#BehindThePost: Η δυνατή καμπάνια που ξεσκεπάζει την αλήθεια πίσω από τα «τέλεια ζευγάρια» του Instagram

#BehindThePost: Η δυνατή καμπάνια που ξεσκεπάζει την αλήθεια πίσω από τα «τέλεια ζευγάρια» του Instagram Facebook Twitter
1

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Instagram περισσότερα από 6 εκατομμύρια ποστ με hashtag #relationshipgoals- 6 εκατομμύρια φωτογραφίες δηλαδή από «ερωτευμένα» ζευγάρια συνοδευμένες από ρομαντικές και οριακά γλυκανάλατες φράσεις για την αγάπη. Οι σχέσεις όμως χτίζονται πάνω σε πολλές και διαφορετικές στιγμές και δεν έχουν όλες την ίδια φωτογένεια. Ακόμη και τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια περνούν χρόνο κάνοντας απλώς δουλειές τους σπιτιού ή διαφωνώντας για το τι θα φάνε το βράδυ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό που υπάρχει «πίσω από τις κάμερες» μπορεί να είναι μια εντελώς μη υγιής ή ακόμη και βίαιη συμπεριφορά.

«Οι περισσότεροι από εμάς δημοσιεύουμε τις "καλύτερες" στιγμές μας. Όμως η αληθινή ζωή είναι αυτό που συμβαίνει πίσω από το ποστ», λέει η Katie Hood, CEO του One Love, μια οργάνωση που δρα ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία, διδάσκοντας τη νεολαία πώς να εντοπίζει μια μη υγιή σχέση. 


Το πρόβλημα είναι πως γενικά δεν υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια για να διδαχθούν τα παιδιά τις διαφορές ανάμεσα σε μια υγιή και μια «άρρωστη» σχέση, οπότε οι νέοι βγάζουν συνήθως τα σχετικά συμπεράσματα από όσα «εξωραϊσμένα» βλέπουν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από την άλλη, τα social media και ειδικά το Instagram, το μόνο που κάνουν πλέον είναι να δείχνουν στον μέσο χρήση πως σχεδόν οποιοσδήποτε άνθρωπος ή ακόμη χειρότερα, διάσημος, ακολουθεί εμπίπτει στην κατηγορία #relationshipgoals. Το φαινόμενο είναι δε τόσο έντονο, που ακόμη κι αν κάποιος πρακτικά θεωρεί πως η σχέση του δεν είναι και η καλύτερη, μπορεί εύκολα να παραπλανηθεί βλέποντας τις αναρτήσεις του και να πιστέψει πως ζει τον απόλυτο έρωτα. 



Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως σε σχετική έρευνα το 75% των εφήβων δήλωσαν πως τα social media επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις σχέσεις τους και 2 στους 5 είπαν ότι νιώθουν «υποχρεωμένοι» να ποστάρουν αποκλειστικά και μόνο πράγματα που τους κάνουν να φαίνονται ωραίοι. 

Η οργάνωση One Love αποφάσισε να πάρει θέση στο σύγχρονο φαινόμενο και κυκλοφόρησε μια σειρά από βίντεο, με τίτλο #BehindThePost, όπου συγκρίνει την «ιδανική» ζωή ενός ζευγαριού όπως οι ίδιοι την παρουσιάζουν στα social media και το πώς είναι στην πραγματικότητα, επισημαίνοντας 10 σημάδια που μαρτυρούν πως η σχέση δεν είναι τελικά καθόλου υγιής: προδοσία, απομόνωση, ζήλια, εντάσεις, τύψεις, κυκλοθυμία, δολιοφθορά, υποτίμηση, χειραγώγηση και αποφυγή ευθυνών.  



Η καμπάνια εστιάζει σε όλες εκείνες της φαινομενικά τέλειες σχέσεις, που πίσω τους κρύβουν όμως μια σωρεία προβλημάτων σε βαθμό, μερικές φορές, μέχρι και κακοποίησης. Στόχος να περάσει το μήνυμα πως κανείς δεν θα πρέπει να ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές και πως αν μια σχέση «μπάζει νερά» τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να λήξει το συντομότερο. «Πάντα θα υπάρχει δράμα στις σχέσεις. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τους νέους να προσπαθούν για σχέσεις που είναι όντως υγιείς, όχι που φαίνονται απλώς τέλειες στα social media», καταλήγει η Katie Hood. 

Ολόκληρο το βίντεο της καμπάνιας #BehindThePost:

 
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
το instgram που ξεκινησε ως ενας τροπος να αναδειχθει το εργο επαγγελματιων φωτογραφων εχει καταντησει ως ενα μεσο προβολης ψευτικων τροπων ζωης με αποκλειστικο σκοπο το κερδος απο τις εκαστοτε διαφημισεις που προσφερεται σε εναν χρηστη με τους χιλιαδες followers...