0
LIFO PICKS

Η ζωντανή εγκατάσταση της Μαρίας Χασάπη στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, μέσα από ένα μικρό βίντεο

Aπό τις 4 έως τις 8 Οκτωβρίου η η Κύπρια χορογράφος και εικαστικός Μαρία Χασάπη θα παρουσιάσει το την ζωντανή εγκατάστασή της Staged στο Crossing The Line Festival της Νέας Υόρκης. Με αυτή την αφορμή, ας δούμε το έργο που παρουσίασε με τίτλο «PLASTIC» τον Μάρτιο που μας πέρασε, στο Museum of Modern Art (MoMA) της Νέας Υόρκης.

Οι χορευτές κινούνταν (ή δεν κινούνταν) στο χώρα με το που άνοιγε το μουσείο και δε σταματούσαν μέχρι να φύγει και ο τελευταίος επισκέπτης το βράδυ. Χωρίς προφανή αρχή ή τέλος, το PLASTIC επαναπροσδιόρισε τη διάρκεια των παραστάσεων μετατρέποντας μια περφόρμανς σε μουσειακό έκθεμα για έναν ολόκληρο μήνα. 

«Ως καλλιτέχνης και χορογράφος το μέσο της δουλειάς μου είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και η σχέση του με το χώρο, το χρόνο και τη σωματικότητα», λέει η εικαστικός και χορογράφος που ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη. «Με τα χρόνια, ανέπτυξα μια χορογραφική πρακτική επικεντρωμένη στη σχέση σώματος και εικόνας – καθορισμένη από τη σωματικότητα της γλυπτικής, την εκτεταμένη διάρκεια και την αισθητική ακρίβεια. Το έργο μου, με μέσο την αφαίρεση επικεντρώνεται στην ένταση μεταξύ του ανθρώπινου υποκειμένου και του καλλιτεχνικού αντικειμένου, του χορευτή ως περφόρμερ και ως φυσικής οντότητας. Η χρήση της αφαίρεσης μέσω της σταδιακής μείωσης της κίνησης σε σχέση με το χρόνο δημιουργεί την εντύπωση του σώματος ως κατακερματισμένης φόρμας και τελικά ως επιδραστικής δύναμης.

Για το συγκεκριμένο πρότζεκτ αφαίρεσα προσωρινά το πιο σημαντικό στοιχείο της δουλειάς μου: τους περφόμερ και τη διαρκή παρουσία τους. Τι απομένει; Και πώς μπορούν τα υπόλοιπα στοιχεία με τα οποία συνήθως δουλεύω όταν δημιουργώ μία θεατρική εμπειρία, να μεταφραστούν μέσα στον εκθεσιακό χώρο;»

Ερμηνευτές: Simon Courchel, Jessie Gold, Hristoula Harakas and Oisín Monaghan
Συνθέτις: Marina Rosenfeld
Φωτισμοί: Zack Tinkelman and Maria Hassabi
Ενδυματολόγος: Victoria Bartlett
Δραματουργεία: Scott Lyall
Project Manager: Alexandra Rosenberg
Βοηθός: Kate Scherer

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ