TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Das Kapital

 

 

 Τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση συμπίπτουν με τα 150 χρόνια του Κεφαλαίου του Μαρξ!

 

 

Das  Kapital

 

 

*

 

  νέα έκδοση κειμένου [τόμος 1, βιβλίο 1] από τον

 

Thomas Kuczynski

 

 *

Σαν άνθρωπος, πράγματι,  έχεις μία ανθρώπινη σχέση με το προϊόν μου: έχεις ανάγκη το προϊόν μου. Είναι για σένα το αντικείμενο της επιθυμίας σου και της θελησής σου. Αλλά η ανάγκη σου, η επιθυμία σου, η θελησή σου, δεν έχουν καμία δύναμη πάνω στο προϊόν μου. Αυτό σημαίνει πως η ανθρώπινη ουσία σου συνδέεται αναγκαστικά και άρρηκτα με τη δική μου ανθρώπινη παραγωγή, χωρίς αυτό όμως να σου παραχωρεί την παραμικρή εξουσία και κατοχή πάνω σ' αυτήν την παραγωγή, επειδή η ιδιαιτερότητα και η ισχύ της ανθρώπινης ουσίας δεν αναγνωρίζονται στην παραγωγή μου. Αποτελούν αντίθετα το δεσμό που δημιουργεί την εξάρτησή σου από μένα, επειδή σε κάνει να εξαρτιέσαι από το προϊόν μου. Μακράν του να είναι το μέσο που θα σου προσέφερε μία εξουσία πάνω στην παραγωγή μου, αποτελούν αντίθετα το μέσο που μου παρέχει μια εξουσία πάνω σου. 'Οταν παράγω περισσότερα αντικείμενα απ' αυτά που θα μπορούσα να διαθέτω για την άμεση χρήση μου, παράγω συνειδητά το πλεόνασμα αυτό εν όψη της δικής σου ανάγκης. Τα επί πλέον αντικείμενα που παρήγαγα δεν είναι παρά μία φαινομενικότητα. Αυτό που παρήγαγα στ' αλήθεια είναι ένα άλλο αντικείμενο, το αντικείμενο της παραγωγής σου που θα ήθελα να ανταλλάξω με το πλεόνασμα αυτό, και παρήγαγα το πλεόνασμα αυτό επειδή είχε ήδη συντελεστεί μέσα μου αυτή η ανταλλαγή. Η κοινωνική σχέση που έχω μαζί σου, η εργασία που έκανα για να ικανοποιήσω την ανάγκη σου δεν είναι επομένως παρά μία φαινομενικότητα και η αμοιβαία μας συμπληρωματικότητα δεν είναι κι αυτή παρά μία φαινομενικότητα πίσω από την οποία κρύβεται το κύριο γεγονός της αμοιβαίας καταλήστευσης.

Καρλ Μαρξ, Κριτική της πολιτικής οικονομίας (Χειρόγραφα του 1844)

Das Kapital Facebook Twitter
Αριστερά, το εξώφυλλο της επανέκδοσης (στα γερμανικά) του Κεφαλαίου από τον Thomas Kuczynski. Δεξιά, ο ίδιος, το 2006, σε μια παράσταση (Das Kapital, Erster Band) της ομάδας Rimini Protocoll αφιερωμένη στο Κεφάλαιο. Φωτ. Barbara Braun. rimini-protokoll.de

Τιτάνιο το έργο του Μαρξ, τιτάνια και η -συγκριτική- έρευνα του Thomas Kuczynski ο οποίος κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Γερμανία μία νέα έκδοση του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου (800 σελίδες με πληθώρα σημειώσεων). Βιολογικό και πνευματικό τέκνο του Jürgen Kuczynski (1904-1997), του μαρξιστή οικονομολόγου και πατριάρχη των κοινωνικών επιστημών στη Λαοκρατική Γερμανία, ο Thomas Kuczynski, που υπήρξε και ο ίδιος διευθυντής του Ινστιτούτου οικονομικής ιστορίας της Λαοκρατικής Γερμανίας, συνέχισε το έργο του Ινστιτούτου Μαρξ-'Ενγκελς της Μόσχας που εγκαταλείφτηκε το 1931, σκοπός του οποίου ήταν η σύγκριση όλων των εκδόσεων του Κεφαλαίου σε διάφορες γλώσσες.

Das Kapital Facebook Twitter
Ο Rudi Dutschke (γερμανός επαναστάτης, ηγέτης του φοιτητικού κινήματος το 1968) αγκαλιά με το Κεφάλαιο. Φωτ. Charles Wilp.
Das Kapital Facebook Twitter
Οι απανταχού εκδόσεις του Κεφαλαίου.
Das Kapital Facebook Twitter
Yüksel Arslan (1933-2017), Le Capital, artures (1970s).
Das Kapital Facebook Twitter
Ο Thomas Kuczynski, με τους Rimini Protocoll. Courtesy Helgard Kim Haug.
Das Kapital Facebook Twitter
Thomas Kuczynski (Das Kapital, Erster Band). Φωτ. Lieven de Laet. rimini-protokoll.de

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ