TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Generation Hate. Το νέο ντοκιμαντέρ σοκ του Al Jazeera για την άκρα δεξιά.

 

 

 

Generation Hate

 

 

 Το νέο ντοκιμαντέρ σοκ του Al Jazeera για την άκρα δεξιά

 

 

Με την ίδια μέθοδο -μυστικός δημοσιογράφος, κρυφή κάμερα- που ακολούθησε και στο ντοκιμαντέρ για το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ (βλ. Αλμανάκ -02.11.2018), το κανάλι του Κατάρ διείσδυσε στις υπόγειες στοές των ακροδεξιών και αποκαλύπτει τις διασυνδέσεις τους με την καθωσπρέπει "πατριωτική" δεξιά.

 

Μετά από τις αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ, η εισαγγελία της Λίλ διέταξε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου μία έρευνα για το πριβέ μπαρ "La Citadelle" που χρησιμεύει ως στρατηγείο βίαιων ακροδεξιών ομάδων.

Generation Hate. Το νέο ντοκιμαντέρ σοκ του Al Jazeera για την άκρα δεξιά. Facebook Twitter
Γκράφιτι στα Εξάρχεια. Φωτ. Σ.Σ.

 ***

 

Το Tμήμα Eρευνών του Al Jazeera αποκαλύπτει τη γαλλική άκρα δεξιά και τις μυστικές σχέσεις ανάμεσα στα βίαια ακραία στοιχεία και το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν. Η Μαρίν Λε Πεν αποφάσισε πρόσφατα να μετονομάσει το κόμμα της από Εθνικό Μέτωπο σε Εθνικό Συναγερμό, θέλοντας έτσι να συνεχίσει την πολιτική εξωραϊσμού της εικόνας του κόμματος, και να βελτιώσει τα εκλογικά του αποτελέσματα.

Ωστόσο, στα πλαίσια μιας έρευνας που κράτησε ένα χρόνο, το Al Jazeera αποκάλυψε στενές διασυνδέσεις ανάμεσα σε βουλευτές του κόμματος της Μαρίν Λε Πεν, ιδίως ευρωβουλευτές, και την ομάδα Génération Identitaire [GI], ένα νεολαϊστικο ακροδεξιό κίνημα που πρεσβεύει την εκδίωξη των μουσουλμάνων από την Ευρώπη.

'Ενας δημοσιογράφος του Τμήματος Ερευνών του Al Jazeera διείσδυσε στο φλαμανδικό παρακλάδι της GI επί έξι μήνες. Στην πρώτη από τις δύο εκρηκτικές εκπομπές με τον τίτλο Generation Hate που θα προβληθεί στις 9 Δεκεμβρίου, εικόνες που τραβήχτηκαν με κρυφή κάμερα δείχνουν τα μέλη του ακροδεξιού κινήματος:

 -  να πραγματοποιούν ρατσιστικές, βίαιες επιθέσεις ενάντια σε νέους με καταγωγή από το Μαγκρέμπ

-  να δοξάζουν την Γερμανία του Χίτλερ, φωνάζοντας Sieg Heil

-  να μιλούν για "σφαγή" που θα επιχειρούσαν με τη χρήση ενός αυτοκινήτου-κριού με στόχο ένα τζαμί ή μία αγορά όπου συχνάζουν μουσουλμάνοι

-  να εξηγούν πως διεισδύουν μέσα στο κόμμα της Μαρίν Λε Πεν για να προωθήσουν τις ιδέες τους -όπως την "απομετανάστευση", δηλαδή την απέλαση των μεταναστών προς την υποτιθέμενη χώρα καταγωγής τους.

Το φλαμανδικό παρακλάδι της GI έχει το στρατηγείο του στο μπαρ La Citadelle (το Φρούριο) στην γαλλική πόλη Λιλ. Εκεί, τα μέλη της συναντιούνται γύρω από ένα ποτήρι για να συζητήσουν για τη στρατηγική τους. Η ομάδα πρεσβεύει την προάσπιση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού απέναντι στις απειλές που αντιπροσωπεύουν γι' αυτήν η μαζική μετανάστευση και το Ισλάμ. Οι χιλιάδες των μελών της GI εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι μόνο λευκή και χριστιανική.

Το κίνημα παρουσιάζεται ως πατριωτικό, μη βίαιο και μη ρατσιστικό. 'Εχει υποστηρικτές παντού στην Ευρώπη: στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έχει τις καταβολές του στη Γαλλία. Στο ντοκιμαντέρ, ένα σημαντικό στέλεχος της GI που καλεί σε αιματηρές επιθέσεις κατά των ισλαμιστών, διηγείται πως έχασε τη δουλειά του αφότου αποκαλύφθηκε η σχέση του με την ομάδα.

Ο Aurélien Verhassel, ηγέτης της GI στη Λίλ, ισχυρίζεται ότι γράφει λόγους για τον Εθνικό Συναγερμό. Κάποια μέλη διαβεβαιώνουν πως ο Aurélien Verhassel βοηθάει ακτιβιστές της GI να βρίσκουν θέσεις στον Εθνικό Συναγερμό. Μέλη του κόμματος αυτού είναι καλοδεχούμενα στο μπαρ της GI La Citadelle όπου συζητούν για την προετοιμασία τους εν όψει εμφυλίου πολέμου σε περίπτωση που το κόμμα πάρει την εξουσία. [...]

Oumma.com

09.12.2018

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ