν δεν έχεις το δικαίωμα να κάνεις τίποτα", συνοψίζει στο τέλος της ημέρας μία γυναίκα μέσα στο πλήθος.

 

'Ολα ξεκίνησαν από τη γέφυρα των Invalides, δίπλα ακριβώς από το Κοινοβούλιο, όπου λίγα λεπτά νωρίτερα ένας άνδρας γρονθοκόπησε με απανωτά χτυπήματα του μποξ έναν CRS (τα ΜΑΤ τη Γαλλίας -σ.σ.]. Οι CRS ανταπαντούν και τα κίτρινα γιλέκα σκορπίζουν. 'Αρχίζει τότε μια παρτίδα κρυφτού στους δρόμους της Αριστερής 'Οχθης και ένα έντονο κυνηγητό που καταλήγει στην εκπληκτική πτώση της πόρτας του Υπουργείου των Σχέσεων με το Κοινοβούλιο.

Τρέχουν, τρέχουν τα κίτρινα γιλέκα.

 

Το νοκάουτ του CRS από τον μποξέρ Christophe Dettinger που βγήκε εκτός εαυτού εξαιτίας των δακρυγόνων που του έριξαν.

 

Περικυκλωμένοι μετά από λίγο από τους CRS που μπλοκάρουν τους παρακείμενους δρόμους, τα κίτρινα γιλέκα περνούν μπροστά από το μουσείο d'Orsay. Πολλοί τουρίστες έχουν έτσι την ευκαιρία να δοκιμάσουν την τοπική σπεσιαλιτέ, το καπνογόνο. Κι αν κρίνουμε από τα κόκκινα μάτια των περαστικών, δεν τη βρίκουν όλοι του γούστου τους.

 

Από τον όροφο του μουσείου, μερικοί περίεργοι παρακολουθούν τη σκηνή. Αγχωμένοι και φοβισμένοι, οι υπάλληλοι του μουσείου ρίχνουν ανήσυχα βλέμματα και φαίνονται να φοβούνται μια εισβολή. Οι φόβοι τους αυτοί διαλύονται γρήγορα καθώς τα καπνογόνα οδηγούν τα κίτρινα γιλέκα προς κάποιους ήσυχους ακόμη δρόμους. Για την ώρα.

 

Αυτά τα βλέμμματα, τα κίτρινα γιλέκα θα τα αντικρίσουν σε όλη τους τη διαδρομή. Τα γκαρσόνια και οι πελάτες τους, αποσβολωμένοι, παρατηρούν ανήσυχα το μακρύ ποτάμι των δυσαρεστημένων Γάλλων. Κάποιες φορές, στο βλέμμα αυτό εκφράζεται μια ταξική περιφρόνηση. 'Ενας νεαρός, με πουκάμισο, κοστούμι, μακριά μαλλιά, βγαίνει στο βαλκόνι του με ένα τσιγάρο στο στόμα. Αυτή τη φορά, καμιά ανησυχία στο βάθος των ματιών του. Μόνο μία ακατανοησία και μια ενδεχόμενη απαξίωση που εντείνεται από την κοντρ-πλονζέ. Μέσα από το πλήθος, κάποιος του φωνάζει: "Λοιπόν, Jean-Charles, θα κατέβεις;"

 

Πώς φυγαδεύτηκε ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την εισβολή των κίτρινων γιλέκων στο υπουργείο του Facebook Twitter
Η τρελή κούρσα του κλαρκ τελειώνει πάνω στη βιτρίνα μιας τράπεζας.

 

 

Λίγο πιο μακριά από το διαμέρισμα του "Jean-Charles", διασταυρώνονται τυχαία τα καταδιωκόμενα από τους CRS κίτρινα γιλέκα με ένα κτήριο της πολυτελούς μάρκας Yves Saint Laurent. Μία περίεργη συνάντηση δύο κόσμων που όλα τους χωρίζουν. Μερικοί διαδηλωτές αποφασίζουν να οικειοποιηθούν το δρόμο καθώς κι ένα κλαρκ που είναι εκεί παρατημένο. 

 

Ίσως να μην τονίζεται αυτό ποτέ αρκετά: όλα μπορούν να συμβούν πολύ γρήγορα. Τίποτα δεν ήταν προσχεδιαμένο, δεν προηγήθηκε καμιά σκέψη. Αλλά για μια φορά η τύχη είχε κέφια. Εκατό μέτρα πιο πέρα, η ψηλή ξύλινη πύλη του Υπουργείου των Σχέσων με το Κοινοβούλιο ορθώνεται μπροστά στη μικρή σκόρπια ομάδα. Πειρασμός, σκέτος πειρασμός. Το κλαρκ την εμβολιάζει και την κομματιάζει. Η αυλή εμφανίζεται ολόκληρη μπροστά στα εκατό περίπου κίτρινα γιλέκα. Ωστόσο, κανείς δεν τολμά να μπει. Αιφνιδιάστηκαν από την ταχύτητα και την ευκολία της εισβολής; Φοβήθηκαν τις κάμερες; Πράγμα παράξενο, κανείς δεν βγαίνει από το Υπουργείο, ούτε καν ένας φύλακας. 'Ενας νεαρός άνδρας αποχωρίζεται από το πλήθος των κίτρινων γιλέκων που συνωστίζονται μπροστά στην σπασμένη πόρτα, μπαίνει μέσα στο προαύλιο, σπάει το τζάμι ενός αυτοκινήτου και ξαναφεύγει. [...]

 

Οι CRS έρχονται καθυστερημένα, δέκα λεπτά αργότερα, καθώς τους εμποδίζουν οι φλεγόμενοι κάδοι στους γύρω δρόμους. Το πλήθος το βάζει στα πόδια και ενώνεται λίγο πιο μακριά, μπροστά στους Invalides, με μια άλλη ομάδα κίτρινων γιλέκων. 'Ετσι, συνέχεια να συναντιώμαστε, συνέχεια να τρέχουμε, συνέχεια να αποφεύγουμε τα καπνογόνα. Και ανάμεσα σε δύο καταδιώξεις, μερικά κίτρινα γιλέκα βοηθούν τα γκαρσόνια και τους εστιάτορες να μαζέψουν γρήγορα τα τραπεζοκαθίσματα πριν έρθουν οι CRS.

 

Αυτή η αλληλεγγύη θυμίζει εκείνη του φύλακα του κτηρίου του Yves Saint Laurent, ο οποίος πριν από λίγα λεπτά συζητούσε με τους διαδηλωτές, όσο αυτοί διασκέδαζαν με το κλαρκ. Θυμίζει επίσης τα κλάξον υποστήριξης των διερχόμενων οχημάτων σ' αυτό το τρελό απόγευμα, ή κι εκείνον τον οδηγό λεωφορείου που ανέμιζε το γιλέκο του όταν είδε τους διαδηλωτές να καταφθάνουν.

 

"Και τώρα τι κάνουμε; Η νύχτα πέφτει και τα κίτρινα γιλέκα δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται. 'Ηθελαν να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι από το Κοινοβούλιο, και τώρα βρίσκονται στο πολύ σικ 7ο διαμέρισμα. "Ας πάμε στα Ηλύσια Πεδία. Αλλά πως πηγαίνουμε ως εκεί;" 'Ενα ακανθώδες πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας Παριζιάνος αναμεσά τους. Η αποσύνδεση της "επαρχίας" από το Παρίσι, αυτό είναι επίσης τα κίτρινα γιλέκα.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ