Σεισμός

Ένας καλά διατηρημένος επίσκοπος και ένα βρέφος στον ίδιο τάφο

Ένας καλά διατηρημένος επίσκοπος και ένα βρέφος στον ίδιο τάφο Facebook Twitter
0

Μια περίεργη ανακάλυψη περίμενε τους επιστήμονες, όταν άνοιξαν το φέρετρο του επί 350 χρόνια ενταφιασμένου στην κρύπτη του καθεδρικού ναού στο Lund επισκόπου Peder Winstrup. Στα πόδια του μουμιοποιημένου σώματός του, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα σώματα του 17ου αιώνα στην Ευρώπη, βρέθηκε ένα μωρό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μικρό σώμα ανήκε σε μωρό που γεννήθηκε πρόωρα. Με τη μέθοδο της αξονικής τομογραφίας,  κατά τη διάρκεια της έρευνας ανακαλύφθηκε ότι ο επίσκοπος δεν ήταν μόνος στον τάφο του. Το έμβρυο των λίγων μηνών βρισκόταν στα πόδια του, στο κάτω μέρος του φερέτρου και κάτω από ένα μεγάλο στρώμα βοτάνων που κάλυπταν τουλάχιστον το μισό φέρετρο.

Ένας καλά διατηρημένος επίσκοπος και ένα βρέφος στον ίδιο τάφο Facebook Twitter

Ο Per Karsten, διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου στο Πανεπιστήμιο του Lund, ανέφερε ότι αυτό το μωρό, αυτή η συντροφιά του στον τάφο, μπορεί να συνέβη όταν κάποιος πήρε το μικρό νεκρό σώμα, το οποίο μπορεί και να ήταν καρπός παράνομης σχέσης, και βάζοντάς το στα πόδια του επισκόπου το τοποθέτησε σε «αγιασμένο έδαφος» και τόπο χριστιανικής ανάπαυσης. Έχει επίσης προγραμματιστεί εξέταση DNA για τον επίσκοπο και το μωρό για να διαλευκανθεί αν συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο.


 

Ο επίσκοπος Winstrup ήταν λόγιος, επιστήμονας, συλλέκτης και θεολόγος, και ένας από τους ιδρυτές του Πανεπιστημίου του Lund το 1666. Πέθανε μετά από επώδυνες και μακρές ασθένειες όπως ουρική αρθρίτιδα, πέτρες στη χολή,  και, ενδεχομένως, τη φυματίωση. Ήταν πλούσιος και κατανάλωνε ζάχαρη, προϊόν σπάνιο στην εποχή του, η οποία του κόστισε την απώλεια πολλών δοντιών και τερηδόνα σε αρκετά από τα υπόλοιπα.

Κατανάλωνε λιπαρά τρόφιμα με αποτέλεσμα να έχει πέτρες στη χολή και είχε τραυματίσει τον τένοντά του, γεγονός που τον δυσκόλευες σε καθημερινές εργασίες.

Όταν οι επιστήμονες άνοιξαν το φέρετρο, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι το σώμα  δεν ήταν ταριχευμένο, αλλά ότι ο επίσκοπος θάφτηκε σε ένα στρώμα γεμισμένο με βότανα όπως η  άρκευθος, η Αρτεμισία και ο λυκίσκος. Αυτά δεν κάλυπταν μόνο την μυρωδιά αλλά συνέτειναν κατά πολύ και στη διατήρηση του σώματος στην σημερινή κατάσταση. 

Τech & Science
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ