TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Malta files: Το ωραίο μου πλυντήριο

 

 

 

Malta files

 

 

Το ωραίο μου πλυντήριο

 

"Υπάρχουν πλέον απατεώνες παντού, όπου κι αν κοιτάτε. Η κατάσταση είναι απελπιστική"

Daphne Caruana Galizia

τα τελευταία λόγια της γενναίας δημοσιογράφου στο διάσημο μπλογκ της πριν την δολοφονήσουν

 

Malta files: Το ωραίο μου πλυντήριο Facebook Twitter
Η Daphne Caruana Galizia, η γενναία κι ασυμβίβαστη δημοσιογράφος που έγινε στόχος δολοφόνων, επειδή αποκάλυψε το τεράστιο μέγεθος της διαφθοράς στη Μάλτα ερευνώντας τα Panama files και τα Malta files. Φωτ. Brussels Economic.

 

 

Malta Files.

Πως η μαφία έφερε τους θησαυρούς της στο νησί για να τους επενδύσει στον τζόγο.

'Ερευνα των Vittorio Malagutti, Gloria Riva, Giovanni Tizian και Stefano Vergine στo περιοδικό L'Espresso (25.05.2017).

[...] 'Ndrangheta, Cosa Nostra, Camorra... Τα Malta Files που αποκάλυψαν το Mediapart και οι European Investigative Collaborations (EIC) τεκμηριώνουν την κεντρική θέση που κατέχει το μικρό νησί της Μάλτας στο ξέπλυμα των εγκληματικών δραστηριοτήτων της ιταλικής μαφίας.

Haru Pharma Limited. Μία επωνυμία ανάμεσα σε τόσες άλλες, καταχωρημένη στο εντυπωσιακό μητρώο των μαλτέζικων επιχειρήσεων. Η τέλεια βιτρίνα για να κρυφτεί το ένοχο παρελθόν των Calabrò, της οικογένειας εμπόρων ναρκωτικών της 'Ndrangheta, που ειδικεύονται στην διακίνηση κοκαϊνης μαζί με τα καρτέλ της Νότιας Αμερικής. Οι Calabrò υπήρξαν κάποτε πρωταγωνιστές των Anonima sequestri (εγκληματικές ανώνυμες συμμορίες που πλούτιζαν από τα λήτρα των απαγωγών), έγιναν στη συνέχεια έμποροι ναρκωτικών, αποκτώντας μια περιουσία εφάμιλλη του μεξικανικού καρτέλ του El Chapo Guzman.

'Οπως όλα τα αφεντικά της μαφίας που ηγούνται του ευρωπαϊκού εμπoρίου ναρκωτικών, οι Calabrò κατάγονται από το χωριό San Luca, στην πλαγιά του Aspromonte. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο των διακριτικών αυτών κατοίκων, που βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή, τους ώθησε να επιλέξουν τη Μάλτα για να κρύψουν τα προσωπικά τους πλούτη. Η ιστορία αυτή είναι μόνο μία από τις δεκάδες που συλλέγει κανείς εξετάζοντας, χάρη στα Malta Files που παρέλαβε το μηντιακό δίκτυο European Investigative Collaborations, τη μυστική λίστα των Ιταλών που έχουν ανοίξει κάποια εταιρεία στην παλιά βρετανική αποικία, στο νέο Παναμά που δημιουργήθηκε στην καρδιά της Ευρώπης. Η Μάλτα είναι ένας πολύ μικρός φορολογικός παράδεισος κοντά στην Ιταλία, όπου δεν χρειάζεται να περάσεις από τελωνείο, ούτε καν να πάρεις αεροπλάνο, για να ανακυκλώσεις τους πακτωλούς χρημάτων που προέρχονται από κάθε είδους εκβιασμών και την διακίνηση ναρκωτικών. Λίγες ώρες πλεύσης από το Pozzallo ή το Portopalo di Capo Passero, με μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα ή μια απλή τραπεζική μεταφορά και το κόλπο πέτυχε. Εκατομμύρια ευρώ επενδύονται έτσι στην τοπική οικονομία και ξεπλένονται.

Η δύναμη αυτού του συστήματος βασίζεται πάνω απ' όλα στην ασφάλειά του. Η Μάλτα είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης: κανένας έλεγχος δεν επιβάλλεται πάνω στο χρήμα του προέρχεται από την Ιταλία. Δεν χρειάζεται επομένως να καταφεύγει κανείς σε πολύπλοκα συστήματα: αρκεί οι τοπικές αρχές να μην δείχνουν μεγάλο ζήλο. Και με τον τρόπο που εξελίσσονται μέχρι τώρα τα πράγματα, κάποιοι στη Βαλέτα πρέπει να έχουν κάνει τα στραβά μάτια πάνω από μια φορά σχετικά με την πηγή του χρήματος που εισρέει στο νησί τα τελευταία χρόνια.

Από τα φαρμακεία μέχρι τα on line τυχερά παιχνίδια, οι μπίζνες αλλάζουν, όχι όμως κι η προέλευση του χρήματος. Η κυβέρνηση της Βαλέτα επένδυσε πολλά στον τομέα αυτόν των τυχερών παιχνιδιών, χάρη σε ένα τουλάχιστον γενναιόδωρο φορολογικό καθεστώς. Εδώ, αυτή τη φορά, τα πρωτεία κατέχει μία μαφιόζικη οικογένεια από το  Reggio Calabria. Η εγκληματική αυτή ομάδα αποτέλεσε το κεντρικό σημείο της σημαντικής έρευνας για το ξέπλυμα χρημάτων, με τον κωδικό Gambling, που οδήγησε στην κατάσχεση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που προέρχονταν από εταιρείες, χρηματικά ποσά και ακίνητα. Το γνωστό πρόσωπο αυτού του συστήματος είναι ο Mario Gennaro, 42 ετών, ή "Mariolino" (μικρός Mario) για τους οικείους. Εδώ κι ένα χρόνο, ο αρχηγός αυτός έδειξε μεταμέλεια, εξασφαλίζοντας έτσι μία μειωμένη ποινή τριών ετών φυλάκισης. Δήλωσε ότι στάλθηκε από τις ισχυρότερες συμμορίες του Reggio Calabria για να επενδύσει το μαφιόζικο χρήμα σε σάιτ με on line στοιχήματα και πόκερ, τομέας του οποίου η αξία, σύμφωνα με τον μαλτέζο υπουργό Ανταγωνιστικότητας  Emmanuel Mallia, εκτιμάται σε 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 12% του ΑΕΠ του νησιού.

Αρκετός κόσμος εμπλέκεται σ' αυτές τις μπίζνες, ιδίως λογιστές και δικηγόροι, κάποιοι εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα γνωστοί. Η ιστορία της οικογένειας που εκπροσωπούσε ο Gennaro το αποδεικνύει. Μπορούσε να υπολογίζει, μέσα στο νησί, σε καμιά εικοσαριά εταιρείες. Η συμμορία του κρυβόταν πίσω από τη μάρκα Betuniq, ιδιοκτησίας του ομίλου Uniq Group Limited. Μέτοχος αυτού, καθώς και μιας εταιρείας που διηύθυνε ο Gennaro, η Gvm Holdings είναι μια χρηματιστηριακή εταιρεία που ελέγχεται από τον David Gonzi, τον γιο του πρώην πρωθυπουργού, του Lawrence Gonzi. Πόσο απαραίτητος ο άντρας αυτός: είναι παρών και σε πολλές άλλες εταιρείες της μαφιόζικης συμμορίας. Είναι κι ο λόγος για τον οποίον οι δικαστές του Reggio Calabria τον υπέβαλαν σε προκαταρκτική εξέταση  πρωτού αποστείλουν το φάκελο στους ομολόγους τους από τη Μάλτα.

'Εκτοτε, έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος. Οι προηγούμενες αρχαιοθετημένες δικαστικές υποθέσεις αφήνουν να εννοηθεί πως κι η περίπτωση αυτή θα μπει στο συρτάρι. Πρόκειται για μία πιθανή εικασία που ρίχνει μια σκιά πάνω στις πραγματικές προθέσεις της Βαλέτα, από τη στιγμή κυρίως που τα έγγραφα των Malta Files τα οποία ανέλυσε το L' Espresso αφορούν άλλες εταιρείες οι οποίες είχαν διαφύγει από την προσοχή της ιταλικής δικαιοσύνης. 'Επεται πως η οικογένεια που εκπροσωπεί ο Gennaro μετέχει στην Gvm Holdings του Gonzi, όπως και στην Global Promotions Holdings και την Mgame Holding Limited.

Μόλις μαθεύτηκε η κλήτευσή του, ο γιος του μαλτέζου πρώην πρωθυπουργού εξήγησε πως "κατείχε μόνο μετοχές για τρίτους, παρέχοντας παράλληλα νομικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις". Μία εκδοχή θεωρητικά πιστευτή, εφ' όσον η δραστηριότητά της είναι ακριβώς να παρέχει νομικές και χρηματιστηριακές συμβουλές. Η περίπτωση Gonzi αποδεικνύει ωστόσο πως η Μάλτα έγινε τα τελευταία χρόνια μία ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δικηγόροι και λογιστές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα κάθε λογής, συμπεριλαμβανομένων και των μαφιόζων. [...]

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ