0
NOWNESS

Τιμώντας την Ζαν ντ΄Αρκ και όλες τις «αιρετικές» γυναίκες

Για το τελευταίο επεισόδιο της καινούργιας σειράς του Nowness που ερευνά τον καταλυτικό ρόλο του φύλου στη ζωή μας, η Νεοϋορκέζα σκηνοθέτης Marlene Marino συνεργάστηκε με την ηθοποιό και επίσης σκηνοθέτη Rose McGowan για να τιμήσουν την Γαλλίδα ηρωίδα, αγωνίστρια και Αγία, Ιωάννα της Λωραίνης (Ζαν ντ' Αρκ), η οποία κάηκε στη πυρά ως αιρετική.  Εδώ η Marino μας μιλά για την συνεργασία τους:

«Έχοντας μια κλασική ρωμαιοκαθολική ανατροφή αντιδρούσα πάντα στην εικονογραφία και σχεδόν πάντα ήθελα να επαναστατήσω ενάντια στις συνθήκες της. Η θρησκεία είναι η έδρα της πατριαρχίας. Εξαφάνισε το Ιερό Θηλυκό και εσκεμμένα παρουσίασε τη Μαρία Μαγδαληνή ως πόρνη· για κάποιο λόγο έφερνε σε δύσκολη θέση αυτούς που είχαν την εξουσία, κάτι το οποίο έκανε και η Ιωάννα της Λωραίνης.

»Η Rose γεννήθηκε μέσα σε ένα νέο Καθολικό θρησκευτικό κίνημα το The Children of God και ο πατέρας της ήταν ο ηγέτης του κινήματος στην Ιταλία. Αυτό σε συνδυασμό με την ειλικρινή της φύση και την αυτοπεποίθησή της την οδήγησε στην ιδέα της αίρεσης. Η Ιωάννα της Λωραίνης τιμωρήθηκε γιατί φορούσε αντρικά ρούχα-το μόνο το οποίο μπορούσαν να της προσάψουν- και το έκανε για να αποφύγει την κακοποίηση στη φυλακή και στο πεδίο της μάχης. 

»Με τη Rose θέλαμε να ερευνήσουμε το θέμα του φύλου και τον τρόπο που αυτό σχετίζεται με το αιρετικό στοιχείο για το οποίο κατηγορούνται οι γυναίκες που διαφέρουν. Σαν σκέψη είναι ωραίο να λες ότι διαφέρεις, αλλά όταν βιώνεις αυτή τη διαφορά το θέμα γίνονται πιο περίπλοκο. Η δυναμική του πόνου και της αποξένωσης είναι πραγματική». 

©Nowness

Nowness

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ