0
LIFO PICKS

«Χρυσόψαρο»: Δείτε την ελληνική μικρού μήκους ταινία που επιλέχθηκε από το BFI Flare

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Ευρώπης με LGBTQ+ θεματολογία, το BFI Flare ξεκίνησε από χθες στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας και πάλι μια πρωτοβουλία που εκμεταλλεύεται το διαδίκτυο για όσους δεν μπορούν να βρεθούν στη βρετανική πρωτεύουσα.


Συγκεκριμένα, το #fivefilms4freedom, ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για τέταρτη χρονιά σε συνεργασία με το British Council, είναι μια επιλογή 5 ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο που προβάλλονται ελεύθερα μέσω διαδικτύου σε πάνω από 200 χώρες, μεταξύ των οποίων και κάποιες στις οποίες το να είσαι γκέι τιμωρείται με θανατική ποινή.


Στις πέντε φετινές ταινίες που επιλέχθηκαν, με κριτήριο τη δυνατότητά τους να αποτελέσουν ένα ευαίσθητο σημείο επαφής του παγκόσμιου κοινού με LGBTQ+ εμπειρίες, υπάρχει για πρώτη φορά και μια ελληνική, το «Χρυσόψαρο» του Γιώργου Αγγελόπουλου.

Η ταινία πραγματεύεται την εξομολόγηση του 7χρονου Στρατή στον πατέρα του πως το χρυσόψαρο που μόλις του έχει αγοράσει του είναι gay και ονομάζεται Τομ από τον Βρετανό δύτη Τομ Ντέιλι. Στον ρόλο του πατέρα βρίσκουμε τον Μιχάλη Οικονόμου.

«Χρυσόψαρο»: Δείτε την ελληνική μικρού μήκους ταινία που επιλέχθηκε από το BFI Flare Facebook Twitter


«Το Χρυσόψαρο πραγματοποιήθηκε με πολύ μικρό budget, τρομερές δυσκολίες και αρνητισμό για το θέμα που πραγματεύεται, αλλά το αποτέλεσμα κάνει εμένα και την ομάδα μου πολύ περήφανους» δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβρη στο Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, όπου πήρε το βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους από την Επιτροπή των Παιδιών, κάτι πολύ ελπιδοφόρο σύμφωνα με τον σκηνοθέτη για το μέλλον της χώρας σε τέτοια ζητήματα.


Το «Χρυσόψαρο» ξεκίνησε να προβάλλεται επίσημα online από χθες και ως την 1η Απριλίου, μαζί με άλλες 4 ταινίες από την Ινδία, τη Ν. Κορέα, τον Καναδά και τη Μ. Βρετανία.

Μπορείτε να δείτε όλα τα φιλμ εδώ: https://www.britishcouncil.org/fivefilms4freedom/about-films

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ