Ένα νέο βερολινέζικο περιοδικό επανεφευρίσκει την έννοια του πορνό (NSFW)

Ένα νέο βερολινέζικο περιοδικό επανεφευρίσκει την έννοια του πορνό (NSFW) Facebook Twitter
Φωτό: Casper Fitzhue
1

 

Το Βερολίνο είναι συνδεδεμένο με μια πιο εναλλακτική ματιά στην πορνογραφία. Η γερμανική πρωτεύουσα στεγάζει, μεταξύ άλλων, φεμινιστικά πορνό, την πρώτη έκθεση στην ιστορία της LGBT πορνογραφίας, το μεγάλο ετήσιο Porn Film Festival καθώς και μια πορνογραφική κολεκτίβα, την Pornceptual, η οποία μόλις λάνσαρε ένα τριμηνιαίο περιοδικό με θεματικές που μπλέκουν το πορνό με την τέχνη. Η κολεκτίβα είναι καλλιτεχνικό «παιδί» τριών δημιουργικών μυαλών: των διδύμων Έρικ Φίλιπς (αρχισυντάκτης και φωτογράφος) και Κρις Φίλιπς (καλλιτεχνικός διευθυντής, φωτογράφος και δημιουργός της Pornceptual) και της υπεύθυνης παραγωγής Ρακέλ Φεντάτο.

«Η Pornceptual παρουσιάζει την πορνογραφία ως queer, ποικιλόμορφη και ευρεία. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι το πορνό μπορεί να χαίρει σεβασμού και να είναι πραγματικά καλλιτεχνικό» αναφέρεται στο κόνσεπτ του περιοδικού. Η κολεκτίβα ξεκίνησε το 2010 με ένα blog κι έκτοτε έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβάνοντας ένα ολοκληρωμένο site, τη διοργάνωση events με προβολές ταινιών και workshops και ένα μεγάλο μηνιαίο πάρτι που θυμίζει την παρακμή των ρωμαϊκών οργίων της εποχής του Καλιγούλα.

Η κυκλοφορία του περιοδικού συνέπεσε με τα δεύτερα γενέθλια του πάρτι της κολεκτίβας. Δεν μιλάμε φυσικά για ένα κλασικό πάρτι με techno μουσικές - οι παρευρισκόμενοι είναι 20something καλλιτεχνίζουσες φάτσες, ντυμένες με διάφορα φετιχιστικά στοιχεία, ενώ πολλοί από αυτούς είναι τελείως γυμνοί. «Σε ένα σεξ κλαμπ υπάρχει πάντα μια συγκεκριμένη προσδοκία, αν έρθεις όμως εδώ δεν υπάρχει καμία πίεση» εξηγεί ένας μουσάτος νεαρός ντυμένος με μίνι φούστα με παγέτες.

Στο πρώτο τεύχος που φέρει το όνομα Pornifesto, θα βρεις φωτογραφικό υλικό, εικονογραφήσεις, ζωγραφική και κείμενα που αποτελούν μια ολοκληρωμένη queer πορνογραφική εμπειρία. Σε αντίθεση με το μονοδιάστατο και σεξιστικό προϊόν που εμπορεύονται τα μέινστριμ δείγματα του είδους, οι καλλιτέχνες της Pornceptual επανεφευρίσκουν την έννοια του πορνό, με καταδύσεις στον κόσμο του πόθου, της ευπάθειας και της ταυτότητας φύλου. Εξάλλου, από τη δημιουργία της Pornceptual μέχρι σήμερα, το πορνό είναι πιο προσβάσιμο από ποτέ, ωστόσο χώρες όπως η Βρετανία έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε πιο εξειδικευμένο περιεχόμενο, απαγορεύοντας στοιχεία όπως η γυναικεία «εκσπερμάτιση», το spanking και το face-sitting. Βέβαια, παράλληλα, είναι πιο εύκολο από ποτέ να δημιουργήσεις και να διοχετεύσεις στο διαδίκτυο τις δικές σου βρομιές, κάτι με το οποίο συμφωνεί απόλυτα το κόνσεπτ της Pornceptual.

[Πηγή]

 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια