Τζιτζίκια σουβλάκι

Τζιτζίκια σουβλάκι Facebook Twitter
3
Τζιτζίκια σουβλάκι Facebook Twitter
Το τζιτζίκι, λόγω του μύθου του Αισώπου έχει τη φήμη του γλεντζέ. Κατά μία έννοια, δεν διαφέρει πολύ από το μέσο Έλληνα. Είναι ο ήχος του ελληνικού καλοκαιριού από κάθε άποψη.

Ο ήχος του καλοκαιριού

 

Εντάξει, για το φαγητό του καλοκαιριού είπαμε αλλά τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τον ήχο του: το τζιτζίκι.

Το τζιτζίκι, το οποίο στα αγγλικά έχει το λάγνο όνομα cicada, λόγω του μύθου του Αισώπου έχει τη φήμη του γλεντζέ που δεν ενδιαφέρεται για το αύριο και το πληρώνει ακριβά κάθε χειμώνα. Κατά μία έννοια, δεν διαφέρει πολύ από το μέσο Έλληνα. Είναι ο ήχος του ελληνικού καλοκαιριού από κάθε άποψη.

 

Τα καημένα όμως αδίκως έχουν αυτή τη φήμη. Τα θηλυκά κάνουν άπειρα αβγά τα οποία καταλήγουν μέσα στο έδαφος όπου παραμένουν για πολλούς μήνες, ακόμα και χρόνια, και όταν έρθει η ώρα βγαίνουν στην επιφάνεια της γης, όπου εγκαταλείπουν το παλιό τους περίβλημα και βγαίνουν ανανεωμένα, με φτερά. Βέβαια αν το δείτε αυτό σε φωτογραφία δεν θα σας φανεί καθόλου ρομαντικό!

Μολαταύτα, μάλλον σαν υπομονετικό ζώο μου φαίνεται και όχι σαν τεμπέλικο. Περνά χρόνια στην αφάνεια για να κάνει μία πολύ σύντομη εμφάνιση στη γη, την οποία όμως φροντίζει να μας την κάνει πολύ αισθητή με τον ήχο του. Ο ρομαντισμός συμπληρώνεται καταπληκτικά από το γεγονός ότι το τζιτζίκι είναι κουφό.

Όλα είναι πληρωμένα

 

Ο «Νικολάκης και το τζιτζίκι» είναι ένα τραγούδι που τραγούδησε το παιδί-θαύμα Νίκος Νομικός πριν από πολλάαα χρόνια σε ηλικία έξι χρονών.

Το τραγούδι μεταξύ άλλων λέει «Είμαι ένα μικρό παιδάκι, που με λένε Νικολάκη, πάντα ζω σαν το τζιτζίκι, όλο μπάλα και ξυλίκι, κι ούτε νοιάζομαι για νοίκι»...Υποτίθεται ότι μιλάει για ένα ανέμελο παιδί αλλά φαντάζομαι και τότε το τραγούδι έκλεινε το μάτι στην ενήλικη Ελλάδα, που ζούσε με το σλόγκαν «όσα πάνε κι όσα ‘ρθούνε και όσα αρπάξει ο…»

Τα χρόνια πέρασαν, οι Έλληνες μυαλό δεν έβαλαν και συνέχισαν το βιολάκι τους μέχρι που φτάσαμε στο καταπληκτικό 2011 που ευχόμαστε να μην φτάσει σε ένα ακόμα καταπληκτικότερο 2012.

Τζιτζίκια σουβλάκι Facebook Twitter
Tα τζιτζίκια είναι ξαδέρφια με τους αστακούς, τις γαρίδες και τα καβούρια.

Μπλιαξ!

 

Το τζιτζίκι ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των αρθροπόδων. Αυτό σημαίνει ότι είναι ξαδέρφια με τους αστακούς, τις γαρίδες και τα καβούρια. Ω ναι, πολύ καλά καταλάβατε που το πάω.

Αν το σκεφτείτε, κανένα από αυτά τα λαχταριστά δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα στο μάτι. Αν το ξανασκεφτείτε, αυτά που είναι ευχάριστα στο μάτι αποφεύγουμε να τα τρώμε. Γιατί δεν τρώμε λοιπόν τα τζιτζίκια;

Η απάντηση είναι: εμείς δεν τα τρώμε, άλλοι τα τρώνε μια χαρά. Ακόμα και ο διάσημος πρόγονός μας, ο Αριστοτέλης, έτρωγε με μανία τζιτζίκια στο στάδιο της νύμφης αλλά δεν ήταν ο μόνος: ήταν λιχουδιά για όλους τους αρχαίους Έλληνες. Επίσης ήταν λιχουδιά για τους Αβοριγίνες της Αυστραλίας και για τους Ινδιάνους και εξακολουθεί νανα είναι στην Ιαπωνία και στην Κίνα.

Τζιτζίκια σουβλάκι Facebook Twitter
Το τζιτζίκι είναι λιχουδιά στην Ιαπωνία και στην Κίνα.

Ωραία, αλλά τι γεύση έχουν;

 

Δεν έχω προσωπική εμπειρία αλλά λέγεται ότι η γεύση τους μοιάζει με σπαράγγι (επειδή τρώνε τους χυμούς των δέντρων) ή ότι αν γίνουν ψητά έχουν μία «γήινη» γεύση, το οποίο περιλαμβάνει τεράστια γκάμα γεύσεων.

 

Το σίγουρο είναι ότι συνίσταται να συλλέγονται την εποχή που βγαίνουν από το στάδιο της νύμφης, αλλά όχι πολύ μετά, και νοστιμότερα είναι τα θηλυκά, επειδή είναι πιο παχουλά κι έχουν αβγά (τα αρσενικά είναι όλο «κρατς» αλλά είναι κούφια). Κατάλληλη ώρα είναι η πρωινή, που είναι πιο χοντρουλά.

Στη συνέχεια, αφού περαστούν από βραστό νερό για να φύγουν τα παράσιτα, μπορούν να γίνουν τηγανιτά, ή στη σχάρα, και ταιριάζουν πολύ με σάλτσες όπως μουστάρδα και μαγιονέζα. Το κεφάλι και τα πόδια καλύτερα να αφαιρούνται, αν και φυσικά τρώγονται επίσης (όσο τρώγεται το κεφάλι και τα πόδια της γαρίδας).

Τζιτζίκια σουβλάκι Facebook Twitter
Λέγεται ότι η γεύση τους μοιάζει με σπαράγγι ή ότι αν γίνουν ψητά έχουν μία «γήινη» γεύση.

Φυσικά, δεν προτείνω τίποτα στα σοβαρά. Μπορώ να πιστέψω ότι τρώγονται –όλα τρώγονται- αλλά το φαγητό δεν είναι μόνο θέμα του τι είναι θρεπτικό και τι όχι, είναι και θέμα κουλτούρας, συνήθειας και τελετουργίας, και θα χρειαστούν πολλά μνημόνια ακόμα για να αρχίσουμε να βράζουμε τζιτζίκια. Ως τότε, ελπίζω να μην αρχίσετε να βλέπετε τις γαρίδες με άλλα μάτια!

(Υπάρχει βιβλίο συνταγών online ώστε να μαγειρέψετε σωστά τα τζιτζίκια!)

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο συμπεριλαμβανομένων και των δύο τραγουδιών του. Ιδιαιτέρως του άγνωστου σε πολλούς τραγουδιού «Ο Νικολάκης το Τζιτζίκι» ερμηνευμένο από τον, τότε εξάχρονο, *Νίκο Νομικό (!!!).«Το τζιτζίκι ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των αρθροπόδων. Αυτό σημαίνει ότι είναι ξαδέρφια με τους αστακούς, τις γαρίδες και τα καβούρια».- Και που είσαι, παιδί; Βάλε και μία αστακομακαρονάδα.-Η αστακομακαρονάδα τέλος κύριε.. ..όμως έχει μείνει τζιτζικομακαρονάδα!...● Με το τζιτζίκι είναι συνδεδεμένος και ο μύθος του Τιθωνού. Ο Τιθωνός ήταν θνητός που είχε γίνει αθάνατος από τους θεούς μετά από παράκληση της Ηούς, η οποία όμως ξέχασε να ζητήσει να παραμείνει και νέος. Όταν λοιπόν ο Τιθωνός έφθασε σε έσχατο γήρας, η Ηώς, που ως θεά ήταν και αθάνατη και πάντα νέα, δεν μπορούσε πια να τον βλέπει. Τότε οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον μεταμόρφωσαν σε ένα ζαρωμένο έντομο που μιλά ακατάπαυστα, το τζιτζίκι.
1. Ο μύθος του διασκεδάζοντος τζίτζικα είναι μια πανάρχαια προπαγάνδα. Δες και σχετικό μου άρθρο στο ιστολόγιο του Νίκου Δήμου που αναδημοσίευσε πρόσφατα το Αντικλείδι (http://antikleidi.com/2014/06/26/tzitzikas/). Στο αρχικό άρθρο (http://doncat.blogspot.gr/2006/08/blog-post_115510074816069993.html) υπάρχουν και πάνω από 200 πολύ ενδαφέροντα σχόλια.2. Δεν ξέρω τι ήταν αλλά μια φορά στην Κρήτη πιάστηκε στο ηλεκτρικό αντικουνουπικό σύστημα (ξέρετε αυτά με την βιολοετια λάμπα που προσελκύουν έντομα και τα εξαχνώνουν) ένα έντομο (τζίτζικας;; κατσαρίδα;; σκαραβαίος;; δεν ξέρω) το οποίο σιγοψήθηκε αναδύοντας μια υπέροχη μυρωδιά από αρνίσια παϊδάκια!!! Κατόπιν τούτου, αν μου προφέρουν ψημένα τζιτζίκια δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να τα δοκιμάσω - αρκεί να τα έχω μυρίσει όταν θα ψήνονται ...