Συμβουλές για ένα πετυχημένο instagram από κάποια που ξέρει Facebook Twitter
Φωτο: Elizabeth Rovit

 

Μέσα σε έξι μήνες η Ιωάννα Λόλη κατάφερε να αποκτήσει 45.000 followers  στο instagram και να κάνει σχέδια για το πώς θα χρησιμοποιήσει το λογαριασμό της ως επαγγελματικό εργαλείο. Ξεκίνησε τον λογαριασμό όπως όλοι όσοι ασχολούμαστε με το instagram, ανέβαζε καμιά φωτογραφία πού και πού και τσεκάρε τις φωτογραφίες άλλων στον ελεύθερό της χρόνο. Τον καιρό που ξεκίνησε δεν ήταν σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση, δεν ήθελε καθόλου να βγαίνει και το instagram ήταν κατά κάποιο τρόπο η διέξοδός της. Λίγο πριν κλείσει τα τριάντα αφοσιώθηκε στο instagram και ξεκίνησε να το ψάχνει πολύ. Με πειραματισμό, μελέτη και πολλές ώρες κατάφερε από το μηδέν να αποκτήσει έναν τεράστιο αριθμό από followers και like. Την συναντήσαμε στο Bel Ray στο Κουκάκι και μας είπε όλα τα μυστικά και τα τρικ για να πετύχεις στο instagram βήμα-βήμα:

Στην αρχή είναι καλό να σε βοηθήσει ένας μεγάλος λογαριασμός

«Όταν ξεκίνησα τον λογαριασμό είχα την τύχη να με βοηθήσει ένας πολύ μεγάλος λογαριασμός ο οποίος προέτρεψε τους followers του να ακολουθήσουν εμένα. Ήταν μια φίλη της αδελφής μου και ο λογαριασμός της ήταν από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να με ακολουθήσουν πολλοί ξένοι χρήστες αλλά επειδή μένω Ελλάδα ο λογαριασμός άρχισε να γίνεται δημοφιλής και ανάμεσα σε Έλληνες χρήστες. Όσο ανέβαινε ο αριθμός των followers, τόσο το instagram με πρότεινε και σε άλλους χρήστες. Ο λογαριασμός που με βοήθησε στην αρχή έχει 350.000 followers και μου έδωσε ένα δυνατό σπρώξιμο, έφτασα αρκετά γρήγορα στους 10.000 followers. Αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του, από εκεί κα πέρα πρέπει να αφιερώνεις χρόνο και να κάνεις και κάποια τρικ για να αυξάνεις συνέχεια τον αριθμό των followers».

 Συμβουλές για ένα πετυχημένο instagram από κάποια που ξέρει Facebook Twitter
«Δεν κάνω καθόλου hashtag, ποτέ δεν έκανα. Μόνο τον χρήστη από τον οποίο παίρνω την φωτογραφία ή check in το μέρος στο οποίο είναι τραβηγμένη η φωτογραφία». Φωτο: Elizabeth Rovit

Shout out for shout out

«Το επόμενο βήμα στο οποίο θα πρέπει να επιμείνεις πολύ είναι το sfs (shut out for shut out). Ψάχνεις να βρεις παρόμοιους λογαριασμούς με σένα με αντίστοιχο αριθμό followers και αντίστοιχη θεματολογία στις φωτογραφίες. Τους στέλνεις μήνυμα inbox και να τους προτείνεις να ανταλλάξετε followers κάνοντας tag ο ένας στον άλλο. Αυτός ο λογαριασμός  μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε χώρα και κατά κάποιο τρόπο το instagram σου τους προτείνει γιατί καταλαβαίνει ότι ψάχνεις τέτοιου είδους φωτογραφίες. Η διαδικασία αυτή λέγεται sfs (shut out for shut out). Μέσα σε μία μέρα μπορεί να κάνω sfs και με είκοσι λογαριασμούς. Στην αρχή υπήρχαν πολλοί που δεν μου απαντούσαν, αλλά επέμεινα και τα αποτελέσματα ξεκίνησαν να έρχονται. Χρησιμοποιείς το sfs μέχρι να φτάσεις στους 100.000 followers και μετά σταματάς. Από εκεί και πέρα έρχονται πολλοί followers από μόνοι τους και οι 100.000 χιλιάδες είναι ένας πολύ καλός αριθμός για να ξεκινήσεις να βγάζεις χρήματα από το instagram».

Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι ποιοτικές

«Στο instagram κυκλοφορούν εκατομμύρια φωτογραφίες και οι καλές φωτογραφίες κάνουν την διαφορά. Είναι πολύ σημαντικό η φωτογραφία να είναι τραβηγμένη καλά και να είναι σε καλή ανάλυση. Για παράδειγμα, εγώ ανεβάζω φωτογραφίες από μόδα, τοπία, φαγητά. Έχω παρατηρήσει από τα like ότι ‘πουλάει’ πολύ το γυμνό σε οποιαδήποτε μορφή. Είτε μια αισθησιακή φωτογραφία, ή ένα καυτό σορτσάκι. Επίσης πουλάνε πολύ τα ακριβά και τα πολυτελή αντικείμενα και τα ελληνικά νησιά. Όλο αυτά στον μέσο όρο των χρηστών».

 Συμβουλές για ένα πετυχημένο instagram από κάποια που ξέρει Facebook Twitter
Φωτο: Elizabeth Rovit

Η συχνότητα των φωτογραφιών παίζει μεγάλο ρόλο

«Η συχνότητα των φωτογραφιών παίζει μεγάλο ρόλο. Ανεβάζω κατά μέσο όρο δεκαπέντε φωτογραφίες την ημέρα και καλό είναι να τις ανεβάζεις σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ανά μία με μιάμιση ώρα είναι καλά, για να μην κουράζεις τους χρήστες. Όσο περισσότερες φωτογραφίες ανεβάζεις και όσο περισσότερα like παίρνεις, τόσο περισσότερο σε προτείνει το instagram σε άλλους χρήστες –όταν πατάς το κουμπί αναζήτησης.

Τα hashtag δεν είναι απαραίτητα

«Δεν κάνω καθόλου hashtag, ποτέ δεν έκανα. Μόνο τον χρήστη από τον οποίο παίρνω την φωτογραφία ή check in το μέρος στο οποίο είναι τραβηγμένη η φωτογραφία».

Τα likes δεν είναι ποτέ αντίστοιχα των followers

Είναι πολύ καλό να παίρνεις likes αλλά είναι κάτι που δύσκολα συμβαίνει σε τέτοιου είδους λογαριασμούς. Συνήθως τα περισσότερα αναλογικά με τους followers γίνονται σε προσωπικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς celebrities. Σε λογαριασμούς όπως ο δικός μου η αναλογία είναι μικρή. Ένας λογαριασμός που έχει 1.000.000 followers πολύ δύσκολα θα πάρει πάνω από 10.000 likes για μια καλή φωτογραφία. Αυτό συμβαίνει σε όλους για αυτό δεν χρειάζεται να ανησυχεί κάποιος».

 Συμβουλές για ένα πετυχημένο instagram από κάποια που ξέρει Facebook Twitter
Έχω παρατηρήσει από τα like ότι ‘πουλάει’ πολύ το γυμνό σε οποιαδήποτε μορφή. Είτε μια αισθησιακή φωτογραφία, ή ένα καυτό σορτσάκι... Φωτο: Elizabeth Rovit

 

Πώς μπορείς να βγάλεις χρήματα από τον λογαριασμό σου;

«Όταν φτάσεις στους 100.000 followers μπορείς να πουλήσεις τον λογαριασμό σου όπως είναι σε κάποιον άλλο που ενδιαφέρεται. Μπορείς να έρθεις σε επαφή με διάφορα e-shop και πουλάς καταχωρήσεις. Μία φωτογραφία κοστίζει 10 ευρώ όταν έχεις 50.000 followers και 15 ευρώ όταν έχεις 100.000 και αυξάνεται. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως blog για να προωθήσεις την προσωπική σου δουλειά, μία σειρά ρούχων για παράδειγμα. Σίγουρα είναι ένα πολύ δυνατό μέσο προώθησης και διαφήμισης που στην Ελλάδα δεν έχει διαδοθεί ακόμη πολύ».

«Από όσο έχω ψάξει δεν υπάρχει παρόμοιος λογαριασμός στην Ελλάδα με τον δικό μου. Αυτό που κάνω είναι να αναπαράγω φωτογραφίες που βρίσκω στο ίντερνετ και μου αρέσουν. Δεν έχουν αποφασίσει ακόμη σε συγκεκριμένη κατεύθυνση γιατί βρίσκομαι σε πρώιμο στάδιο. Το ξεκίνησα σε περίεργη ψυχολογική φάση που σίγουρα περνάνε πολλά νέα παιδιά στην Αθήνα που ψάχνονται και από τότε τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν καλύτερα και να παίρνουν κάπως τον δρόμο τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλει να αφιερώσεις χρόνο. Τους πρώτους δύο μήνες ξόδευα γύρω στις πέντε ώρες την ημέρα στο instagram. Πρέπει να κάνεις τρελό focus να παρατηρείς τι κάνουν οι άλλοι χρήστες και να επιμένεις πάρα πολύ στο sfs. Δεν αγόρασα ποτέ followers γιατί δεν θα μου έδινε την ίδια χαρά να ασχολούμαι με αυτό».

«Και όπως όλα μάλλον στην ζωή, πρέπει να το κάνεις με υπομονή και αγάπη και σίγουρα θα το δεις να πετυχαίνει», λέει η Ιώαννα λίγο πριν την αποχαιρετήσουμε.

@be_lolly