0
LIFO PICKS

Ed Ruscha: Ο ζωγράφος που τράβαγε (και) φωτογραφίες

Ο Αμερικανός ζωγράφος και εικαστικός Ed Ruscha, κορυφαία μορφή της σύγχρονης τέχνης, έχει συχνά ασχοληθεί και με τη φωτογραφία. Όμως στην πραγματικότητα η φωτογραφία ήταν εκείνη που τον οδήγησε στη ζωγραφική.

Η σχέση του Ruscha με το συγκεκριμένο μέσο θα μπορούσε να θεωρηθεί καθαρά χρηστική, όμως από το 1963 έως το 1978 κατασκεύασε και κυκλοφόρησε δεκαέξι αμιγώς φωτογραφικά βιβλία τα οποία έμελλε να επηρεάσουν αλλεπάλληλες γενεές φωτογράφων και καλλιτεχνών.

Τα βιβλία αυτά, λιτά σχεδιασμένα, μικρών διαστάσεων και βιομηχανικής ουσιαστικά αισθητικής, είναι αφιερωμένα σε θεματικές καταγραφές τοπίων, αντικειμένων ή γεγονότων.

Το πρώτο της σειράς έχει χαρακτηριστικό τίτλο Twentysix Gasoline Stations (Εικοσιέξι Πρατήρια Βενζίνης, 1963), με περιεχόμενα που ανταποκρίνονται με ακρίβεια στον τίτλο. Ακολούθησαν τα Various Small Fires (Διάφορες Μικρές Φωτιές, 1964), Some Los Angeles Apartments (Μερικά Διαμερίσματα του Λος Άντζελες, 1965) και Thirtyfour Parking Lots (Τριαντατέσσερις Χώροι Στάθμευσης, 1967).

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ