0
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ AIDS

Το πρόσωπο του AIDS

Το Νοέμβριο του 1990, το περιοδικό Life δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός νεαρού, του David Kirby περιτριγυρισμένου από τα αγωνιώδη μέλη της οικογένειας του στις τελευταίες του, στην κυριολεξία, στιγμές.

Το σώμα του είχε φθαρεί από το AIDS, το βλέμμα του ήταν απλανές. Η στοιχειωμένη εικόνα του θανάτου του Kirby, που τραβήχτηκε από μια φοιτήτρια δημοσιογραφίας ονόματι Therese Frare, έγινε η φωτογραφία με την οποία ταυτίστηκαν οι ασθενείς του HIV και του AIDS αλλά και προκάλεσε την κοινή γνώμη, όταν η Benetton προκάλεσε τη διεθνή κοινή γνώμη όταν χρησιμοποίησε την φωτογραφία σε μια διαφήμιση της το 1992. Δύο δεκαετίες μετά την φωτογραφία της που βοήθησε στο να αλλάξει η κοινή γνώμη για την ασθένεια, η Frare μιλάει γι' αυτήν.

«Από την αρχή τον ρώτησα αν τον πείραζε να τον φωτογραφίσω», λέει η Frare, «και μου απάντησε πως δεν είχε κανένα πρόβλημα, αρκεί να μην το έκανα για προσωπικό μου όφελος. Μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει ποτέ λεφτά γι' αυτήν την φωτογραφία».

Ο David Kirby ήταν ακτιβιστής που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στο Οχάιο. Όταν έμαθε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ότι είχε προσβληθεί από τον ιό HIV, ζούσε στην Καλιφόρνια και αποξενώθηκε από την οικογένειά του. Τελικά ήρθε σε επαφή με τους γονείς του και τους ρώτησε αν μπορούσε να γυρίσει στο σπίτι. Ήθελε, είπε, να πεθάνει με την οικογένειά του τριγύρω του. Οι οικογένεια του τον καλοσώρισε με πολύ χαρά.

Lifo Picks

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ