Δύο τοιχογραφίες επαυξημένης πραγματικότητας στο κέντρο της Αθήνας

Δύο τοιχογραφίες επαυξημένης πραγματικότητας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
0

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε μια τοιχογραφία επαυξημένης πραγματικότητας του καλλιτέχνη Nίκου Τσουνάκα και της ομάδας του, με τίτλο «Pallas // Nemea», που παρουσιάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Το σημείο στο οποίο κανείς μπορεί να δει το έργο είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας. Ωστόσο το πιθανότερο είναι να έχετε περάσει από την Καλαμιώτου (το στενάκι πίσω από την πλ. Αγίας Ειρήνης) και μην την έχετε προσέξει μια και αυτή παραμένει κρυμμένη - τουλάχιστον τις ώρες που τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Για να δείτε το έργο το οποίο είναι δίπτυχο και ακριβώς απέναντι βρίσκεται επίσης κρυμμένο το άλλο του μισό, θα πρέπει να περάσετε από εκεί βράδυ, νωρίς το πρωί ή μέρα που τα καταστήματα είναι κλειστά. Όλες τις υπόλοιπες ώρες τα έργα παραμένουν κρυμμένα...κάπως έτσι:

Δύο τοιχογραφίες επαυξημένης πραγματικότητας στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter

Τι είναι η τοιχογραφία επαυξημένης πραγματικότητας;

 

To δίπτυχο απεικονίζει μια γυναικεία μορφή που παραπέμπει στην Αθηνά Παλλάδα και μια αντίστοιχη ανδρική εμπνευσμένη από το Λιοντάρι της Νεμέας.

Ο καλλιτέχνης Νίκος Τσουνάκας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας (ή αλλιώς Augmented Reality) επιτρέπει την κίνηση ενός φαινομενικά στατικού έργου. Ο θεατής ή ο περαστικός μπορεί με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου ή tablet και μέσα από την εφαρμογή Layar, να αλληλεπιδρά με το έργο βλέποντας τη συνέχεια του μέσα από τα μάτια του καλλιτέχνη ενώ παράλληλα γίνεται μέρος μιας ψηφιακής διαδραστικής εμπειρίας στο δημόσιο χώρο της πόλης.


Πρόκειται για δύο τοιχογραφίες που πραγματεύονται τη σχέση μεταξύ της ελληνικής μυθολογίας και του σύγχρονου αστικού πολιτισμού, μεταξύ της street art και της ψηφιακής τεχνολογίας.


Το έργο αποτελεί μέρος μιας σειράς τοιχογραφιών που σκοπός τους είναι να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με την τέχνη στο δημόσιο χώρο, μέσα από ένα συνδυασμό παραδοσιακών τεχνικών τοιχογραφίας και πολυμεσικών, διαδραστικών τεχνολογιών.


Το «Pallas // Nemea» συμπληρώνει μια σειρά από εικαστικές παρεμβάσεις που επιμελείται το Athens Digital Arts Festival σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, σε δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με σκοπό να προάγει τη σημασία της τέχνης στο δημόσιο χώρο και να συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη της περιοχής με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM