0
NOWNESS

Μια νεράιδα εξερευνά το λαβύρινθο μιας εγκαταλελειμμένης ναυτικής βάσης στην Αρκτική

Το Ίδρυμα Calvert 22 είναι μια πρωτοβουλία με έδρα το Λονδίνο που προστατεύει και προωθεί την σύγχρονη κουλτούρα της 'Νέας Ανατολής' (Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία και Κεντρική Ασία). Στην τελευταία του έκθεση με τίτλο «Το Μέλλον Είναι Βέβαιο, Το Παρελθόν είναι Απρόβλεπτο» (μια αναφορά σε ένα παλιό Σοβιετικό ρητό) που επιμελείται η Monika Lipšic, παρουσιάζει την δουλειά εννιά καλλιτεχνών που διερευνούν πως η ιστορία μπορεί να ξαναγραφτεί και να προβάλλει τον εαυτό της στο μέλλον. Εδώ η Λιθουανή καλλιτέχνης Emilija Škarnulytė μιλάει για αυτό το ειδικό απόσπασμα από το βίντεο της Sirenomelia στο οποίο μια νεράιδα εξερευνά μια εγκαταλελειμμένη Νατοϊκή βάση στις Αρκτικές ακτές της Νορβηγίας:


«Μια γυναίκα γεννημένη με το αποκαλούμενο σύνδρομο της νεράιδας, εξερευνά μια βάση υποβρυχίων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου στην Αρκτική. Η εγκατάσταση ανοίγεται στον Κόσμο και αφουγκράζεται την Γη και τον ήχο των Κβάζαρ.


»Το Sirenomelia παρουσιάζει ένα μέλλον απελευθερωμένο από τις στρατιωτικές και οικονομικές δομές που καταπιέζουν το παρόν. Ένα μέλλον στο οποίο οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των μη ανθρώπινων στοιχείων έχουν μεταμορφωθεί. Ένα μέλλον στο οποίο η κοσμική διάσταση της γήινης συνύπαρξης υφαίνεται στην δομή του κοινωνικού.


»Με τα λόγια του φιλόσοφου Timothy Morton, «Είμαστε όλοι νεράιδες, απλώς δεν το έχουμε ακόμα καταλάβει.»

©Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ