0
NOWNESS

Ένα ξεχασμένο αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Κούβας

Η ηθοποιός και ακτιβίστρια Lily Cole μιλάει για το φιλμ που έφτιαξε με τον σύντροφό της Kwame Ferreira και τον χορευτή Carlos Acosta:

«Το 2012 έκανα ένα ντοκιμαντέρ με τον ηθοποιό Gabriel Orozco, ο οποίος με προσκάλεσε να πάω στην Κούβα για να τον βοηθήσω να καθαρίσει ένα παλιό σχολείο για ένα installation. Ήμουν σχεδόν έτοιμη για το ταξίδι, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να το κάνω. Χρόνια αργότερα μόλις είχα δει τον φίλο μου Carlos Acosta σε μία παράσταση στο Royal Opera House, και καθώς πίναμε ένα ποτό άρχισε να μου λέει για ένα παλιό ερείπιο μια σχολή χορού στη Κούβα που ονειρευόταν να μετατρέψει σε μία λειτουργική σχολή χορού και χώρο παραστάσεων. Αμέσως τον φαντάστηκα να χορεύει στα ερείπια και του πρότεινα να τον κινηματογραφήσω εκεί. 


»Το 2015 κάναμε το ταξίδι στην Κούβα για να δούμε το σχολείο που ο Carlos προσπαθούσε να αποκαταστήσει. Το κτήριο ήταν ένα συγκρότημα πέντε κατασκευών που χτίστηκε μετά από ανάθεση του Φιντέλ Κάστρο τις δεκαετίες του '60 και του '70 για να στεγαστούν χώροι τέχνης. Οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι δεν επέτρεψαν ποτέ να λειτουργήσει η σχολή χορού λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή της. 

»Κοιτώντας γύρω μου τις ουτοπικές καμάρες του χώρου θυμήθηκα τις κυκλικό Παρατηρητήριο Orozco που χτίστηκε στο Μεξικό. Ανακάλυψα αργότερα ότι αυτή η σχολή στη Κούβα ήταν η ίδια για την οποία με είχε προσκαλέσει χρόνια νωρίτερα ο Gabriel Orozco. Βρέθηκε τελικά μπροστά μου μέσα από διαφορετικό δρόμο.

»Υποσχέθηκα να επιστρέψω και να κάνω την ταινία, κάτι που τελικά έκανα με τον σύντροφό μου Kwame και το μικρό μας μωρό στο καρότσι, το 2016. Ελπίζουμε αυτή η μικρή ταινία να καταγράψει την ομορφιά του κτηρίου και να βοηθήσει τον  Carlos να πραγματοποιήσει το όνειρό του».

©Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ