Thea: η 12χρονη Νορβηγίδα και ο 37χρονος σύζυγός της

Thea: η 12χρονη Νορβηγίδα και ο 37χρονος σύζυγός της Facebook Twitter
11

Thea: η 12χρονη Νορβηγίδα και ο 37χρονος σύζυγός της Facebook Twitter

Πριν από λίγες μέρες το blog 'theasbryllup' έκανε την πρεμιέρα του στο ίντερνετ και κατάφερε μέσα σε 24ώρες να γίνει το πιο δημοφιλές ιντερνετικό ανάγνωσμα στη Νορβηγία και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα του κόσμου. 

Η φιλανθρωπική οργάνωση Plan International πέτυχε διαστρεβλώνοντας την αλήθεια να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της χαμένης αθωότητας και της εκμετάλλευσης των κοριτσιών

Thea: η 12χρονη Νορβηγίδα και ο 37χρονος σύζυγός της Facebook Twitter

Η είδηση πως μια 12χρονη Νορβηγίδα ετοιμαζόταν να παντρευτεί ήταν αρκετή για να προσελκύσει παγκόσμιο μιντιακό ενδιαφέρον και οι αντιδράσεις ήταν ακαριαίες. Η Thea πόζαρε στην αγκαλιά του Geir και μέσα από το blog της περιέγραφε τις προετοιμασίες και τα συναισθήματα πριν από τον πρώτο επίσημο παιδικό γάμο στη χώρα. Η Δύση είχε σοκαριστεί...Οι τηλεφωνικές κλήσεις στην Πρόνοια ήταν εκατοντάδες ενώ στα social media επικράτησε πανδαιμόνιο με το θέμα να εξελίσσεται σε debate. Χρειάστηκαν ελάχιστες ώρες ώστε η πληροφορία να ταξιδέψει σε κάθε άκρη του πλανήτη και η φωτογραφία της Thea να γίνει πρώτο θέμα.

Thea: η 12χρονη Νορβηγίδα και ο 37χρονος σύζυγός της Facebook Twitter

Όσοι αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα, σύντομα πήραν την απάντηση που τα εξηγούσε όλα. Ο γάμος αυτός ήταν μια μυθοπλασία, μέρος της καμπάνιας που διεκδικούσε τη φωνή όλων απέναντι στα 39.000 ανήλικα κορίτσια που κάθε μέρα υποχρεώνονται σε γάμους που ορίζουν οι σκληρές και αρρωστημένες παραδόσεις της χώρας τους.

Thea: η 12χρονη Νορβηγίδα και ο 37χρονος σύζυγός της Facebook Twitter
Thea: η 12χρονη Νορβηγίδα και ο 37χρονος σύζυγός της Facebook Twitter
Thea: η 12χρονη Νορβηγίδα και ο 37χρονος σύζυγός της Facebook Twitter

Η φιλανθρωπική οργάνωση Plan International πέτυχε διαστρεβλώνοντας την αλήθεια να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της χαμένης αθωότητας και της εκμετάλλευσης των κοριτσιών, ανοίγοντας τη συζήτηση σε μια βάση ανθρώπων που υπό άλλες συνθήκες θα αδιαφορούσαν. Ο κάλπικος γάμος είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, την ημέρα που ο ΟΗΕ έχει αφιερώσει στο ζήτημα των κοριτσιών. Φέτος η ατζέντα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επικεντρώνεται στον πόλεμο κατά των γάμων που στερούν την παιδική ηλικία στα χιλιάδες κορίτσια με τον Μπαν Κι-μουν να δηλώνει: "Aς αφήσουμε τα κορίτσια να ζήσουν σαν κορίτσια και να μεγαλώσουν με ασφάλεια."

Η καμπάνια ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο με την Thea να ντύνεται νυφούλα και το βίντεο από το γάμο:

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Η "συνηθεια" που εγινε "μανια"!Μην πας μακρυα κ μην βγεις καν απο την χωρα...Πανε πισω στο παρελθον κ δες τις γιαγιαδες-προγιαγιαδες μας,πιτσιρικια 12χρονα,13χρονα να παντρευονται με τους παππουδες-προπαππουδες μας!Τοτε το εκαναν γιατι τα νιατα εγγυοντουσαν απογονους...Κ στις ανατολικες χωρες,οσον αφορα στους "αδικους" γαμους,το θεμα του απογονου κ δη αυτου που θα ηταν αξιος να μεινει πισω,υπηρχε παντα!Απλα καπου μεσα στα χρονια εμεις το ξεπερασαμε γιατι επηρεαστηκαμε/βαλαμε μυαλο(?),αυτοι απλα το εκαναν παραδοση κ το θεσπισαν τοσο καλα που οσο κ να προσπαθουμε,δυσκολα θα τους ξεφανατισουμε....
Αν αυτο το γεγονος ομως συνεβαινε στ'αληθεια και το κοριτσακι τον παντρευοταν γιατι τον αγαπουσε (αντε για να το κανουμε πιο ευκολο να ηταν καποιος κοντα στην ηληκια της και οχι ενας 37χρονος) τι θα ελεγε τοτε ο κοσμος; Δεν θεωρω πως σε αυτην την περιπτωση θα υποβιβαζα την εξυπναδα του κοριτσιου ουτε ανωριμη θα την ελεγα, μπορει και στα 12 σου να ερωτευτεις και μαλιστα πολυ.
απο που κι ως που μπορεις να ερωτευτεις στα 12??? εδω στα 20 και στα 25 μας ερωτευομαστε και καταλαβαινουμε μετα απο λιγο οτι τελικα ήταν ενας απλος ενθουσιασμος! στα 12 ειναι λογικο αυτος ο ενθουσιασμος που νιωθουμε εμεις ως ενηλικοι να ειναι τοσο μα τοσο δικογκωμενο (θυμησου λιγο τους εφηβικους και καλα ερωτες μας, ποσο ασχολουμασταν με αυτο, γιατι πολυ απλα στον μικροκοσμο ενος εφηβου το τοσο το κανεις αλλο τοσο) που μπορει να πεισει καποιον οτι οντως μπορει να ειναι! αλλα οχι.. συγνωμη.. αλλα οσο θα ερωτευτει ενα χαμστερακι αλλο τοσο θα ερωτευτει και εναν ενηλικο ανδρα.
Μας θυμάμαι να ερωτευόμαστε απ' τα νήπια, να φτιάχνουμε ψεύτικες βέρες και να παντρευόμαστε, αλλά δεν σκέφτηκε ποτέ κανείς να μας βάλει να ζήσουμε τα παιχνίδια ρόλων και στην υπόλοιπη ζωή μας, ούτε θεωρήθηκε παράδοση που πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή. Μην μπερδεύουμε τις ραπτομηχανές με τις ομπρέλες (...για να μην πω κάποια άλλη σύγκριση...)
Απο κάπου έπρεπε να γίνει μια αρχή...όσο αναφορά την συνέχεια έχεις καμιά ιδέα ;υπάρχουν πολλές γυναικείες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις οι οποίες προασπίζουν τα δικαιώματα τα γυναικών και στις οποίες ο καθένας μας θα μπορούσε να βάλει το δικό του λιθαράκι...
Εξαιρετικά εύστοχο. Αυτό που προκαλεί διεθνή κατακραυγή όταν αφορά ένα ξανθό κοριτσάκι από τη Νορβηγία μετατρέπεται σε σιωπηρή αποδοχή όταν αφορά ένα κοριτσάκι από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία & δεκάδες άλλα μέρη. Το χειρότερο; Η αποδοχή αυτή συγχέεται με την ανεκτικότητα & την πολυπολιτισμικότητα, και βαφτίζεται "προοδευτική".Η αποδοχή αυτή εκλαμβάνεται από πολλούς ως επιβεβαίωση της ισότητας των πολιτισμών. Μπροστά σε αυτήν, φαίνεται ότι η ισότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολείπεται σημασίας...
Δεν εχει να κανει μονο αυτο.Κατα την γνωμη μου αυτο που προκαλεσε την κατακραυγη και ισως περισσοτερο την απορια ειναι το γεγονος οτι το κοριτσακι χαιρετε!Στις φωτογραφιες τουλαχιστον αυτο φαινεται.Δηλαδη ο γαμος δεν μοιαζει εξαναγκαστικος οπως στις περιπτωσεις που θελουν να καταδικασουν.Αρα οχι και τοσο ευστοχη καμπανια...
Χμ, κι όμως... Αυτό που προσπαθούν να μας πείσουν μερικοί υπερασπιστές "πανάρχαιων παραδόσεων" είναι ότι τα κοριτσάκια είναι συμφιλιωμένα με την πρόωρη αυτή ένωση, έως και ευτυχή. Και πράγματι έχουν δεχθεί πλύση εγκεφάλου που κάνει πολλές από αυτές να το δέχονται αν μη τι άλλο ως αυτονόητο, οπότε σχετικά λίγες σύρονται δια της βίας στον "τόπο του μυστηρίου". Τα κλάματα αρχίζουν αργότερα.