1
NOWNESS

Στο Μεξικό υπάρχουν άντρες, γυναίκες και muxes

Για το δεύτερο επεισόδιο της Define Gender, της νέας σειράς που διερευνά τον τρόπο που το φύλο καθορίζει τη ζωή μας, ο σκηνοθέτης από το Λος Άντζελες, Ivan Olita ταξίδεψε στη πόλη Juchitán της επαρχίας Oaxaca στο Μεξικό για να ανακαλύψει τον κόσμο των muxes - των ανθρώπων που γεννήθηκαν άντρες αλλά ζουν σαν γυναίκες και που θεωρούνται το τρίτο φύλο της χώρας. Παρακάτω ο Ιταλός σκηνοθέτης μας μιλάει για το πρότζεκτ του:

«Παρακολουθούσα ένα σεμινάριο του Werner Herzog και ένας από τους συμμετέχοντες μου έδειξε ένα μικρό κομμάτι σχετικό με την La Vela, τη μεγάλη παρέλαση των muxes που γίνεται κάθε χρόνο στη πόλη Juchitán και συνοδεύεται  από έναν διαγωνισμό. Εντυπωσιάστηκα αμέσως από τα πρόσωπα και ήθελα να μάθω περισσότερα. 

»Αν και η Juchitán δεν είναι ο παράδεισος της ανοχής όπως μπορεί να φαίνεται - υπάρχουν επεισόδια διακρίσεων- ωστόσο οι muxes είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού τοπίου της πόλης. Οι χωρικοί τις τιμούν και οι οικογένειές του τις θεωρούν ευλογία καθώς σπανίως παντρεύονται και έτσι θα φροντίσουν τους γηραιότερους. 

»Οι muxes του Juchitán δεν χρειάζεται να ντυθούν σαν γυναίκες για να δηλώσουν ότι είναι γυναίκες. Είναι απλώς  πρόσωπα που γεννήθηκαν άντρες αλλά έχουν ορισμένα γυναικεία χαρακτηριστικά ή έχουν χαρακτηριστικά και των δύο φύλων και έτσι αποκτούν έναν συγκεκριμένο ρόλο ανάμεσα στα δύο φύλα, αντιπροσωπεύοντας ένα τρίτο φύλο. Το όλο θέμα με το ντύσιμο πραγματικά δεν έχει πολύ σημασία, σημασία έχει ο κοινωνικός τους ρόλος». 

©Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ