TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Off the map, πανκ ροκ ταξιδιωτικές εμπειρίες

 

 

 

Off the map

 

 

"You get what you pay for. Pay a lot and you get an expensive life. Take what's free, and you get freedom."

Kika Kat & Hib Chickena

Off the map, πανκ ροκ ταξιδιωτικές εμπειρίες Facebook Twitter

Η Κίκα και η Χιμπικίνα, δύο νεαρές αναρχοφεμινίστριες από την Αμερική, αποφασίζουν να κάνουν τον γύρο της Ευρώπης για να ανακαλύψουν εναλλακτικούς και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους καθώς και τους ανθρώπους που μένουν σ' αυτούς. Φεύγουν με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη τους, κάνουν ωτοστόπ, woofing, και πηγαίνουν όπου τους βγάζει ο δρόμος.

Επισκέπτονται καταλήψεις στην Βαρκελώνη, την Πράγα, το 'Αμστερνταμ, όπως και στη Ρέν όπου διαπιστώνουν πως "υπάρχουν παντού πανκ: πανκ μεγαλύτερης ηλικίας με μωρά, πανκ διανοούμενοι, και πανκ του δρόμου παμβρώμικοι" όπως κι αυτές μετά από τόσες διανυκτερεύσεις έξω χωρίς τη δυνατότητα ενός ντους. Περνάνε κι από το Wagon στο Σεν Μπριέ -όπου η νύχτα εκεί θα τους μείνει αλησμόνητη- χωρίς να τολμήσουν να πιστέψουν πως πρόκειται για την κατάληψη για την οποία τους έχουν πει τόσα πολλά!

Μέσα από την περιπλάνηση αυτή, οι δύο γυναίκες δένονται με μεγάλη συνενοχή, ακόμη και με την Μόργκαν που θα πάει αργότερα να τις συναντήσει, κι αυτό είναι ωραίο να το διαβάζεις.

 Δεν βιάζονται και απολαμβάνουν κάθε μέρος όπου βρίσκονται, την ύπαιθρο και τα άδεια σπίτια που χρησιμοποιούν σαν προσωρινά καταλύματα ανάλογα με την πορεία του ταξιδιού τους. Θα μείνουν έτσι μερικές μέρες σε μια καλύβα σε μια ισπανική παραλία που αποδεικνύεται πολύ άθλια όταν σηκωθεί ο ήλιος, αλλά και χρήσιμη για να τους προσφέρει μια μικρή ανάπαυλα. Θα βρουν στο δρόμο τους κι ένα ακατοίκητο σπίτι στο Ποντορσόν, γεμάτο πράγματα φορτωμένα με αναμνήσεις που θα περιεργαστούν για να να προσπαθήσουν να μαντέψουν ποιές ζωές υπήρξαν πίσω από αυτά.

'Ενα έξοχο βιβλίο που μου θύμισε συμπαθητικές εξορμήσεις στη Γάνδη, το 'Αμστερνταμ, τη Λίλ ή την Τουλούζη μεταξύ άλλων.... αλλά και με δυσάρεστες στιγμές φυσικά όταν κάνεις ωτοστόπ και είσαι γυναίκα, και έχεις την "τύχη" (ή μάλλον την ατυχία" θα έπρεπε να πω) να πέσεις πάνω σε χοντράνθρωπους που θεωρούν ότι μια γυναίκα που κάνει ωτοστόπ σημαίνει σίγουρο σεξ. Η διήγηση αυτή θα κάνει ίσως κάποιους να σκεφτούν καλύτερα τη θέση της γυναίκας και το δικαιωμά της στην κινητικότητα.

Coco, Entre les lignes entre les mots, 28.06.2018.

Off The Map, Hib, Kika. Εκδ. Crimethinc. Πρώτη έκδοση το 2002.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ