TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Ρομπότ δολοφόνοι. Το εφιαλτικό σενάριο.

 

Ρομπότ δολοφόνοι. Το εφιαλτικό σενάριο. Facebook Twitter

 

Το βίντεο που θα σας κάνει να θέλετε την απαγόρευση των ρομπότ-δολοφόνων

Σε λιγότερο από οκτώ λεπτά, το βίντεο αυτό που κυκλοφόρησε μια συλλογικότητα που μάχεται υπέρ της απαγόρευσης των αυτόνομων όπλων, βοηθάει χωρίς αμφιβολία περισσότερο τον αγώνα της απ' ό,τι οι ανοιχτές επιτολές που πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους αυτούς μήνες. Περιγράφει ένα μέλλον στο οποίο μία επιχείρηση παρουσιάζει ένα μικρό drone που μπορεί να σκοτώνει με μία άνευ προηγούμενο αποτελεσματικότητα. Και δείχνει τις καταστροφικές συνέπειες όταν η τεχνολογία αυτή βρίσκεται σε λάθος χέρια.

'Ενα βίντεο γροθιά. Ή μάλλον, ένα βίντεο με ένα εκρηκτικό φορτίο τριών γραμμαρίων που εκρήγνυται στο κρανίο σου. Αυτήν την εντύπωση προκαλεί αυτό το δυστοπικό βιντεάκι που ανέβασε στο διαδίκτυο πριν από μερικές η συλλογικότητα Stop Autonomous Weapons με σκοπό να ασκηθεί πίεση στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να επικαιροποιηθεί η σύμβαση του 1980 περί απαγόρευσης ή περιορισμού της χρήσης ορισμένων συμβατικών όπλων.

Όλα ξεκινούν με μία απομίμηση ενός TED Talk, στο οποίο ο πρόεδρος της φανταστικής εταιρείας StratoEnergetics διαφημίζει την ισχύ του σούπερ προϊόντος του: ενός μίνι-drone δολοφόνου, The Stinger (Το κεντρί). Ο ρεαλισμός των τεχνικών προδιαγραφών του προϊόντος στο σάιτ της επιχείρησης που δημιουργήθηκε για την περίπτωση αυτή, προκαλεί ανατριχίλα: "Το Stinger είναι απόλυτα αυτόνομο και εξοπλισμένο με δύο κάμερες με ευρύ πεδίο, τακτικούς αισθητήρες, αναγνώριση προσώπου και επεξεργαστές που μπορούν να αντιδράσουν 100 φορές πιο γρήγορα από τον άνθρωπο".

Ακολουθεί μια σειρά από σκηνές βγαλμένες από το Black Mirror, όπου τα ξαμολημένα drones σκοτώνουν εκατοντάδες φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιτίθενται στην αμερικανική Γερουσία των ΗΠΑ. Συνδυάζοντας ψεύτικα έκτακτα δελτία ειδήσεων και φωτογραφίες από τα drones, τα σχεδόν οκτώ λεπτά αυτού του βίντεο απηχούν το τελευταίο επεισόδιο της 3ης σεζόν της σειράς που ξαναέβαλε στο χάρτη τη δυστοπία: Hated in the Nation. Το πρόβλημα είναι ότι είναι ρεαλιστικό.

Εδώ και μήνες, οι ανοιχτές επιστολές δημοσιεύονται η μία μετά την άλλη για να απαγορευτεί ή να περιοριστεί η χρήση αυτού του είδους όπλων, των οποίων το καταστρεπτικό δυναμικό βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Τον περασμένο Αύγουστο, σχετικά με το θέμα αυτό, ο Elon Musk αναφέρθηκε σε "ένα κουτί της Πανδώρας" που δύσκολα θα ξανακλείσει.

Ο Stuart Russel, ο οποίος εμφανίζεται στο τέλος του βίντεο, διευκρινίζει πως "αυτή η ταινία δεν είναι επιστημονική φαντασία. Η τεχνολογία που παρουσιάζει είναι απλώς μια επιτυχημένη σύμπτυξη όσων υπάρχουν ήδη." Ο Russel, επιστήμονας που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, δήλωσε στον Guardian ότι "είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν αυτά τα ρομπότ δολοφόνοι απ' ό,τι τα αυτόνομα αυτοκίνητα". Για τους Stop Autonomous Weapons και για άλλους, μια διεθνής συνθήκη, παρόμοια με εκείνη που απαγορεύει τη χρήση βιολογικών όπλων σε ένοπλες συγκρούσεις, θα ήταν η λύση για να αποφευχθεί η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα αυτού του είδους των ρομπότ δολοφόνων. Ας ελπίσουμε ότι η καμπάνια, με το βίντεο που αριθμεί ήδη ένα εκατομμύριο views, θα ξυπνήσει κάποιες συνειδήσεις.

Guillaume Ledit

Usbek & Rica (το γαλλόφωνο σάιτ που ερευνά το μέλλον) - 17.11.2017

 

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ