0
NOWNESS

Μια μοναδική γιορτή οργής και διαφορετικότητας

Για το νέο επεισόδιο της σειράς μας Scenes, που παρουσιάζει κινηματογραφιστές να αποτυπώνουν άγριες και υπέροχες πολιτισμικές εμπειρίες από όλο τον κόσμο, οι σκηνοθέτες Tom Harrad και Reuben Millns εξερευνούν την παράδοση του Jab Jab, σε αυτό το μαγευτικό πορτρέτο του ετήσιου φεστιβάλ J'ouvert της Γρανάδας. Χιλιάδες κάτοικοι της Γρανάδας συγκεντρώνονται στο μέσο της νύχτας για να «παίξουν Jab» καλυμμένοι από την κορφή ως τα νύχια με πετρέλαιο ως σύμβολο μνήμης και αντίστασης. Εδώ ο Harrad και ο Millns μοιράζονται κάποια μυστικά του φιλμ:

«Το Jab Jab αντιπροσωπεύει την ισορροπία μεταξύ μαζικής δράσης και μαζικής απόλαυσης: Μια αναγνώριση για τις κακουχίες που υπέστησαν οι σκλάβοι κατά την διάρκεια του αποικιοκρατικού παρελθόντος του νησιού και μια γιορτή για τις ελευθερίες του σήμερα. Το Jab Jab δεν είναι ένα στυλ ή μια νεανική κουλτούρα. Είναι μια μοναδική παράδοση, μια έκφραση ελευθερίας και μια σημαντική πλευρά της εθνικής ταυτότητας των κατοίκων της Γρανάδα.

»Η λέξη Jab προέρχεται από την Γαλλική λέξη 'diable,'που σημαίνει διάβολος. Παρόλα αυτά, η μεταμφίεση δεν είναι ένας εορτασμός του σατανά αλλά αντίθετα μια καταδίκη για όλα τα σατανικά πράγματα. Ως κινηματογραφιστές, μαγευτήκαμε από αυτή την πολιτιστική δράση επειδή συνδυάζει το πάρτι με την διαμαρτυρία.

»Στο σχεδιασμό των γυρισμάτων, συνεργαστήκαμε με ντόπιους, με τους οργανωτές της εκδήλωσης αλλά και με τις επίσημες τουριστικές αρχές για να κατανοήσουμε την πολιτιστική και ιστορική σημασία του Jab Jab. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον προηγούμενο πρόεδρο της επιτροπής της γιορτής Colin Dowe που παρέχει και την συνέντευξη που παρουσιάζεται στο φιλμ».

©Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ