Πόσο μας αφορά η δολοφονία ενός μαύρου και η αθώωση του εκτελεστή του;

Facebook Twitter
14

Ανακαλύπτεις ότι η «παγκόσμια κοινωνία των πολιτών» είναι σε κάποιες περιπτώσεις μόνο μια ταμπέλα. Ίσως επειδή ακόμα είμαστε στα πρώτα χρόνια αυτής της επανάστασης και λειτουργούμε σαν να είμαστε ακόμα απομονωμένοι από τον υπόλοιπο πλανήτη. Σαν να μην μας αφορά ότι συμβαίνει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Σαν να μην ασκεί καμία επιρροή επάνω μας.

Η είδηση της αθώωσης του εκτελεστή του Trayvon Martin είναι μια είδηση για το ελληνικό ίντερνετ που περνάει στα ψιλά. Δεν σχολιάζεται με απανωτά posts, δεν θα δεις κάποιο hashtag στο ελληνικό twitter για αυτόν, δεν θα θολώσουν τα μάτια σου διαβάζοντας τα σχόλια χρηστών πάνω στο θέμα. Ο λόγος είναι απλός: Συμβαίνει κάπου μακριά. Απέναντι. Στο Αμέρικα. Σαν κάτοικοι απομονωμένου χωριού της δεκαετίας του εξήντα που ακούμε τις φρικτές ειδήσεις και σκεφτόμαστε: «Αυτά δεν γίνονται εδώ αλλά στην Αθήνα».

Ο τρόπος σκέψης μας για αρκετά θέματα παραμένει κολλημένος στην εποχή πριν το ίντερνετ. Η δολοφονία ενός άοπλου παιδιού θα σε απασχολήσει μόνο εάν συμβεί εντός των συνόρων της χώρας σου. Θα μιλήσεις για τον ρατσισμό μόνο αν σηκώσουν τα τουφέκια οι γαιοκτήμονες της χώρας σου. Θα μιλήσεις για «ρατσιστικό χτύπημα και αθώο αίμα» μόνο εάν χυθεί το αίμα κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Και φυσικά θα βγεις να διαδηλώσεις και να στηρίξεις κάποιον μόνο εάν η αδικία αφορά ομοεθνή σου.

Δεν προκαλεί εντύπωση ούτε η συγκλονιστική στάση του Ομπάμα. Μια στάση που φανερώνει ότι η κοινωνία έχει αρκετό δρόμο να διανύσει για να αποδεχτεί τον διαφορετικό ως ίσο ακόμα και όταν ανεβάζει τον διαφορετικό στο ανώτερο αξίωμα. Όπως σχολίασε  ένας Έλληνας χρήστης σε ένα ειδησεογραφικό site: «Δεν θα μπορούσες να είσαι στη θέση του γιατί εσύ δεν είσαι μαύρος αλλά ένας πλούσιος μιγάς». Αυτό είναι το λάθος μας μέσα στην παγκόσμια κοινωνία των πολιτών: Δεν θέλουμε να δούμε την ουσία μια είδησης όταν δεν μας χτυπάει την πόρτα.

14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Ο θύτης (ακόμα και αθώος που κρίθηκε, εξακολουθεί να είναι θύτης) έχει ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς, το οποίο το δικαστήριο αρνήθηκε να κάνει δεκτό. Αντίθετα, την υποψία χρήσης χόρτου από το θύμα την συνυπολόγισαν (φυσικά και όλα τα στερεότυπα γύρω από τη χρήση του). http://www.thenation.com/blog/175270/domestic-violence-and-george-zimmermans-defense?rel=emailNation#axzz2ZrAj2UNZ Προσωπικά, δεν ξέρω αν η δολοφονία έχει ρατσιστικά κίνητρα ή όχι, πάντως δεν έχω πειστεί ότι ήταν αναίτια. Και μόνο το "εθελοντής φρουρός" - δηλαδή κάποιος που οπλοφορεί και φέρει μια μορφή εξουσίας χωρίς εκπαίδευση - μου χτυπάει κάπως
Ναι βέβαια και ο Treyvon κάποια προβληματάκια φαίνεται πως τα είχε"- A photo in which Martin shows his gold teeth to the camera while sticking up his middle fingers.- Martin’s school records, which include a suspension from his Miami high school -- less than a month before his altercation with Zimmerman – for possessing a baggie with marijuana residue.- Texts and photos from Martin’s cellphone that refer to or show firearms. "U gotta gun?" reads a text from Martin's phone, sent eight days before his death. The defense cited a photo of a hand holding a gun, taken with Martin’s phone, and another picture of a gun on a bed.- Texts with marijuana references, and photos that show Martin blowing smoke and what appear to be marijuana plants.- Texts and video that suggest that Martin was involved in organized fights.""The defense, he said, may have the most luck in getting the allegation that Martin was an experienced fighter before the jury.“That’s blockbuster stuff, if they can get it into evidence, to suggest Trayvon Martin was a violent young man,” Coffey said. The trick, he said, would be finding someone from Martin’s community who knew him well enough and would be willing to testify on behalf of Zimmerman"
Και αυτό"Martin had been suspended from school at the time of his death.[25] He had been suspended twice before. One suspension was for tardiness and truancy.[26] Another suspension in October 2011 was for graffiti, when Martin was observed by a security camera in a restricted area of the school marking up a door with "W.T.F."[26] When he was later searched by a Miami-Dade School Police Department officer, looking for the graffiti marker, the officer found a dozen pieces of women's jewelry and a watch in his backpack, which Martin said a friend had given to him. A screwdriver was also found, which was described by the school police investigator as a burglary tool. The jewelry was impounded and given to the police.[26]"http://en.wikipedia.org/wiki/Shooting_of_Trayvon_Martin
Συζήτηση και εδώ (ναι, δεν είναι των 80 σχολίων, τι να κάνουμε): http://www.lifo.gr/now/world/30640Πέραν των πραγμάτων που έχουμε πει εκεί, και για να μην επαναλαμβάνομαι, θεωρώ πως θα ήταν καλό να ξανανοίξει η υπόθεση.Δεν υπάρχει αίσθηση του δικαίου. Μπορεί ο 17 χρονος αποθανών να μην ήταν το πιο "καλό παιδάκι", αλλά η συμπεριφορά και οι πράξεις του 29χρονου πολιτοφύλακα zimmerman (και λατίνου κατά το ήμισυ: ttp://www.baynews9.com/content/news/articles/cfn/2013/7/15/Zimmerman_s_parents_say_son_isn_t_racist/_jcr_content/contentpar/articleBody/image.img.jpg/1374008078702.jpg) σίγουρα ήταν πολύ μακριά από το "αγγελικό". Διαβάζω πως ήταν “wannabe cop” (Zimmerman applied to become a police officer in Virginia but was rejected due to bad credit. Zimmerman went on to take criminal justice classes and he applied for a ride along with Sanford, Florida, police officers). Είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές (περιοριστική εντολή για ενδοοικογενειακή βία κ.ά). Aπ' την άλλη είχε λάβει μέρος και σε αυτό: http://www.wjla.com/articles/2012/05/zimmerman-publicly-accused-sanford-police-of-corruption-in-2011-76322.html και αυτό http://edition.cnn.com/2013/07/22/us/florida-zimmerman-vehicleΣπούδαζε εγκληματολογία, ο μπαμπάς δικαστικός λειτουργός. Δεν ξέρω αν είχε de facto ρατσιστικά κίνητρα, τον τελευταίο καιρό όμως, έπαιρνε συχνά την αστυνομία για να ενημερώσει περί «υπόπτων» (και κυρίως μαύρους). Πόσο μη ρατσιστικά δύνανται να είναι τα κίνητρά σου όταν η εμφάνιση του ατόμου συμβάλει στο: "these scumbags are up to no good" και τον παίρνεις από πίσω; Ίσως και να θεωρούσε εαυτόν ως αυτόκλητο κριτή δικαίου και αδίκου, που φέρει οπλισμό. Ένας μικρός θεός-προστάτης της κοινότητας. Υπερβάλλων ζήλος, υπερβολική αυτοπεποίθηση, υπερβολικό DIY cop thing. Υπερβολικά λάθος.
@Toolio @ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΚΡΗΣ Οι prosecutors πάντως από ότι βλέπω για ρατσισμούς δεν μιλάνε http://youtu.be/96rFiXBgiKQ Μάλιστα ευχαρίστησαν τους δικαστές για την δουλειά τους και εξέφρασαν αποστροφή σε όσους εξέφρασαν την άποψη τους σε σχέση με το αποτέλεσμα της δίκης χωρίς να έχουν διαβάσει τις αναφορές της αστυνομίας και χωρίς να έχουν μελετήσει την δίκη (δες στο 2:50...) "Μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο το ότι φορούσε κουκούλα!"Λάθος. Ο Zimmerman ξυλοκοπήθηκε (ελαφριά βέβαια)"" On Tuesday, a medical examiner testified for the state that Mr. Zimmerman’s injuries were “very insignificant” and “non-life threatening.” Mr. Zimmerman, who was photographed after the shooting bleeding from his nose and from several abrasions on the back of his head, has claimed that Mr. Martin beat him and banged his head against the pavement multiple times. "Ωστόσο http://youtu.be/TYgcEfAIDBE Ειδικός στους Αμερικανικούς νόμους δεν είμαι. Δεν πέφτω όμως στην παγίδα να ερμηνεύσω λευκός (για την ακρίβεια λατίνος) θύτης, μαύρο θύμα συνεπάγεται θύτης ένοχος (σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ μάλιστα)
Δεν έχω διαβάσει τα πρακτικα της δίκης. Έχω διαβάσει διάφορα για την υπόθεση στο ίντερνετ. Και κατι για ενημέρωση για τις συζητήσεις που γίνονται αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ και για τον λόγο που πυροβόλησε ο Ζίμερμαν. Μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο το ότι φορούσε κουκούλα!"Η συζήτηση δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από τον ρατσισμό και την στοχοποίηση βάσει φυλετικού υποβάθρου, αλλά και το σκεπτικό «ούτε βήμα πίσω» (το λεγόμενο «stand your ground») που διέπει την νομοθεσία για την αυτοάμυνα σε πάνω από 20 πολιτείες των ΗΠΑ.Στα περισσότερα νομικά συστήματα, η άσκηση βίας, ακόμη και θανάσιμης, δικαιολογείται όταν κάποιος βρίσκεται σε αυτοάμυνα υπό αυστηρούς περιορισμούς και ουσιαστικά μόνο όταν ο ασκών έχει εξαντλήσει (και μπορεί ο ίδιος να το αποδείξει) κάθε άλλο μέσο -ανάμεσα στα οποία και να έχει προσπαθήσει να διαφύγει. Το «ούτε βήμα πίσω» όμως, βάσει του οποίου αθωώθηκε ο Ζίμερμαν, αναγνωρίζει στον καθένα το δικαίωμα να μην υποχωρήσει εάν βρίσκεται σε κίνδυνο και να αντεπιτεθεί ακόμη και εάν θα μπορούσε να διαφύγει."
νομιζω οτι αγγιζεις το θεμα παρα πολυ ελαφρα κυρ Μακρη..σιγουρα η δολοφονια ενος 'μαυρου', και η αθωοση του δολοφονου του εγιναν στο Αμερικα που ειναι χιλιομετρα μακρια..και αυτο επηρεαζει κατα πολυ την εντυμετωπιση απο χρηστες Ιντερνετ στην Ελλαδα..ωστοσο το θεμα παει πιο βαθια..1ον..οσο δυσαρεστο και αν μας ακουγεται, εν ετη 2013, πιστευω οτι εχουμε γινει 'χοντροπετσοι' οταν ακουμε για θανατους..θα υπαρξουν διαμαρτυριες, αλλα συντομα θα σιωπησουν σαν μοδα που εχει περασει..2ον..ειναι πολυ σημαντικος παραγοντας να μπορουμε να ταυτιζομαστε με τον παθων..ειναι ακριβως η ιδια θεωρια οπως με τη βομβιστικη επιθεση στη Βοστωνη..νιωσαμε σφυξιμο γιατι ηταν σε μια δυτικη πολη, Αμερικα, και ο πλυθησμος ηταν αμαχος..οποτε μας συγκλονιζει περισσοτερο απο θανατους στη λωριδα της γαζας πχ..οποτε, ενας 'λευκος' λαος, πως να νοησει τα προβληματα και φοβους και ζωη ενος 'μαυρου'?3ον..και κατ'εμε πολυ σημαντικο οσον αφορα τον Ελληνικο λαο..εδω και 5 χρονια ζουμε ενα εφιαλτη με την οικονομια, ανεργια, πολιτικο μπαχαλο, ειδησεις περι ρατσισμου, ναζιστες, τρομοκρατια ,και και και..ειχαμε αγανακτισμενους, εχουμε πορειες..πως διανοεισε κυριε αρθρογραφε να δωσει δεκαρα τσακιστη ενας μεσος Ελληνας μπλογκερ για εναν θανατο-αθωωση που εγινε στου διαολου τη μανα?
1. Μίλα για τον εαυτό σου αν είσαι ή όχι χοντρόπετσος. Υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για ότι συμβαίνει στον πλανήτη ακόμα και όταν δεν τους χτυπάει την πόρτα2.Φυσικά και ένας λευκός μπορεί να ενημερωθεί για το τι πέρασαν και τι παιρνούν οι μαύροι. Και μπορεί να τους καταλάβει όταν βλέπει πέρα απο την μύτη του.3.Ακριβώς. Ζούμε τον εφιάλτη και ζούμε και τον εφιάλτη της ανόδου του νεοναζισμού. Θα έπρεπε λοιπον να είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε ρατσιστικά περιστατικά ακόμα και όταν συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.