Μέσα στην πιο αιμοβόρα συμμορία του Ελ Σαλβαδόρ

Μέσα στην πιο αιμοβόρα συμμορία του Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter
Ένα ύποπτο μέλος της συμμορίας σε φυλακή στο Σαν Σαλβαδόρ, στις 11 Ιουνίου 2015
2

Ακόμη και για να μυηθεί ένα μέλος στη βίαιη συμμορία Mara Salvatrucha στο Ελ Σαλβαδόρ, θα πρέπει να υποστεί ένα βάναυσο τελετουργικό με ξυλοδαρμούς και ταπείνωση.

Η τελετή μύησης θα συμβολίζει τη δέσμευση των υποψηφίων σε αυτό που αποκαλούν τη νέα του οικογένεια και θα προετοιμάσει τα μέλη της συμμορίας για το διπλό ρόλο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Του θύτη και του θύματος.

Η Mara Salvatrucha ξεκίνησε από τους δρόμους του Λος Άντζελες στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Όταν στο Ελ Σαλβαδόρ ξέσπασε ένας βάναυσος εμφύλιος πόλεμος, με τους αριστερούς αντάρτες να αγωνίζονται κατά της δικτατορίας των ΗΠΑ, χιλιάδες νέοι εγκατέλειψαν τη χώρα για να βρουν καταφύγιο στην Καλιφόρνια. Για να μπορέσουν να εδραιωθούν στους δρόμους του Λος Άντζελες έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις συμμορίες των Μεξικανών και των Αφροαμερικανών, έτσι γεννήθηκε η Mara Salvatrucha. Mara σημαίνει «ομάδα φίλων», Salvatrucha πιστεύεται ότι είναι ένας συνδυασμός των λέξεων Salvador και Trucha, που σημαίνει «αξιοκαταφρόνητος».

Το Ελ Σαλβαδόρ βιώνει τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών των τελευταίων δεκαετιών. Και γι αυτό ευθύνεται ο αιματηρός πόλεμος των συμμοριών. Μόνο τον Ιούνιο έγιναν 677 δολοφονίες στο έθνος των 6 εκατομμυρίων ανθρώπων

Το Ελ Σαλβαδόρ βιώνει τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών των τελευταίων δεκαετιών. Και γι αυτό ευθύνεται ο αιματηρός πόλεμος των συμμοριών. Μόνο τον Ιούνιο έγιναν 677 δολοφονίες στο έθνος των 6 εκατομμυρίων ανθρώπων. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός για το υπόλοιπο του χρόνου, το Ελ Σαλβαδόρ θα μπορούσε να γίνει η πιο φονική χώρα εκτός εμπόλεμης ζώνης.

Ο Ιταλός φωτογράφος Patrick Tombola, που απαθανάτισε τις φωτογραφίες έζησε το διάστημα της φωτογράφισης με μέλη της συμμορίας και τις οικογένειές τους.

Έχοντας καλύψει πολέμους σε Συρία, Γάζα και Λιβύη, ο Tombola δεν θα έπρεπε να εντυπωσιαστεί από την αιματοχυσία, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε σοκαρισμένος από το πόσο αιμοδιψή είναι ορισμένα μέλη της συμμορίας στο Ελ Σαλβαδόρ. "Μου έκανε εντύπωση το πώς είναι αυτοί οι νέοι άνθρωποι. Μιλάμε για μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που που είναι βαθιά επηρεασμένοι".

Οι συμμορίες στο Ελ Σαλβαδόρ πολεμούν μεταξύ τους για τον έλεγχο των περιοχών, όπου εκτείνονται οι εγκληματικές τους ενέργειες όπως το εμπόριο ναρκωτικών και άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος. Ωστόσο δεν είναι μόνο τα χρήματα. Τα μέλη της συμμορίας μπορούν να δολοφονήσουν τους αντιπάλους τους απλά για να αυξήσουν την ισχύ τους μέσα στη συμμορία.

Μέσα στην πιο αιμοβόρα συμμορία του Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter
Οι γονείς και η σύζυγος ενός δολοφονημένου αστυνομικού θρηνούν στην κηδεία του, στην πόλη Herradura, στις 16 Μαρτίου 2015
Μέσα στην πιο αιμοβόρα συμμορία του Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter
Συγγενείς ενός άνδρα που δολοφόνησαν και έθαψαν μέλη μιας συμμορίας στην πόλη La Libertad περιμένουν την εκταφή του, στις 28 Μαΐου 2015
Μέσα στην πιο αιμοβόρα συμμορία του Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter
Ο Ιατροδικαστής Ticas Israel αναζητά ενδείξεις για το πού είναι θαμμένα τα σώματα τριών νεαρών θυμάτων στη Herradura, στις 18 Μαρτίου 2015
Μέσα στην πιο αιμοβόρα συμμορία του Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter
Τάφοι πίσω από ένα σπίτι που χρησιμοποιείται από τα μέλη της συμμορίας στο Lourdes, μια περιοχή κοντά στο Σαν Σαλβαδόρ, 1 Ιουνίου 2015
Μέσα στην πιο αιμοβόρα συμμορία του Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter
Νυχτερινή άποψη του Σαν Σαλβαδόρ στις 30 Μαΐου 2015
Μέσα στην πιο αιμοβόρα συμμορία του Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter
Μέλος της Mara Salvatrucha συλλαμβάνεται για τη συμμετοχή του στην εγκληματική συμμορία κατά τη διάρκεια επιδρομής της αστυνομίας στην περιοχή Soyapango, στο Σαν Σαλβαδόρ, 11 Ιουνίου 2015
Μέσα στην πιο αιμοβόρα συμμορία του Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter
Η αστυνομία διερευνά μια δολοφονία στους δρόμους της πρωτεύουσας, στις 21 Μαΐου 2015.
Μέσα στην πιο αιμοβόρα συμμορία του Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter
Μια ηλικιωμένη γυναίκα στην περιοχή Soyapango κλαίει, ενώ η αστυνομία κάνει νυχτερινή επιδρομή αναζητώντας μέλη της συμμορίας Mara Salvatrucha (MS 13) στο Σαν Σαλβαδόρ, 11 Ιουνίου 2015
Μέσα στην πιο αιμοβόρα συμμορία του Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter
Ένας αστυνομικός από Ειδική Μονάδα, κάνει περιπολίες στους δρόμους του Σαν Σαλβαδόρ, στις 21 Μαΐου 2015

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Όσοι έχουν διάθεση, ας δουν το ντοκιμαντέρ La Vida Loca (2008) του Γάλλου Christian Poveda που το γύρισε ζώντας 16 μήνες με τις δυο συμμορίες. Τον σκότωσαν στο τέλος, αφού πριν κατέγραψε μία πραγματικότητα σκληρή και απάνθρωπη-πολύ χειρότερη να την ζεις από έναν κανονικό πόλεμο. Όταν τον σκότωσαν, κάποιος φωτογράφος δήλωσε :" Ο Κριστιάν ήταν απλά ένας από τους 10 που σκοτώνονται εδώ κάθε μέρα. Άμα κοιτάς για πάρα πολύ καιρό μέσα στον λαιμό του λιονταριού, στο τέλος θα σε φάει." Άγριο πράγμα, για θεατές με σκληρό στομάχι.