Marlboro Boys

Marlboro Boys Facebook Twitter
2

Την στιγμή που στον Δυτικό κόσμο τα ποσοστά των καπνιστών μειώνονται συνεχώς, στη Δημοκρατία της Ινδονησίας πάνω από το 60% του ανδρικού πληθυσμού καπνίζει συστηματικά. Η φωτογράφος Michelle Siu ταξίδεψε έως εκεί με αφορμή αυτό το ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο, θέλοντας να τεκμηριώσει τα νούμερα.

Το κάπνισμα είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα της Ινδονησίας, όπου μικρά παιδιά ανάβουν το πρώτο τους τσιγάρο από την ηλικία των τεσσάρων, λέει η Siu στο TIME. "Η κατανάλωση καπνού στην Ινδονησία είναι ένα σύνθετο ζήτημα, καθώς είναι συνυφασμένη με τη χώρα πολιτισμικά, πολιτικά και οικονομικά. Κάθε δέκα βήματα θα συναντήσετε μια διαφήμιση καπνού ή κάποιον που καπνίζει."

Η οικονομία της Ινδονησίας εξαρτάται από τη βιομηχανία καπνού, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά κερδοφόρα. Πολλοί Ινδονήσιοι κερδίζουν τα προς το ζην από την καλλιέργεια του καπνού, και είναι περιτριγυρισμένοι με τσιγάρα από νεαρή ηλικία. Οι κανονισμοί καπνίσματος στην Ινδονησία δεν τηρούνται αυστηρά και η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να τους εφαρμόσει όσο η βιομηχανία είναι κερδοφόρα.

Το φωτογραφικό πρότζεκτ Marlboro Βoys, αποκαλύπτει την απώλεια της παιδικής αθωότητας και δείχνει πως τα παιδιά καπνίζουν σαν ηλικιωμένοι που έχουν περάσει δεκαετίες εισπνέοντας και εκπνέοντας καπνό. Κάποια από τα παιδιά που απαθανάτισε με το φακό της έχουν αρχίσει το κάπνισμα από τα τέσσερα και πλέον χρειάζονται δύο πακέτα την ημέρα για να καλύψουν την ανάγκη τους στον εθισμό. -Θ.Χ.

Marlboro Boys Facebook Twitter
Ο Dihan Muhamad κάπνιζε πάνω από δύο πακέτα ημερησίως. Τώρα το έχει ελαττώσει και εδώ ποζάρει απολαμβάνοντας ένα τσιγάρο ενώ η μητέρα του θηλάζει τον αδερφό του.
Marlboro Boys Facebook Twitter
Ο Dihan Muhamad ανάβει το πρώτο τσιγάρο της ημέρας περίπου στις 7 το πρωί, λίγο πριν πάει στο σχολείο. Είναι μαθητής της πρώτης τάξης στο σχολείο του χωριού κοντά στην πόλη Garu
Marlboro Boys Facebook Twitter
Παρέα παιδιών προμηθεύεται τσιγάρα από περίπτερο μετά το σχολείο. Τέτοια περίπτερα υπάρχουν έξω από σχεδόν κάθε σχολείο και δεν χρειάζεται ταυτότητα που επιβεβαιώνει την ηλικία για να αγοράσει κανείς τσιγάρα.
Marlboro Boys Facebook Twitter
Αν και το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και τα μέσα μεταφοράς απαγορεύεται, κανείς δεν επιβάλει το νόμο και τα παιδιά αυτά καπνίζουν ακόμη και στο σχολικό λεωφορείο που τα επιστρέφει στα σπίτια τους στην Τζακάρτα.
Marlboro Boys Facebook Twitter
Ο Ilham Hadi ξεκίνησε το κάπνισμα από τεσσάρων ετών. Πλέον καπνίζει έως και δύο πακέτα την ημέρα.
Marlboro Boys Facebook Twitter
Ο Illham Muhamad που καπνίζει από τα πέντε του απολαμβάνει το πρώτο τσιγάρο της ημέρας στο σπίτι της γιαγιάς του. Αρνείται πεισματικά να πάει σχολείο και κλαίει όταν δεν του δίνουν χρήματα για να αγοράσει τσιγάρα.
Marlboro Boys Facebook Twitter
Ο Ompong ποζάρει καπνίζοντας ένα από τα πολλά τσιγάρα που θα ακολουθήσουν μέσα στην ημέρα.
Marlboro Boys Facebook Twitter
Ο Eman καπνίζει στο δρόμο κρατώντας μια σακούλα με χυμό
Marlboro Boys Facebook Twitter
Ο Rian δηλώνει περιστασιακός καπνιστής και ποζάρει καπνίζοντας σε ένα στενό στην ανατολική Τζακάρτα
Marlboro Boys Facebook Twitter
Ο Andika Prasetyo καπνίζει έξω από ένα ίντερνετ καφέ με θαμώνες δεκάδες παιδιά που επίσης καπνίζουν
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια