Γνωρίστε τις γιαγιάδες που κάνουν γκράφιτι στη Λισαβόνα

 Γνωρίστε τις γιαγιάδες που κάνουν γκράφιτι στη Λισαβόνα Facebook Twitter
H ενενηντάχρονη Ιsaura Santos Costa σε σεμινάριο της Lata65... Φωτό: Eduardo Leal
0

Δεν ζωγραφίζω σε τοίχους κάθε μέρα. Πρέπει να έχω το θράσος να το κάνω. Και τα σπρέι είναι αρκετά βαριά οπότε είναι καλύτερα να έχω κάποιον φίλο για να με βοηθάει να τα κρατάω» λέει η εξηνταπεντάχρονη Luísa Cortesão, συνταξιούχος γιατρός που έγινε street artist.

Στις περισσότερες πόλεις η Cortesão θα κέρδιζε τον τίτλο της γηραιότερης καλλιτέχνιδος γκράφιτι στην πόλη, αλλά δεν ισχύει το ίδιο στην Λισαβόνα. Εκεί, είναι μέλος της Lata65, μιας οργάνωσης που «τρέχει» σεμινάρια για ηλικιωμένους πάνω από 65 χρονών που ενδιαφέρονται να κάνουν τέχνη στον δρόμο. Η μεγαλύτερη συμμετέχον σε αυτά,η Isaura Santos Costa, είναι σήμερα 90 χρονών. Υπάρχουν επίσης μερικοί ογδοντάρηδες ανάμεσα στο γκρουπ που αποτελείται από οκτώ γυναίκες και τρεις άνδρες. Το μικρότερο μέλος της ομάδας είναι 59 χρονών.

Δεν μου άρεσε και τόσο η street art πριν από αυτό. Πάντα σκεφτόμουν ότι ήταν παιδιά που έκαναν χάλια τους τοίχους αλλά τώρα καταλαβαίνω την ιστορία πίσω από αυτό και τον τρόπο σκέψης και εκτιμώ περισσότερο τους καλλιτέχνες

Το σεμινάριο στην Λισαβόνα είναι το πιο πρόσφατο από την σειρά που τρέχει η Lata65 στην Πορτογαλία και τον επόμενο μήνα η οργάνωση θα εισάγει το πρώτο της διεθνές μάθημα- τρία σεμινάρια στο Σάο Πάολο, στη Βραζιλία τα οποία οι διοργανωτές ελπίζουν να αποτελέσουν την αρχή για μια ευρύτερη διεθνή φάση για το πρότζεκτ.


Η Lata65 είναι το πνευματικό δημιούργημα της αρχιτέκτονος Lara Seixo Rodrigues, 36 χρονών. Διδάσκει τα σεμινάρια με τον καλλιτέχνη Adrião Resende, 33 χρονών, και με τη βοήθεια της Cortesão που παρακολούθησε το πρώτο μάθημα και από τότε επιστρέφει. Η Seixo Rodrigues ξεκίνησε να οργανώνει ένα φεστιβάλ street art στην πόλη της Covilha το 2011 και λέει ότι τότε πρόσεξε ότι μεγαλύτεροι άνθρωποι ενδιαφέρονταν ιδιαιτέρως για το θέμα.

 Γνωρίστε τις γιαγιάδες που κάνουν γκράφιτι στη Λισαβόνα Facebook Twitter
Η Aida Alves, 76 χρονών, φοράει τη μάσκα και είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη ζωγραφική... Φωτό: Eduardo Leal

Κάθε χρόνο που διοργανώνουμε το φεστιβάλ, παρατήρησα ότι οι ηλικιωμένοι, και όχι οι νεώτεροι εμπλέκονταν πραγματικά» λέει« Ήταν η συντροφιά μας όλες τις ώρες, μέρα νύχτα και μας έκαναν ερωτήσεις για το πως γίνεται και σχολίαζαν για το τι αναπαριστούσαν οι πίνακες. Κατάλαβα ότι υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για την street art σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ».

Τα σεμινάρια που κρατάνε δύο μέρες, ξεκινούν με μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του γκράφιτι, καλύπτοντας τα πάντα από τις ταγκιές (που συχνά αποδοκιμάζονται από κάποιες γυναίκες) μέχρι σε δουλειές με στένσιλ που έχει δημιουργήσει ο Βρετανός Banksy και άλλοι. «Είναι το καλύτερο» λέει η Seixo Rodrigues, «να χρησιμοποιείς ένα παρατσούκλι όταν γράφεις στους τοίχους, για να μην σε βρει η αστυνομία» Το γκρουπ χαχανίζει λίγο ανήσυχα αλλά για αυτό το πρόγραμμα τουλάχιστον, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για συλλήψεις: οι τοίχοι που βάφουν παρέχονται από το δημοτικό συμβούλιο της Galeria de Arte Urbana στην Λισαβόνα.


«Η Λισαβόνα έχει γίνει το διεθνές κέντρο της street art λέει η τεχνικός του τμήματος Claudia Silva. «Η υπηρεσία εγκαθιδρύθηκε σαν πλατφόρμα για να προωθήσει την street art στην πόλη παρέχοντας νόμιμα τοίχους»


Μετά από μια μέρα σχεδιασμού και κοψίματος στένσιλ, το γκρουπ συγκεντρώνεται μπροστά από έναν τοίχο το δεύτερο απόγευμα, με την Seixo Rodrigues να κρατάει ένα μεγάλο κουτί με σπρέι κάθε χρώματος. Υπάρχει νευρικότητα όταν βάζουν τις μάσκες προσώπου και τα γάντια αλλά όταν ξεκινάει η ζωγραφική δεν υπάρχει σταματημός για αυτούς τους καλλιτέχνες. Σπρώχνουν για να κερδίσουν χώρο και παραπονιούνται όταν οι άλλοι ζωγραφίζουν πάνω στα αγαπημένα τους σχέδια. Μέσα σε μισή ώρα, ο τοίχος έχει μετατραπεί σε ένα πολύχρωμα καμβά, με κάθε είδους τακγιές μέχρι άλογα, ψάρια και λουλούδια από στένσιλ.

Κάποια στιγμή η 90χρονη Santos Costa γυρίζει από τον τοίχο προβληματισμένη «Δεν έχω τίποτα άλλο να ζωγραφίσω λέει», κάνοντας τη Seixo Rodrigues να ψάξει μια στοίβα με στένσιλ για να της βρει ένα ακόμη κομμάτι. Η Aida Alves, 76 χρονών, κρατάει με τον χέρι της τον τοίχο, προστατεύοντας τον χώρο της, όσο κάνει διάλειμμα. «Έχει πλάκα» λέει και η Olinda Rodrigues, 66 χρονών, που στέκεται δίπλα της συμφωνεί.

«Όσο περισσότερο ζωγραφίζω τόσο περισσότερο θέλω να ζωγραφίζω» λέει. «Δεν μου άρεσε και τόσο η street art πριν από αυτό. Πάντα σκεφτόμουν ότι ήταν παιδιά που έκαναν χάλια τους τοίχους αλλά τώρα καταλαβαίνω την ιστορία πίσω από αυτό και τον τρόπο σκέψης και εκτιμώ περισσότερο τους καλλιτέχνες».


Στα 59 της η Maria Manuela Graça είναι η μικρότερη στο γκρουπ. Ήδη κάνει σχέδια για το μέλλον «Θα το έκανα σίγουρα ξανά. Υπάρχει ένας τοίχος στη γειτονία μου που θα είναι ωραία να τον ζωγραφίσεις»

via the Guardian

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ