Τα κακοποιημένα ζώα αργούν να ανακάμψουν και να εμπιστευτούν

Τα κακοποιημένα ζώα αργούν να ανακάμψουν και να εμπιστευτούν Facebook Twitter
0

Τις δυσκολίες και τις προκλήσεις κατά την αργή ανάκαμψη των ζώων που έχουν κακοποιηθεί, υπογραμμίζει το Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς και Εκπαίδευσης Σκύλου και Γάτας, μετά τα τελευταία αποτρόπαια περιστατικά βασανισμού σκύλων και γάτων.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η συμπεριφορά των κακοποιημένων ζώων αλλάζει δραματικά μετά τον βασανισμό τους και ο φόβος γίνεται το κυρίαρχο συναίσθημα που οδηγεί τα ένστικτά τους.

«Οι αποτρόπαιες εικόνες από την κακοποίηση ενός σκύλου από δυο οπλίτες του Ελληνικού στρατού και μιας αδέσποτης γάτας από έναν ασυνείδητο που την τραυμάτισε με καμάκι ψαρέματος είναι νωπές ακόμη στη μνήμη όλων μας», υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.

«Δυστυχώς, πολλοί σκύλοι και γάτες αντιμετωπίζουν κάποια μορφή κακοποίησης κατά τη διάρκεια της ζωής τους», προσθέτει.

Η βία μπορεί να είναι σωματική ή συναισθηματική. Κοινός τόπος, όμως, είναι ότι η συμπεριφορά του ζώου συντροφιάς αλλάζει μετά την κακοποίηση.

Τα κακοποιημένα ζώα αργούν να ανακάμψουν και να εμπιστευτούν Facebook Twitter

Η προσπάθεια για επιστροφή σε μια λειτουργική καθημερινότητα για τον σκύλο ή την γάτα είναι επίπονη και καθημερινή.

Η κακοποίηση ενός ζώου εκτός από τα σωματικά σημάδια που αφήνει, τα οποία είναι ορατά, αφήνει και πολλά στίγματα στον ψυχισμό του.

Τα ζώα που έχουν κακοποιηθεί χρειάζονται βοήθεια

 

«Μια τέτοια εμπειρία δεν αλλάζει μονάχα την ζωή του ζώου που έχει υποστεί την κακοποίηση αλλά και του ανθρώπου που θα αναλάβει την φροντίδα του».

Αγάπη, υπομονή, επιμονή, υπό τις κατάλληλες οδηγίες ενός κτηνιάτρου, ειδικού σε θέματα συμπεριφοράς μπορούν να οδηγήσουν ένα κακοποιημένο ζώο σε μια ισορροπία γαλήνης, μακριά από τις επώδυνες στιγμές του παρελθόντος.

Το άτομο που θα αναλάβει το κακοποιημένο ζώο συντροφιάς θα χρειαστεί πολλή υπομονή και ιδιαίτερη προσοχή στην καθημερινότητα του ζώου για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

Στο «Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς και Εκπαίδευσης Σκύλου και Γάτας» σκοπός είναι η αρμονική συμβίωση μεταξύ του ανθρώπου και των αγαπημένων του τετράποδων συντρόφων.

Μετά το τελευταίο περιστατικό βασανισμού γάτας, το «Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς και Εκπαίδευσης Σκύλου και Γάτας» θα διοργανώσει μια μοναδική Ημερίδα Πρώτων Βοηθειών για τη γάτα στις 6 Μαΐου.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες εγγραφής θα γίνουν σύντομα γνωστές στην σελίδα του Ινστιτούτου.

It's Viral
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ