«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη»

«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter
2

Στο πλαίσιο της έκθεσης Contemporary Times, στην οποία συμμετέχουν 10 καλλιτέχνες από 8 χώρες και εστιάζουν στον ρόλο της κοινωνίας ως ένα θεσμικό δομικό στοιχείο και πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Metamatic:taf, ο Ιταλός καλλιτέχνης Jupiterfab δημιούργησε μία τοιχογραφία στην οδό Ρήγα Παλαμήδου στου Ψυρρή, που μας έκανε εντύπωση. Με έμπνευση από την πολιτική επικαιρότητα της Ελλάδας ο Jupiterfab ζωγράφισε την Μέρκελ και τον Τσίπρα να δίνουν το "Discord Kiss" (το φιλί της διχόνοιας) – που είναι και ο τίτλος του έργου. Το έργο αυτό θυμίζει έντονα το φιλί που έδωσαν ο Μπρέζνιεφ και ο Χόνεκερ. Θυμίζει επίσης και το "My God, Help Me to Survive This Deadly Love", το διάσημο γκραφίτι του Ρώσου Dmitri Vrubel που αποτυπώνει την στιγμή του ιστορικού φιλιού στο τοίχος του Βερολίνου και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά γκραφίτι που έχουν γίνει ποτέ. Πώς του ήρθε η ιδέα και τι θέλει να πει με την μεταφορά του διάσημου φιλιού στα δεδομένα της Ελλάδας του 2015;

«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter

«H έμπνευση για το έργο ήρθε όντως από το έργο του Dimitri Vrubel», λέει ο Jupiterfab. «Νομίζω πως είναι πολύ δυνατή εικόνα, κάπως σατιρική και ταυτόχρονα μία εικόνα που έμεινε στην ιστορία. Το έργο μου βγήκε αυθόρμητα και στόχος μου ήταν να κάνω τους ανθρώπους να σκεφτούν και να αναρωτηθούν για όλα αυτά που συμβαίνουν. Μία απλή εικόνα ένα φιλί αλλά με πολλά και διαφορετικά μηνύματα. Και από την άλλη είναι η δική μου ματιά και ένας τρόπος να συνεισφέρω στον σκοπό. Ελπίζω ο κόσμος να βρει διάφορα σημεία για να προβληματιστεί: Ένα φιλί αποτελεί μία χειρονομία αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων ή μπορεί και μεταξύ δύο χωρών ή μήπως μία χειρονομία που συμβολίζει το ξεπούλημα του ενός στον άλλο. Αυτό το φιλί δείχνει αληθινά συναισθήματα ή μήπως ο ένας ή και οι δύο προσποιούνται; Αν παρατηρήσεις τα χείλη της Μέρκελ, είναι σκούρα και μωβ, είναι δηλητήριο ή απλά θέλει να φαίνεται πιο όμορφη από ότι είναι, για να ξεγελάσει τον Τσίπρα;»

Με έμπνευση από την πολιτική επικαιρότητα της Ελλάδας ο Jupiterfab ζωγράφισε την Μέρκελ και τον Τσίπρα να δίνουν το "Discord Kiss" (το φιλί της διχόνοιας) – που είναι και ο τίτλος του έργου. Το έργο αυτό θυμίζει έντονα το φιλί που έδωσαν ο Μπρέζνιεφ και ο Χόνεκερ. Θυμίζει επίσης και το "My God, Help Me to Survive This Deadly Love", το διάσημο γκραφίτι του Ρώσου Dmitri Vrubel που αποτυπώνει την στιγμή του ιστορικού φιλιού στο τοίχος του Βερολίνου και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά γκραφίτι που έχουν γίνει ποτέ.

«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter

- Τι ξέρεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και πώς την σχολιάζεις;

Τελευταία διαβάζω πολύ για αυτό και νομίζω πως η κατάσταση είναι παρόμοια με την Ισπανία και την Ιταλία. Οι άνθρωποι δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τα κόμματα που κυβερνούσαν στο παρελθόν, ο Τσίπρας αντιπροσωπεύει το καινούριο και υπόσχεται να φέρει αλλαγές και από ότι έχω καταλάβει ο κόσμος τον εμπιστεύεται ακόμη. Ξέρω επίσης πως το κόμμα των ναζιστών είναι τρίτο κόμμα στην Βουλή των Ελλήνων και αυτό δείχνει και πάλι ότι οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση όμως η δυσαρέσκεια βάζει την δημοκρατία σε ρίσκο και είναι κάτι που το έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν. Στην Ισπανία και στην Ιταλία η κατάσταση είναι παρόμοια: οι φόροι είναι υψηλοί και οι κοινωνικές παροχές δεν αντιπροσωπεύουν το ύψος τους. Δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις κλείνουν και τα νέα παιδιά αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να βρουν καλύτερες δουλειά.

- Συνηθίζεις να κάνεις έργα με κάποιο πολιτικό σχόλιο; Γιατί;

Κάνω κατά βάση τοιχογραφίες και οι τοιχογραφίες στις πόλεις ξεκίνησαν να γίνονται με πολιτικό σκοπό (Ρωσία ή Μεξικό) για να μεταφερθούν μηνύματα στον απλό κόσμο. Κατά την προσωπική μου άποψη οι τοιχογραφίες αποτελούν μια ευκαιρία να «μιλήσεις» ευθέως σε πολύ κόσμο και να τους παρουσιάσεις ένα θέμα το οποίο μπορεί να μην το έχουν σκεφτεί. Ειδικά σε μία εποχή που η παραπληροφόρηση υπάρχει παντού. Μου αρέσουν οι street καλλιτέχνες που είναι δημιουργικοί αλλά έχουν και κάτι να πούνε και πιστεύω ότι η street art δεν είναι απλά όμορφή, διακοσμητική και μία προέκταση της τέχνης της γκαλερί αλλά ένα δυνατό εργαλείο για κριτική του συστήματος και του τρόπου που αυτό λειτουργεί.

- Πιστεύεις ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Η ιστορία είναι ένας καλός σύμβουλος και κάποιες φορές κάποιες τάσεις επαναλαμβάνονται γιατί οι άνθρωποι έχουν παρόμοιους στόχους από γενιά σε γενιά και στο πέρασμα των χρόνων. Δεν θα έπρεπε να επαναλαμβάνεται και όμως επαναλαμβάνεται, ίσως γιατί τελικά δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

info

Η έκθεση Contemporary Times πραγματοποιείται στο the Art Foundation [taf], Νορμανού 5, Μοναστηράκι.

Επιμέλεια: Πάνος Αντωνόπουλος, διάρκεια έκθεσης: 24.09 – 18.10.2015, ώρες λειτουργίας: Δευτ-Σαβ 12.00-21.00, Κυρ 12.00-19.00, είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες: http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/Event/3194/Contemporary_Times/

«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter
«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter
«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter
«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter
«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

σχόλια

1 σχόλια
Πιο πολυ μοιαζει ο Τσιπρας σαν να εχει φαει μπουνια στο στομαχι! Αλλα για μερικους κι αυτο αγαπη ειναι! Τουλαχιστον η Μερκελ κρατουσε λεφτα οταν το κανε!