Κάνουν κακό στα κορίτσια οι πριγκίπισσες της Disney;

Κάνουν κακό στα κορίτσια οι πριγκίπισσες της Disney; Facebook Twitter
0

Τα παραμύθια της Disney και δη οι ταινίες της έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, όμως, πλέον οι ερευνητές εκφράζουν την ανησυχία τους για τον τρόπο που διαπλάθουν τόσο την προσωπικότητα των αγοριών όσο και εκείνη των κοριτσιών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Sarah Coyne, ερευνήτρια και επικεφαλής σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Child Development, οι ορδές των πριγκιπισσών που πρωταγωνιστούν στα παραμύθια της Disney κάνουν τόσο καλό, όσο και κακό.

Για την ακρίβεια, αναπαράγουν στερεότυπα του φύλου, διδάσκουν στα κορίτσια ποιες είναι οι «γυναικείες» συμπεριφορές και πώς η εμφάνιση έχει μεγαλύτερη αξία απ' οτιδήποτε άλλο (τη μόρφωση, τον καλό χαρακτήρα, τις δραστηριότητες με φίλους). Την ίδια στιγμή, στα αγόρια η επίδραση των παραμυθιών με πριγκίπισσες φαίνεται ότι έχει ένα όφελος: βάσει της μελέτης τα αγόρια τείνουν να αναπτύσσουν αισθήματα σεβασμού και για τα δύο φύλα εξίσου, αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, ενώ εμφανίζονται να έχουν υγιέστερη και πιο ρεαλιστική εικόνα για το σώμα τους (το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή από αυτό που συμβαίνει στα κορίτσια).

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, ο κολοσσός της Disney οφείλει να λάβει υπ' όψιν του τόσο την πρόκληση όσο και τις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών και να προσαρμόσει πλέον τις ιστορίες της σε περιβάλλον που θα αποφεύγει την αναπαραγωγή στερεοτύπων και μη ρεαλιστικών προτύπων, τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια.  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ