0
LIFO PICKS

Ο θάνατος είναι μια όμορφη γυναίκα

Στο "All That Jazz" του Bob Fosse, υπάρχει ένας μυστηριώδης χαρακτήρας που ονομάζεται Angelique και που αντιπροσωπεύει τον Άγγελο του Θανάτου. Είναι μια όμορφη γυναίκα, αλλά όχι σαν κι εκείνες που περιβάλλουν τον Joe Gideon στον κόσμο του Broadway που έχει δημιουργήσει ο ίδιος για τον εαυτό του. Εκείνες ζουν για την αίγλη και την επίδειξη, δύο πράγματα που ο Gideon μπορεί να προσφέρει σε αφθονία. Αρέσκονται σε όλο αυτό αλλά θέλουν και την αγάπη του κάτι που ο Gideon δεν μπορεί να δώσει εύκολα.

Μέσα στα λευκά, και με το πρόσωπό της να λάμπει, η Angelique (τον χαρακτήρα της ερμηνεύει η Jessica Lange) είναι πραγματικά αγγελική. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, ξεκινώντας από την αρχή, είναι μια καθησυχαστική παρουσία για τον  Gideon. Ακούει την κάθε του λέξη σαν φίλη και είναι αυτή που γνωρίζει και το παραμικρό του ελαττώμα και μπορεί να τον αγαπά ακόμα κι έτσι.

Για τον ήρωα που είναι γυναικάς και ερωτύλος ο θάνατος εμφανίζεται σαν μια όμορφη νεαρή γυναίκα. Η επικίνδυνη γεμάτη εντάσεις και καταχρήσεις ζωή του ήρωα μεταφράζεται σε ένα αέναο παιχνίδι με το θάνατο. Στις σκηνές αυτές λοιπόν με την γυναίκα ο ήρωας φαίνεται να φλερτάρει μαζί της. Όσο το έργο προχωράει η γυναίκα βγάζει το πέπλο, το καπέλο της, τα γάντια της αποκαλύπτεται και προσεγγίζει τον ήρωα και τον θεατή. Στην σκηνή του θανάτου για πρώτη φορά ο ήρωας φτάνει τόσο κοντά της ώστε τελικά χώνεται στην αγκαλιά της, παραδίδεται σε αυτήν.

Αυτό το βίντεο συγκρίνει την ταινία του Fosse με το "8 ½" του Fellini και ως εκ τούτου συγκρίνει την Rossella από την ταινία του Fellini με την Angelique από εκείνη του Fosse.

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ