0
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΒΡΑΙΟΙ & ΙΣΡΑΗΛ

Θεσσαλονίκη, πόλη της αμνησίας

«Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Έτσι αποκαλούνταν η Θεσσαλονίκη μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της πολυπληθούς εβραϊκής της κοινότητας. Η μακρά εβραϊκή ιστορία της πόλης κόπηκε βίαια τα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Οι συστηματικές διώξεις των Εβραίων από τους ναζί, η γκετοποίηση, ο εκτοπισμός στα στρατόπεδα θανάτου, το Ολοκαύτωμα ήταν συνθήκες που ούτε ο πιο νοσηρός νους μπορούσε ποτέ να συλλάβει.

Σε αυτή την τραγική και για δεκαετίες ξεχασμένη στις υποσημειώσεις της ελληνικής ιστορίας πλευρά της Θεσσαλονίκης εστιάζει ένα νέο γερμανικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Θεσσαλονίκη. Μια πόλη με αμνησία» (Salonika. A city with amnesia)

Θεσσαλονίκη, πόλη της αμνησίας Facebook Twitter
Eβραϊκές οικογένειες καταφεύγουν σε συναγωγή στη Θεσσαλονίκη μετά το πογκρόμ στο Camp Campbell.
Θεσσαλονίκη, πόλη της αμνησίας Facebook Twitter
Πορτρέτο της οικογένειας Beraha στην αυλή του σπιτιού τους στη Θεσσαλονίκη.

  

Το ντοκιμαντέρ αξιοποιεί ένα σπάνιο ιστορικό υλικό, άγνωστο σε πολλούς στη Γερμανία, αλλά και την Ελλάδα. Μέσα από πολύωρες συνεντεύξεις επιζώντων και συγγενών τους, φωτογραφίες και μαγνητοσκοπημένα ντοκουμέντα από την προπολεμική και κατοχική Θεσσαλονίκη, αλλά και σύγχρονες περιηγήσεις στα απομεινάρια του εβραϊκού παρελθόντος της πόλης, οι σκηνοθέτες προσπαθούν να μεταφέρουν κινηματογραφικά τους θεατές από την οθωμανική Θεσσαλονίκη στην περίοδο του Μεσοπολέμου κι από εκεί στην ναζιστική κατοχή και την έσχατη φάση του Ολοκαυτώματος.

Με πρωτότυπα σκηνοθετικά ευρήματα, ζωηρή αφήγηση και πλούσιες αναφορές σε πρωτότυπες πηγές ανασυνθέτουν κομμάτια της ιστορίας μιας πόλης που επί δεκαετίες έμοιαζε να πάσχει από αμνησία.

Θεσσαλονίκη, πόλη της αμνησίας Facebook Twitter
Εβραίες φεύγουν από τα σπίτια τους μετά το πογκρόμ στο Camp Campbell.
Lifo Picks

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ