Η συγκλονιστική ιστορία της Mashid

Η συγκλονιστική ιστορία της Mashid Facebook Twitter
14
Η συγκλονιστική ιστορία της Mashid Facebook Twitter
Μια γυναίκα σημαδεμένη που είχε υποστεί τον διασυρμό. Οι άνθρωποι της επιτίθονταν, την προσέβαλαν, ενώ τα παιδιά τη λιθοβολούσαν.

Η ζωή της Mashid Rezai, από το βόρειο Ιράν ήταν κάθε άλλο παρά στρωμένη με ροδοπέταλα υπήρξε.

Η νεαρή γυναίκα, ηλικίας 36 χρόνων, έδωσε συνέντευξη στη Daily Mail, εξιστορώντας τα απίστευτα βιώματά της, με την ελπίδα η ιστορία της να βοηθήσει κοπέλες που αντιμετωπίζουν τις ίδιες καταστάσεις.

Η Mashid μεγάλωσε σε ένα απομακρυσμένο χωριό κοντά στην πόλη Arak, και υποστηρίζει ότι πέρασε χαρούμενα παιδικά χρόνια με τη μητέρα της και τα τρία της αδέρφια, παρά το γεγονός ότι όλοι βρίσκονταν υπό καθεστώς πατρικής τρομοκρατίας. Η μητέρα της, η οποία ήταν και η τέταρτη σύζυγός του πατέρα της και η μοναδική με την οποία είχε αποκτήσει παιδιά, της είχε εκμυστηρευτεί ότι οι προηγούμενες τρεις τον εγκατέλειψαν γιατί τις χτυπούσε.

Η βιαιότητά του, όμως, δεν περιοριζόταν στις συζύγους του. Η Mashid είχε βιώσει κι εκείνη την ενδοοικογενειακή βία, από την πλευρά και των δυο γονιών της. Χαρακτηριστικά, θυμάται να τη δένουν χειροπόδαρα σε ένα κομμάτι ξύλο και να τη χτυπούν, ως τιμωρία, γιατί παρακολούθησε από την είσοδο του σπιτιού τους τον γάμο δύο ατόμων με τις οικογένειες των οποίων εκείνοι δεν είχαν καλή σχέση.

Πέραν αυτών των τραυματικών εμπειριών για την τρυφερή ψυχοσύνθεσή της, εξακολούθησε να είναι ένα χαρούμενο παιδί που του άρεσε το σχολείο και περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της παίζοντας με τον αδερφό της και τις φίλες της. Παράλληλα, καθώς οι γονείς της δούλευαν στα κτήματα, έπρεπε να αναλαμβάνει και τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού.

Τα ειρηνικά αυτά χρόνια, όμως, έληξαν, όταν μια από τις αγαπημένες της φίλες, η Zainab, μόλις εννέα ετών, δέχτηκε πρόταση γάμου από έναν πολύ μεγαλύτερό της άντρα. Εκείνη, βρισκόμενη σε απόγνωση λόγω του επικείμενου γάμου, αυτοκτόνησε πυρπολώντας στον εαυτό της.

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την αυτοκτονία της φίλης της, ο πατέρας της Mashid της ανακοίνωσε πως ήταν καιρός να βρει και εκείνη σύζυγο. Η Mashid ήταν μόλις 11 ετών.

Το επόμενο απόγευμα ήρθε να ζητήσει το χέρι της ένας 35άχρονος άντρας, παντρεμένος με δύο παιδιά, ο οποίος διέμενε στο διπλανό χωριό. Παρά τις αντιδράσεις της μικρής Mashid, η οποία ικέτευσε τη  μητέρα της να την προστατεύσει από αυτόν τον γάμο, εκείνη παρέμεινε ανένδοτη.

Η συγκλονιστική ιστορία της Mashid Facebook Twitter
Η Mashid Rezai αναφέρει πως η ιστορία της δεν είναι σπάνια περίπτωση και πως τα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχα περιστατικά στην πατρίδα της είναι περισσότερα από όσα όλοι νομίζουν.

Το κορίτσι, το οποίο είχε σαν όνειρο ζωής να γίνει δασκάλα, κατέφυγε για βοήθεια στο πιο αξιοσέβαστο άτομο που είχε στο μυαλό της, τον δάσκαλό της, για να βρει και σε αυτή την περίπτωση την πόρτα κλειστή. Τότε ήταν που καταφύγει στο βουνό, αλλά με τον φόβο μήπως της επιτεθεί κάποιος λύκος, επέστρεψε στο χωριό και κρύφτηκε σε ένα χαμόσπιτο. Οι δικοί της την εντόπισαν και ξεκίνησαν αμέσως τις προετοιμασίες του γάμου.

Πανικόβλητη και έχοντας σαν παράδειγμα τη φίλη της, έτρεξε στην κουζίνα και αυτοπυρπολήθηκε με ένα μπουκάλι παραφίνης. Αμέσως, όμως, το μετάνιωσε και έτρεξε έξω για να ζητήσει βοήθεια. Ένας γείτονας που βρισκόταν κοντά, κατάφερε να σβήσει τη φωτιά και να σώσει τη ζωή του κοριτσιού.

Η Mashid πέρασε τους επόμενους 3 μήνες σε κωματώδη κατάσταση σε νοσοκομείο της περιοχής. Οι πληγές τις ήταν ακόμη ανοιχτές όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της, όμως, ούτε κι αυτό ήταν αρκετό για να καταλαγιάσει την οργή των γονιών της που τους κατέστρεψε τα σχέδιά και ατίμασε την οικογένεια. Ο πατέρας της, γεμάτος θυμό, συνέχισε να τη χτυπάει. Ακόμη και η μητέρα της μια φορά τη γρονθοκόπησε επειδή λέρωσε το κρεβάτι της.

Όταν η Mashid βγήκε από το νοσοκομείο, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό της, αφού ο πρώην αρραβωνιαστικός της την απέρριψε και πλέον την έβρισκε ''βρόμικη'' και ''άσχημη''. Ο πατέρα της άρχισε να γίνεται όλο και πιο επιθετικός. Συχνά ευχόταν το θάνατό της, αφού ντρεπόταν για την εμφάνισή της μετά την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας της. Τον είχε ακούσει μάλιστα να σχεδιάζει να τη μεταφέρει σε νοσοκομείο όπου θα κανόνιζε να της γίνει ένεση με δηλητήριο.

Μη μπορώντας να αντέξει άλλο την κακομεταχείρηση, η Mashid, στην ηλικία των 13, έκλεψε μερικά χρήματα από τους δικούς της και το έσκασε, πηγαίνοντας σε ένα νοσοκομείο στην Τεχεράνη. Εκεί τη συνάντησε ένας πλαστικός χειρουργός, ο οποίος τη λυπήθηκε και εν συνεχεία, τη βοήθησε να δραπετεύσει από το Ιράν και τον βίαιο πατέρα της.

Σήμερα ζει στο Λονδίνο και εξακολουθεί να είναι τρομερά παραμορφωμένη από τα εγκαύματα. Παρ' όλα αυτά, προσπαθεί να προχωρήσει στη ζωή της, βοηθώντας την Οργάνωση για τα Δικαιώματα των Κούρδων και των Ιρανών Γυναικών. Η οικογένειά της παραμένει στο Ιράν και δεν τους έχει μιλήσει εδώ και 20 χρόνια.

Η ίδια περιγράφει την παραμονή της στη χώρα αφόρητη και άκρως επικίνδυνη. Ήταν μια γυναίκα σημαδεμένη που είχε υποστεί τον διασυρμό. Οι άνθρωποι της επιτίθονταν, την προσέβαλαν, ενώ τα παιδιά τη λιθοβολούσαν. Στο Λονδίνο, όπως η ίδια λέει, βρίσκει ως ένα βαθμό, την αποδοχή που έψαχνε, κάτι που στο Ιράν φάνταζε αδιανόητο.

Πλέον, ζει ήρεμη,  μακριά από την οικογένειά της, με την οποία αρνείται κατηγορηματικά να έρθει σε επαφή. Ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας σχέσης. Ωστόσο, πρωταρχικός στόχος της είναι να επικεντρωθεί στις σπουδές της και να βοηθήσει έμπρακτα όσο περισσότερο μπορεί γυναίκες με παρόμοιες εμπειρίες.

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Τελος παντων αποψη σου και ειναι σεβαστη,αλλα να ξερεις οι περισσοτερες γυναικες,περα απο τις ιεροδουλες,δεν ξερουν νγιατι καθονται,και αυτο φαινεται το ποσο χαλιουνται οταν τους παραταει ο αντρας για μια πιο μικρη και καλυτερη στα "κολπα".Οταν δεις μια τετοια γυναικα και την αποκαλεσεις με τ γνωστο επιθετο και δεν παρεξηγηθει τοτε ξερει τι κανει,ειναι μαγκια της και δεν ειναι θυμα,αλλα δυστυχως αυτες ειναι πολυ λιγες.Αν ομως αποκαλεσεις μια "ετσι" και παρεξηγηθει τοτε δεν ξερει τι κανει και βεβαια ειναι το θυμα της ολης καταστασεις, και δυστυχως οι πιο πολλες ειναι ετσι.
Και εσυ πως ξερεις αν ξερουν η οχι γιατι καθονται (ελεος δηλαδη ο σεξισμος σε ολο του το μεγαλειο) οι περισσοτερες γυναικες στον οποιοδηποτε; Και στο κατω κατω πρεπει να παρουν και αδεια; Ο,τι θελει δεν υποτιθεται κανει ο καθενας; Εσυ το παιζεις ηθικος και αντι να εστιασουμε στο αρθρο και στην εκμεταλλευση που βιωνουν οι γυναικες σε ποσες χωρες, εστιαζουμε στο αν ειναι ηθικες η οχι οι γυναικες που "καθονται" στους λεφταδες κτλ...Λυπαμαι πραγματικα που αντι να πηγαινουμε μπροστα , παμε χιλιομετρα πισω με τετοιες ιδεες και αποψεις...
Ως πότε θα συνεχίσει η εκμετάλλευση του γυναικείου φίλου στην Ανατολή ; Όλοι οι ''άνδρες '' ανεξάρτητα από τις γνώσεις τους : γονείς , δασκάλοι , γιατροί είναι τέρατα .Είναι απάνθρωπο όλο αυτό που συνεχίζει να γίνεται εν έτη 2014 αν είναι δυνατόν! Ο μόνος τρόπος να αλλάξει είναι οι άνθρωποι της Δύσης να ασχοληθούν με αυτό το θέμα και όχι μόνο οι οργανώσεις που τόσα χρόνια δεν βρίσκουν λύσεις ( γιατί δεν υπάρχουν κιόλας ) . Δεν ξέρω πως θα βοηθήσουμε , αλλά η αδιαφορία για κάτι που συμβαίνει στον συνάνθρωπο μας , ενώ εμείς ζούμε με τόσες ανέσεις δεν είναι σωστό . Και δεν μιλάω μόνο για τις γυναίκες αυτές , αλλά και για τις τριτοκοσμικές χώρες , για τα ορφανά παιδιά , για τους πολέμους για όλα .Εγώ τουλάχιστον το αισθάνομαι έντονα αυτό . Στο τέλος το μόνο που θα μας σώσει είναι η ανθρωπιά μας , όσο αδιαφορούμε για τα πραγματικά προβλήματα τόσο βοηθάμε στην καταστροφή του κόσμου , όποια και αν είναι αυτή .
Στο Ιράν και γενικότερα στο μουσουλμανικό κόσμο κορίτσια - γυναίκες μεταχειρίζονται ως αντικείμενα, αγοράζονται και πουλιούνται, χωρίς την θέληση τους, δεξιά και αριστερά σε άντρες που ανάλογα με τις ορέξεις τους τις εκμεταλλεύονται. Σκέφτομαι όμως, τι γίνεται με τις γυναίκες του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού, τις “μορφωμένες” που ξεπουλιούνται και αγοράζονται με την θέληση τους, για μια αναβαθμισμένη θέση γραμματέα δίπλα στο γενικό ή για έναν άντρα που θα τους εξασφαλίσει τα Beaute τους και τα 3μερα στην Μύκονο-Λούτσα. Η εκμετάλλευση του αδύναμου, είναι πάρα πολύ άσχημο πράγμα. Όμως είναι ότι χειρότερο, όταν αυτό γίνεται με την συναίνεση του για ευτελής αξίας πράγματα.
τι σχεση εχει η βια κατα των γυναικων στις τριτοκοσμικες χωρες,με την επιλογη των γυναικων του δυτικου πολιτισμου που επιλεγουν να *καθονται* σε καποιους για να ανεβαινουν ψηλα,δεν καταλαβαινω...
Έχει πολύ μεγάλη σχεση γιατί και τα 2 είναι εκμετάλευση, η μια είναι εκούσια και η άλλη είναι ακούσια. Και πρόσεξε δεν μιλάω για τις επαγγελματίες ιερόδουλες αλλά για εκείνες που έχουν πουληθει και το παίζουν οτι είναι τίμιες και καθαρές αλλα στην ουσία έχουν πουλησει και την ψυχή τους για ένα cabrio ή ενα πρωτο τραπέζι πίστα. Αυτό προσωπικά για εμένα είναι οτι χειρότερο, οταν μετά βλέπω το πως ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ οι γυνέκες στις μουσουλμανικές χώρες για τα δικαιώματα τους. Αρα λοιπόν έχει πολυ μεγάλη σχέση.
Και επίσης και στις 2 περιπτώσεις η γυναίκα γίνεται υποχείριο του άντρα. Ενω στην περίπτωση της γυναίκας ιεροδουλου υπάρχει μια ξεκάθαρη επαγγελματικη σχέση και τίποτα άλλο. Γι' αυτό, αυτές οι γυναίκες είναι πιο καθαρές απο κάθε άλλη.
πιστεψε με αν ενας αντρας δωσει σε μια γυναικα ενα cabrio επειδη του εκατσε αυτος ειναι το θυμα και οχι αυτη!επισης οι ομαδικοι βιασμοι/βιασμοι απο 40αρηδες σε 10χρονα,η κλειτοριδεκτομη κλπ κλπ δεν εχουν ΚΑΜΙΑ σχεση με αυτο που λες,ξαναλεω αυτο που λες εσυ ειναι συναινετικη σεξουαλικη επαφη για καποια προνομοια που δεν κανει κακο στους ιδιους η σε τριτους,τα υπολοιπα που ανεφερα καταστρεφουν τις ζωες εκατονταδων κοριτσιων/γυναικων,και πραγματικα αν ειναι το χειροτερο πραγμα (οπως λες) να βλεπεις μερικες γυναικες να κανουν σεξ για ενα αμαξι,πρεπει να κανεις ενα βημα πισω και να σκεφτεις ορισμενα πραγματα.
Pandis De Bara μια ερώτηση:είσαι άντρας ή γυναίκα; Αν είσαι άντρας το σχόλιο σου, παρα την επίφαση ανεκτικτοτητας, στην πραγματικοτητα δυστυχως μυρίζει σεξισμό. Οταν βλεπουμε μια γυναικα επιτυχημένη ειναι ξεπουλημένη έχει καθισει στο αφεντικο κλπ κλπ. Btw η τοση σχετικοποιηση δεν βγαινει ποτε σε καλό.
Είμαι άντρας, δεν μιλάω για ηθικές αξίες και ασφαλώς δεν μιλάω για πετυχημένες γυναίκες. Συνήθως αυτές οι γυναίκες καταλήγουν να είναι αποτυχημένες και ηττημένες. Όχι απο τους άντρες - θύτες, αλλά απο την κατάσταση στην οποία δημιουργήσανε και βέβαια όπως γράφω πιο πάνω ΠΑΝΤΑ χάνουν απο μία άλλη γυναίκα πιο μικρή και πιο "καλή"
@pandis οπως εγραψε καποιος μπορει να δει οποιοδηποτε εργασία ως μισθωτη σκλαβιά. Εχει και ενα ψήγμα αλήθειας, αλλα κατα βάση υποτιμάει τι σημαινει πραγματικος σκλάβος. Αντιστοιχα και εδώ.
Τωρα σοβαρολογεις; Θεωρεις ο,τι χειροτερο δηλαδη να ξερεις οτι μια γυναικα "ξεπουλιεται" με τη θεληση της για οποιοδηποτε λογο σε σχεση με τα ΑΝΗΛΙΚΑ κοριτσακια που τα ΠΟΥΛΑΝΕ οι ΓΟΝΕΙΣ τους ΑΘΕΛΑ τους σε 35χρονους και βαλε; Για να τις χτυπανε και τις αντιμετωπιζουν σαν αντικειμενα; (οπως και οι γονεις τους προφανως) Τι καλυτερο βλεπεις εδω απο τις ενηλικες που στην τελικη ο,τι γουσταρουν κανουν και σε οποιον θελουν θα "ξεπουληθουν".
Και βάβαια σοβαρολογο γιατι και στα 2 υπάρχει εκμετάλευση της γυναικάς και αυτο για εμένα είναι ότι χειρότερο. Αυτό το "όπου γουστάρουν" είναι η μεγαλύτερη παγίδα της σύγχρονης κοινωνίας.
"Στο Λονδίνο, όπως η ίδια λέει, βρίσκει ως ένα βαθμό, την αποδοχή που έψαχνε, κάτι που στο Ιράν φάνταζε αδιανόητο"Ως ένα βαθμό...η ανεκτικότητα πόσο μάλλον η αποδοχή δεν είναι δεδομένες ούτε στην ανεπτυγμένη Δύση και το ξέρουμε καλά...μακάρι η κοπέλα να βρει την ευτυχία που της αξίζει...