Υπερσιβηρικός, ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος του κόσμου

Υπερσιβηρικός, ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος του κόσμου Facebook Twitter
9
Υπερσιβηρικός, ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος του κόσμου Facebook Twitter
Μέρα παρά μέρα, τα μεσάνυχτα, το ρώσικο τρένο ξεκινάει από τη Μόσχα για το ταξίδι μίας εβδομάδας στο Βλαδιβοστόκ...

Από η Μόσχα μέχρι τα ανατολικά σύνορα με την Κίνα, για περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα εκτείνεται ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος του κόσμου: ο Υπερσιβηρικός. 

Μέρα παρά μέρα, τα μεσάνυχτα, το ρώσικο τρένο ξεκινάει από τη Μόσχα για το ταξίδι μίας εβδομάδας στο Βλαδιβοστόκ. Είναι μια καταπληκτική διαδρομή, που προσελκύει ταξιδιώτες από πολύ μακριά, όπως το Βρετανό Ρόμπερτ Μπερντ: «Είναι το μεγαλύτερο ταξίδι με τρένο που μπορεί να κάνει κανείς. Πρέπει να το κάνεις, είναι ευκαιρία. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, βλέπω το τοπίο και θα βρεθώ σε μέρη που δεν έχω επισκεφτεί ποτέ. Το βρίσκω συναρπαστικό.»

Εκατοντάδες ταξιδιώτες φτιάχνουν εδώ το προσωρινό τους σπίτι: κοιμούνται, τρώνε και απολαμβάνουν τις ανέσεις. Είναι ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, μέχρι να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.

Υπερσιβηρικός, ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος του κόσμου Facebook Twitter
Ρώσικο εστιατόριο μέσα στον υπερσιβηρικό.

Η ελεγκτής Ιρίνα Σαβίνα, μιλώντας στο Russian Life  (από όπου αντλήσαμε και τα στοιχεία αυτού του άρθρου) προειδοποιεί:  «Ελάχιστοι είναι οι επισκέπτες που κάνουν, με τη μία, ολόκληρο το ταξίδι, από τη Μόσχα έως το Βλαδιβοστόκ. Αυτοί που το επιχειρούν πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, πνευματικά και ψυχολογικά. Δεν είναι εύκολο πράγμα μία ολόκληρη εβδομάδα σε τρένο. Εμείς, από την πλευρά μας παρέχουμε ότι είναι δυνατό για να κάνουμε το ταξίδι ευχάριστο.»

Στην πρώτη και στη δεύτερη θέση, υπάρχουν κουπέ δύο ή τεσσάρων ατόμων. Αυτά επιλέγουν κυρίως οι ξένοι τουρίστες και οι επιχειρηματίες, που προτιμούν τα ρωσικά τρένα από τα αεροπλάνα.

Πάνω από εξήντα σταθμοί μεταξύ Μόσχας και Βλαδιβοστόκ προσφέρουν χαλάρωση και την ευκαιρία για αγορές. Οι περισσότεροι τουρίστες σταματούν σε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της διαδρομής και μετά συνεχίσουν το «Υπερσιβηρικό» τους ταξίδι.

Υπερσιβηρικός, ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος του κόσμου Facebook Twitter
Στον υπερσιβηρικό κάπου μεταξύ Ουλανμπατάρ και Πεκίνου.

Οι πιο αποφασισμένοι ταξιδιώτες επιλέγουν την τρίτη θέση: το «platzkart». Ανοιχτό βαγόνι με κάθε είδους επιβάτες, για ταξίδι με «ανοιχτούς ορίζοντες».

«Τα ταξίδια με το τρένο σου δίνουν πολύ χρόνο για να σκεφτείς. Είναι μία ευκαιρία για αναστοχασμό που δεν την έχεις στην καθημερινότητα» μας λέει μία επιβάτης από το Κίροφ.

«Είτε θα κοιμηθείς πολύ, είτε θα διαβάσεις ή θα βρεις κάτι δημιουργικό να κάνεις. Εγώ φτιάχνω παιχνίδια και χειροποίητα κοσμήματα τις ώρες που βρίσκομαι στο τρένο.» λέει δίπλα της μια άλλη επιβάτης από το Κίροφ.

Δεν είναι όλοι ευχάριστη παρέα, ιδιαίτερα αυτοί που πίνουν χωρίς μέτρο: αν «παρα- χαλαρώσει» κανείς μπορεί να δει το ταξίδι του να τελειώνει στον επόμενο σταθμό. Ο υπεύθυνος του τρένου φροντίζει όλοι οι επιβάτες να ταξιδεύουν με άνεση και ασφάλεια και μας λέει: «Μπορεί κανείς να μάθει πολλά για τη Ρωσία διασχίζοντας την χώρα από τη Μόσχα ως το Βλαδιβοστόκ. Θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει άλλους επιβάτες, ιδιαίτερα Ρώσους. Συζητώντας μαζί τους, καταλαβαίνει πολλά για το δικό μας τρόπο ζωής και την περίφημη «μυστηριώδη ρωσική ψυχή».

Υπερσιβηρικός, ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος του κόσμου Facebook Twitter
Πολλοί τουρίστες αποβιβάζονται στο Ιρκούτσκ για να επισκεφτούν τη Βαϊκάλη, τη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου...

Πολλοί τουρίστες σταματάνε στην ιστορική πόλη της Σιβηρίας, την Αικατερινούπολη και αποβιβάζονται, μερικές μέρες μετά, στο Ιρκούτσκ για να επισκεφτούν τη Βαϊκάλη, τη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου. Στη συνέχεια το τρένο συνεχίζει νότια της Μογγολίας και μέσα στην Κίνα. Μέχρι το ανατολικότερο σημείο της διαδρομής, το Βλαδιβοστόκ, που είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ρωσίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ανεξάρτητα από τον προορισμό, όσοι αγαπούν τα ταξίδια, θα βρουν ότι ο Υπερσιβηρικός είναι μία ρωσική «σπεσιαλιτέ» που δεν πρέπει να χάσουν.

«Είναι το καλύτερο επικό ταξίδι που μπορεί να κάνει κανείς, φανταστείτε, διασχίζεις όλη την Ευρώπη και φτάνεις στην Ασία! Χωρίς καθυστερήσεις. Και με μεγάλη άνεση. Θα μπορούσα να μείνω εδώ για πάντα!»

«Είναι ιδανικό! Και χωρίς τις γυναίκες μας!» δηλώνουν χαρούμενοι δύο Βρετανοί τουρίστες. 

9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

9 σχόλια
απλά ζηλεύω! πρέπει να είναι ένα υπέροχη ταξίδι που σου μαθαίνει πολλά και ανοίγουν οι ορίζοντες σου αφού βλέπεις πολλά τοπία, κουλτούρες και περιοχές σε μια εβδομάδα.