Ποιες 5 χώρες καθορίζουν τα άρθρα της Wikipedia;

Ποιες 5 χώρες καθορίζουν τα άρθρα της Wikipedia; Facebook Twitter
0

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιοι κρύβονται πίσω από τα άρθρα της δημοφιλούς διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia;

Μία πρόσφατη έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μισά σχεδόν άρθρα, καθώς και η επεξεργασία τους είναι αποτέλεσμα της δουλειάς ανθρώπων που ζουν σε μόλις πέντε χώρες, αναφέρει το wired.

Η μελέτη από το Ινστιτούτο Internet του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι οι συντάκτες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ είναι οι κυρίαρχοι της Wikipedia. Έδειξε επίσης ότι υπάρχουν περισσότεροι συντάκτες στην Ολλανδία -η οποία δεν είναι καν στην πρώτη δεκάδα των χωρών με βάση τον αριθμό των άρθρων της- από ό, τι σε ολόκληρη την Αφρική.

Οι ερευνητές εστίασαν στα άρθρα από συγκεκριμένες τοποθεσίες, με γεωγραφικό μήκος και πλάτος που συνδέονται με τη σελίδα, ελπίζοντας να αποφύγουν διαφορές όσον αφορά τις γνώσεις. Για παράδειγμα ένα άρθρο σχετικά με τη μαρμελάδα θα μπορούσε να γραφτεί από οπουδήποτε όπως είπαν, ένα άρθρο όμως σχετικά με το χωριό Pisac στο Περού πρέπει αναμφίβολα να γραφτεί και να επεξεργαστεί από τους ντόπιους.

Το πρόβλημα της πολυμορφίας της Wikipedia δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε περιορίζεται στον πλούτο. Μια έρευνα του 2011 από το Ίδρυμα Wikimedia, το μη κερδοσκοπικό οργανισμό που τρέχει τη Wikipedia, διαπίστωσε ότι το 90% των συντακτών του site ήταν άνδρες, με μόλις 9% γυναίκες και 1% τρανσέξουαλ ή διεμφυλικά άτομα.

Αντίθετα από ότι θα περιμέναμε, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος είχαν δυσανάλογα δυνατή φωνή όταν επρόκειτο για την συγγραφή και επιμέλεια άρθρων της Wikipedia σχετικά με συγκεκριμένες τοποθεσίες. Εξετάζοντας τα δεδομένα από 708.000 άρθρα σε 44 γλώσσες μέσα σε 12 χρόνια από τη δημιουργία της Wikipedia το 2001 έως τον Φεβρουάριο του 2013, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος "έπνιξαν τις άλλες φωνές". Η Βόρεια Αμερική, για παράδειγμα, είχε 100 φορές περισσότερη ισχύ στην επεξεργασία κειμένων από το σύνολο της υποσαχάριας Αφρικής.

Αυτό συμβαίνει πιθανότατα διότι ορισμένες χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο από ό, τι άλλες, ωστόσο δεν είναι αυτή η μόνη αιτία. Οι έρευνες έδειξαν ότι τα πιο γνωστά και "φωτεινά" ιστορικά σημεία στα άρθρα, προσελκύουν περισσότερους συντάκτες να τα επεξεργαστούν, από τα λιγότερο γνωστά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συντάκτες σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα ήταν πιο πιθανό να γράψουν ή να επεξεργαστούν άρθρα για τις χώρες με υψηλότερο εισόδημα από τη δική τους. Αντί να επιμεληθεί ένα άρθρο για μια τοπική πόλη ή ένα χωριό, κάποιος από μια χώρα με χαμηλό εισόδημα είναι πιο πιθανό να επεξεργαστεί ένα άρθρο για τη Νέα Υόρκη ή το Παρίσι, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Στην πράξη, βλέπουμε πώς οι υπάρχουσες ανισότητες και ανισορροπίες όχι μόνο κάνουν τα μέρη αόρατα, αλλά και φιμώνουν ορισμένες φωνές και προοπτικές», εξήγησε ο δρ Mark Graham, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης. «Ακόμα και όσοι βρίσκονται σε λιγότερο ευνοημένα οικονομικά μέρη προτιμούν να επεξεργάζονται άρθρα που είναι πολύ δημοφιλή και έχουν ήδη όλες τις πληροφορίες».

Το πρόβλημα της πολυμορφίας της Wikipedia δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε περιορίζεται στον πλούτο. Μια έρευνα του 2011 από το Ίδρυμα Wikimedia, το μη κερδοσκοπικό οργανισμό που τρέχει τη Wikipedia, διαπίστωσε ότι το 90% των συντακτών του site ήταν άνδρες, με μόλις 9% γυναίκες και 1% τρανσέξουαλ ή διεμφυλικά άτομα.

Ωστόσο η νέα αυτή μελέτη σχετικά με την γεωγραφική ανισορροπία στη Wikipedia επισημαίνει την προκατάληψη που υπάρχει σε μία από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες του κόσμου. Η έκθεση επικρίνει το σύστημα στο οποίο οι κυρίαρχες φωνές "πνίγουν" τα λιγότερο γνωστά μέρη του κόσμου.

«Ακόμη και στην Wikipedia, που είναι μία από τις πιο ανοιχτές και περιεκτικές πλατφόρμες στο ίντερνετ, βλέπουμε ότι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος εκπροσωπούνται πολύ λιγότερο από τις οικονομικά προνομιούχες» δήλωσε ο Graham.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ