0
LIFO PICKS

Πώς η Ολλανδική γωνία λήψης έχει δώσει σπουδαίες σκηνές στον κινηματογράφο

Είναι η ολλανδική γωνία το μαύρο πρόβατο του κινηματογράφου; Μια τεχνική που δημιουργήθηκε από την λοξή γωνία λήψης ή λοξό καδράρισμα, η ολλανδική γωνία ( αναφέρεται επίσης και ως ολλανδική κλίσης ή κεκλιμένη γωνία) συναντάται συχνά στον κινηματογράφο και οι εντυπώσεις των κριτικών είναι πολλές και διάφορες. Τα κλασικά φιλμ νουάρ, όπως  «Ο τρίτος άνθρωπος» του Κάρολ Ριντ καταχειροκροτήθηκαν για τη χρήση αυτής της κλίσης της κάμερας και τον τρόπο με τον οποίο βοήθησαν στην δημιουργία ατμόσφαιρας στην ταινία. Από την άλλη πλευρά, πιο σύγχρονες ταινίες, όπως το «Πεδίο Μάχης Γη» και «THOR» επεπλήχθηκαν από τους κριτικούς για την υπερβολική τους χρήση αυτής της γωνίας.

Πρωτοχρησιμοποιήθηκε πιθανότατα το 1919, στη γερμανική ταινία «Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» του Ρόμπερτ Βίνε, για να δοθεί έμφαση στις σκηνές τρέλας και στην κοινωνική καταστροφή που βίωνε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
Ο Ντζίγκα Βερτόφ τις χρησιμοποιεί κατά κόρο στον «Άνθρωπο με την κινηματογραφική μηχανή» (1929) μαζί με άλλες πρωτοποριακές τεχνικές.


Η λοξή γωνία χρησιμοποιείται από τον Γερμανικό Εξπρεσιονισμό για να τονίσει την τρέλα, την ανησυχία, τον εξωτισμό και την απώλεια προσανατολισμού. [Μάλλον ο όρος "Dutch" (=ολλανδική) αποτελεί παρανόηση λόγω του ομόηχου Deutsch (=γερμανική)].


Ο Όρσον Γουέλς χρησιμοποίησε πολλά λοξά κάδρα στον «Πολίτη Κέιν», αλλά το κινηματογραφικό έργο που θεωρείται σταθμός στη χρήση τους είναι «Ο τρίτος άνθρωπος» (Κάρολ Ριντ, 1949). 

Με αυτή τη κλίση της κάμερας οι γωνίες και οι γραμμές που είναι σε ευθεία στην πραγματικότητα, μας αποπροσανατολίζουν και τα μάτια μας αυτόματα προσπαθούν να προσαρμόσουν την κλίση στον περιβάλλον. Όταν ένας χαρακτήρας κάνει μια τρομερή συνειδητοποίηση, μια μικρή κλίση της κάμερας μπορεί να κάνει τη στιγμή ακόμα πιο άβολη για εμάς ως θεατής (ακόμα και σε υποσυνείδητο επίπεδο). Αν και ορισμένες Ολλανδικές γωνίες είναι φανερές και ορίζονται εύκολα από τις ακραίες γωνίες, άλλες είναι πιο λεπτές και δυσδιάκριτες σε σημείο που μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.  Η ολλανδική γωνία φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται για να μεταφέρει ή να ενισχύσει την αίσθηση. Σε αυτό το βίντεο παρακολουθούμε τον τρόπο που χρησιμοποιείται η  ολλανδική γωνία σε διάφορες ταινίες.



Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ