0
NOWNESS

Στο ανεπιτήδευτο, ποιητικό σπίτι του Knud Holscher

Σ' ένα μεγάλο κομμάτι γης, μέσα σ' ένα ένα καταπράσινο αδιέξοδο, 25 λεπτά βόρεια της Κοπεγχάγης βρίσκεται ένα εκπληκτικό τετράγωνο σπίτι χτισμένο από τούβλα και γυαλί. Βρίσκεται στο ήσυχο προάστιο του Holte και είναι ταυτόχρονα ανεπιτήδευτο, ποιητικό και διακριτικό- θυμίζει πολύ τον άνθρωπο που το έφτιαξε. Το σπίτι του Knud Holscher, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες και βιομηχανικούς σχεδιαστές της Δανίας, θεωρείται μια από τις πιο όμορφες κατοικίες αυτής της μικρής χώρας από τότε που χτίστηκε, στις αρχές του 1970. Οι καθαρές γραμμές του και οι απλοί εσωτερικοί χώροι του είναι το ίδιο κομψοί και λειτουργικοί σήμερα, όπως ήταν και τότε.

Ο Holscher ξεκίνησε τη καριέρα του στο στούντιο του Arne Jacobsen όπου μεταξύ άλλων έργων επέβλεψε τον σχεδιασμό και την κατασκευή του St. Catherine's College στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πριν προχωρήσει στη δημιουργία του δικού του βραβευμένου design στούντιο, του Knud Holscher Design. Παρόλο που εφάρμοσε την αρχιτεκτονική συμμετέχοντας σε μεγάλα έργα όπως στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και στο Πανεπιστήμιο του Odense, ο Holscher είναι ίσως περισσότερος γνωστός για μία ευρεία γκάμα προϊόντων που έχει σχεδιάσει όπως τα φωτιστικά Flos και Erco, διάφορες λαβές για πόρτες, καθίσματα τουαλέτας, εργαλεία γραφής και παιδικά καροτσάκια.

Το σπίτι του Holscher είναι γεμάτο από αποδεικτικά στοιχεία του πολύ καλού γούστου του: οι τεράστιοι καμβάδες που κοσμούν τους τοίχους είναι έργα της κόρης του, της ζωγράφου Tine Holscher ενώ η πλειονότητα των επίπλων είναι από την τελευταία δημιουργική περίοδο του Poul Kjærholm, του αστέρα του δανέζικου μεταπολεμικού μοντερνισμού και πολύ καλού φίλου του Holscher. Σήμερα, μετά από 40 χρόνια ζωής σ' αυτό το σπίτι ο Holscher και η γυναίκα του εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν σ' ένα πιο μετριοπαθές περιβάλλον. Όταν ρωτήθηκε αν θα του λείψει αυτό το σπίτι ο Holscher απάντησε ότι δε θα του είναι καθόλου εύκολο να φύγει αλλά μάλλον είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνει. 

«Η θετική και ταυτόχρονα αρνητική πλευρά του να φτάνεις σε μία σχετικά μεγάλη ηλικία όπως τη δική μου, είναι και το ότι υπάρχουν κάποιες αναπόφευκτες αλλαγές», λέει ο Holscher. «Φυσικά και θα λυπηθώ να αφήσω αυτό το σπίτι αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν μέρες όπου είμαι αναγκασμένος να ανέβω στην οροφή για να καθαρίσω τις υδρορροές, μερικές φορές ακόμη και εν μέσω μιας χιονοθύελλας και τότε αρχίζω και σκέφτομαι: μικρέ μου Knud, είσαι 84 ετών και πρέπει για μία ακόμη φορά να ανέβεις στην οροφή· πόσες ακόμα φορές θα τα καταφέρεις μ΄αυτό;».

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ