Η περίπτωση του Κάρλος Μαυρολέων

 Η περίπτωση του Κάρλος Μαυρολέων Facebook Twitter
0

Βλέποντας τις φωτογραφίες των γιών του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχει ένα στοιχείο στην ιστορία που μπορεί να σου προκαλέσει μια στιγμιαία θλίψη που δεν έχει να κάνει μόνο με τα νεκρά ζώα. Η σκέψη ότι οι γιοί είναι πιθανόν να είναι παγιδευμένοι όπως τα άγρια ζώα στις επιχειρήσεις του πατέρα. «Ο Ντόναλντ μαζί με τον αδελφό του έχουν τη θέση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου στις επιχειρήσεις του μεγιστάνα πατέρα τους». Αν το δεις από μια άλλη οπτική ακούγεται σαν κατάρα. Μια ολόκληρη ζωή να προσπαθείς να αποδείξεις ότι αξίζεις στις επιχειρήσεις του πατέρα σου. Και δεν λύνονται τα πάντα με το χρήμα. Ίσως κάθε φορά που χτυπούν ένα ζώο να νομίζουν ότι κάτι σημαντικό κατάφεραν. Κάτι που δεν έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις του πατέρα τους. Μπορεί ο κρεμασμένος κροκόδειλος να αντιπροσωπεύει τον «νεκρό πατέρα»; Ποιος ξέρει…

Είπαμε στιγμιαία θλίψη αλλά δεν έχει σημασία να ασχολούμαστε και πολύ με τους πλούσιους γόνους, όταν εκτονώνουν την πίεση τους χωρίς να κινδυνεύουν καθόλου. Ενδιαφέρον έχουν οι πλούσιοι (σ.σ Μιλάω για πραγματικούς πλούσιους που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα έχουμε την δυνατότητα να συναντήσουμε ποτέ στην ζωή μας. Όχι για τύπους που έχουν δυο δεκάρες παραπάνω από εμάς και μισό κιλό τουπέ) όταν αφήνουν την ασφάλεια τους και παλεύουν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους μακριά από την άνεση που θα τους εξασφάλιζε η περιουσία τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι η περίπτωση του Κάρλος Μαυρολέων.

Την θυμάμαι πάντα την ιστορία του όταν διαβάζω για πλούσιους που εκτονώνουν την πλήξη τους με διάφορους τρόπους μέσα στην άνεση της περιουσίας τους. Όπως τα αδέρφια Τράμπ.

Η πρώτη φορά που διάβασα το όνομα του θα πρέπει να ήταν στο περιοδικό «Εικόνες του Κόσμου» το 1997. Υπέγραφε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ για το έβδομο τεύχος του περιοδικού με θέμα την παραγωγή του οπίου στις φυτείες του Αφγανιστάν. Ξαναδιαβάζοντας το ρεπορτάζ  και βλέποντας τις φωτογραφίες με το φωτογραφικό τρίποδα στον ώμο να ποζάρει μέσα οπιοχώραφα της Χαστ, συνειδητοποιείς πόσο επικίνδυνο επάγγελμα μπορεί να είναι το επάγγελμα του ρεπόρτερ.

Ένα μικρό απόσπασμα: « Έμεινα σε ένα χωριό που λεγόταν Σαχαράν για λίγες μέρες, φιλοξενούμενος στο σπίτι ενός από τους ντόπιους. Στο Αφγανιστάν, η φιλοξενία είναι θεμελιώδης αρετή. Για τρείς μέρες μου φέρονταν σαν να ήμουν αξιοσέβαστο πρόσωπο, έτρωγα ψωμί, γιαούρτι, αυγά και βερίκοκα. Η ζωή τους θερινούς μήνες είναι ευχάριστη αλλά το φθινόπωρο όταν το χιόνι κάνει την εμφάνιση του, γίνεται απίστευτα δύσκολη. Οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά ότι το όπιο εξάγεται στον υπόλοιπο κόσμο αλλά δεν δίνουν δεκάρα. Για αυτούς είναι απλώς ο μόνος τρόπος για να θρέψουν και να ντύσουν τις οικογένειες τους. «Είμαστε φτωχοί, δεν έχουμε τίποτα, η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο». Λένε την αλήθεια. Από τα 174 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, το Αφγανιστάν βρίσκεται στην 170η θέση με κριτήρια κατάταξης τον μέσο όρο ζωής των κατοίκων του, την παιδική θνησιμότητα, τον αριθμό των γιατρών ανά 100.000 κατοίκους και την κατανάλωση θερμίδων. Με άλλα λόγια το Αφγανιστάν είναι εξαθλιωμένο.»

 

Στις 27 Αυγούστου του 1998 θα βρισκόταν νεκρός σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου του Πακιστάν. Δίπλα του θα βρεθεί μια σύριγγα. Τότε ήταν ανταποκριτής του CBS και βρισκόταν στην περιοχή προσπαθώντας να κάνει μια συνέντευξη με τον Μπιν Λάντεν. Την προηγούμενη μέρα είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να περάσει το στρατόπεδο στο οποίο πίστευε ότι βρισκόταν ο Λάντεν. Μέσα από τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές για τον ίδιο σχηματίζεις την εικόνα ενός ανθρώπου που πάλεψε να βρει τον εαυτό του, μακριά από ένα μέλλον που από την αρχή ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα.

Την θυμάμαι πάντα την ιστορία του όταν διαβάζω για πλούσιους που εκτονώνουν την πλήξη τους με διάφορους τρόπους μέσα στην άνεση της περιουσίας τους. Όπως τα αδέρφια Τράμπ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ