ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Σοκολατομανία!

Σοκολατομανία! Facebook Twitter
1

Σοκολατομανία! Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LifO

 

1. Η πρώτη ελληνική σοκολάτα παρουσιάστηκε στη γωνία Αιόλου και Βύσσης στο κέντρο της Αθήνας το 1841. Ο τυπογράφος Σπυρίδων Παυλίδης την παρουσίασε δίπλα στους μπακλαβάδες, τα λουκούμια και τα κουφέτα του στο Γλυκισματοποιείον του, ενώ το 1852 πρότεινε στην Ελλάδα το ρόφημα κακάο και το 1861 κυκλοφόρησε τη Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη.

2. Το 1930 η ΙΟΝ κυκλοφόρησε τη σοκολάτα Αμυγδάλου ΙΟΝ, που μέχρι και σήμερα ερίζει για την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά, μια και την πρωτιά σε πωλήσεις κατέχει η Lacta. 

3. Οι καρδούλες και τα αρκουδάκια του παγκοσμιοποιημένου Αγίου Βαλεντίνου δεν φαίνεται να αυξάνουν σημαντικά τις πωλήσεις σοκολάτας στη χώρα μας, τουλάχιστον όχι τόσο όσο τα… σοκολατένια αυγά και κουνελάκια το Πάσχα! Τότε, γύρω στον Απρίλιο, αρχίζει να φθίνει και η κατανάλωση σοκολάτας στην Ελλάδα, που προτιμά το πιο δροσερό εξάμηνο μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου για το αγαπημένο, εύκολο σνακ.

4. Μαύρη σοκολάτα είναι η σοκολάτα χωρίς προσθήκη γάλακτος. 

5. Σοκολάτα γάλακτος είναι η σοκολάτα με γάλα, πολτό από κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη. 

6. Κουβερτούρα σημαίνει σοκολάτα για ζαχαροπλαστική χρήση (βγαίνει από το γαλλικό ρήμα couvrir/καλύπτω, καθώς με τη σοκολάτα αυτή καλύπτουμε τα γλυκά, τις τούρτες, τα σοκολατάκια κ.λπ.). Για τις απαιτητικότερες συνταγές ζαχαροπλαστικής με σοκολάτα συνιστάται κουβερτούρα με 70%-80% ελάχιστη περιεκτικότητα σε κακάο. 

Σοκολατομανία! Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LifO
Σοκολατομανία! Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LifO

7. Κάθε 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα 50% κακάο περιέχουν 500 θερμίδες. Αν σε ενδιαφέρει η σιλουέτα σου, καλό θα ήταν να γνωρίζεις ότι το «δημιουργικό γδύσιμο» εξαφανίζει 8-10 θερμίδες, σε μια ώρα γεμάτη φιλιά χάνεις περίπου 68 θερμίδες, με μια ώρα μασάζ αφαιρείς 80 θερμίδες, ενώ με τον ρομαντικό χορό 103 θερμίδες τη μισή ώρα και καις τουλάχιστον 144 θερμίδες σε κάθε μισή ώρα σεξ. Αυτά. Κάνε τη πρόσθεση.

8. Η λευκή σοκολάτα διαφέρει από τις άλλες σοκολάτες στο ότι δεν έχει πολτό από κακάο και συνεπώς δεν παίρνει το σοκολατί χρώμα. Όλη τη γεύση της σοκολάτας την παίρνει από το βούτυρο κακάο που περιέχει. Δηλαδή, περιέχει γάλα, ζάχαρη και βούτυρο κακάο. 

9. Πρώτη ύλη είναι ο καρπός του κακάου ή κακαοβάλανος που περιέχεται στους καρπούς του κακάου. Ένα κακαόδεντρο παράγει περίπου 30 καρπούς κακάο ανά έτος.

10. Το κακάο είναι ένα γεωργικό αγαθό που παράγεται στις τροπικές χώρες που βρίσκονται περίπου μόλις 10 μοίρες βόρεια και νότια του Ισημερινού, όπως η Γκάνα, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Νιγηρία, το Καμερούν, η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Εκουαδόρ, που όμως, λόγω της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, πλήττονται από το ολοένα ξηρότερο κλίμα, μια και το κακάο προτιμά τα υγρά, ζεστά κλίματα. 

11. Το κακάο είναι χρηματιστηριακό προϊόν και το εμπορεύονται τα διεθνή χρηματιστήρια commodities (βασικών γεωργικών πρώτων υλών), στο Λονδίνο και στη Β. Αμερική. Στη Νέα Υόρκη αποφασίζεται καθημερινά πόσο «αξίζει» το κακάο της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, ενώ στο Λονδίνο εκείνο της Αφρικής και της Ασίας. Φέτος οι τιμές του παρουσίασαν αύξηση 40% στα διεθνή χρηματιστήρια και η παραγωγή πιέζεται να αντεπεξέλθει στη γοργά αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας.  

Σοκολατομανία! Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LifO
Σοκολατομανία! Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LifO

12. Η σωστή θερμοκρασία για τη φύλαξη της σοκολάτας είναι μεταξύ 15 και 22 βαθμών Κελσίου. 

13. Ο μέσος Έλληνας καταναλώνει περίπου 2,5 κιλά σοκολάτας τον χρόνο, ενώ ο Ελβετός 7 κιλά ανά άτομο, που με τους Βέλγους και τους Ισλανδούς κατέχουν τις τρεις πρώτες θέσεις στη διεθνή σοκολατομανία.

14. Αν επέλθει στην Ελλάδα ο προτεινόμενος από την Τρόικα φόρος στις τροφές με λιπαρά, αλλιώς επονομαζόμενος και fat tax σε Δανία, Γαλλία και Ουγγαρία όπου ήδη εφαρμόζεται, οι τιμές της σοκολάτας θα αυξηθούν περίπου 8-10%, φτάνοντας, π.χ., από 1 ευρώ στο 1,20. 

15. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει Ω3 λιπαρά που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, κάτι που μάλλον γνώριζε ο άγιος των ημερών, αλλιώς πώς εξηγείται η σοκολατομανία της 14ης Φεβρουαρίου; H διεθνής τάση στρέφεται πάντως ταχύτατα προς τη μαύρη σοκολάτα. 

Σοκολατομανία! Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LifO
Σοκολατομανία! Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LifO

16. Ηλίας Μαμαλάκης (δημοσιογράφος-γευσιγνώστης): 

- Σε βλέπω λίγο αναστατωμένο και νευρικό. Ησύχασε, μια συνέντευξη περί σοκολάτας πάμε να κάνουμε. 

Στέλιος Παρλιάρος (εθνικός μας ζαχαροπλάστης): 

- Εσύ θα ήσουν ήρεμος, αν μιλούσες για την πρώτη σου αγάπη; 

(από την εισαγωγή του βιβλίου του Στέλιου Παρλιάρου Σοκολάτα). 

17. Τα τελευταία χρόνια η σοκολάτα έχει τρυπώσει με μεγάλη επιτυχία στο ρακί, στον χαλβά του μπακάλη, στο παστέλι, στην καρυδόπιτα και πολλά άλλα γνωστά ή παραδοσιακά ελληνικά γλυκά. Μικρές ελληνικές επιχειρήσεις προσθέτουν δενδρολίβανο, goji berries και εγχώρια βότανα, αρωματίζοντας πρωτότυπα τις σοκολάτες που παράγουν. 

18. Σοκολατοπόλεμος στο Καρναβάλι της Πάτρας (που ξεκίνησε πριν 180 χρόνια) αναμένεται και φέτος στις 2 Μαρτίου, την Κυριακή πριν από την Καθαρά Δευτέρα, στο τέλος των παρελάσεων. Τα τελευταία άρματα του καρναβαλιού πετούν σοκολάτες κανονικού μεγέθους στο πλήθος, αναβιώνοντας ένα έθιμο που συνηθιζόταν παλαιότερα στις χοροεσπερίδες ως ένδειξη πλούτου και οικονομικής άνεσης. Στην Πάτρα λειτουργούν και 3-4 όμιλοι σοκολατοριχτών, όπως το Club Σοκολατοπόλεμος Πατρινού Καρναβαλιού «Σοκολατομαχίες», η Ένωση Πατρινών Σοκολατοριχτών «Σοκολατοδρομίες», ο Όμιλος Σοκολατομαχητών Πατρινού Καρναβαλιού «Σοκολατομανίες» και ο Σύλλογος Σοκολατοπαικτών Πατρινού Καρναβαλιού «Σοκολατοπαίκτες».

3 εύκολοι τρόποι με τη σοκολάτα για του Αγίου Βαλεντίνου

Φλούδες πορτοκαλιού γλασέ με πικρή σοκολάτα

 

Σοκολατομανία! Facebook Twitter

Χαράζω με μαχαίρι το πορτοκάλι σε σταυρό.

Αφαιρώ τα τέσσερα κομμάτια της φλούδας προσεκτικά μη σπάσουν.

Κόβω λεπτές κάθετες λουριδίτσες προσπαθώντας, πάλι, να μη σπάσουν.

Βράζω νερό σ’ ένα κατσαρολάκι, το κατεβάζω απ’ τη φωτιά και αφήνω τις φλούδες να σιγοβράσουν για 5 λεπτάκια, μέχρι να ξεπικρίσουν.

Σουρώνω και αφήνω να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.

Τις ξαπλώνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Τις ραντίζω με ζάχαρη, τις αφήνω για δέκα λεπτά και μετά σηκώνω το χαρτί από τις τέσσερις γωνίες και τις κουνάω για να πάει η ζάχαρη παντού. (Μπορώ να σταματήσω εδώ τη συνταγή, έχοντας έτσι μια απλούστερη εκδοχή, αλλά προσωπικά με καλεί η πικρή σοκολάτα να συνεχίσω...)

Βγάζω τα μπαστουνάκια πορτοκαλιού από τη ζάχαρη και τα τινάζω ελαφρά, για να ξεφορτωθούν την πολύ γλύκα (εννοείται ότι φυλάω την αρωματισμένη ζάχαρη για το αυριανό κέικ).

Βουτάω σε λιωμένη ζεστή πικρή σοκολάτα κάθε μπαστουνάκι, αφήνοντάς το να στραγγίξει πάνω από το σκεύος.

Τα ξαπλώνω πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ξανά για να κρυώσουν.

Τα βουτώ σε λιωμένη πικρή σοκολάτα και τα αφήνω πάλι να στεγνώσουν.

Φράουλες με σοκολάτα

 

Σοκολατομανία! Facebook Twitter

Πλύνε καλά τις φράουλες.

Άφησε τα πράσινα φυλλαράκια.

Ακούμπησέ τες σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν καλά.

Πάρε μία-μία στο χέρι σου και πίεσε το χαρτί κουζίνας, ώστε να μην υπάρχει ίχνος υγρασίας.

Λιώσε σε μπεν μαρί ή σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο μικροκυμάτων μία ή δύο κουβερτούρες (γάλακτος ή μπίτερ, ό,τι προτιμάς).

Βούτα μία-μία τις φράουλες στη λιωμένη σοκολάτα, μέχρι τη μέση περίπου.

Ακούμπησέ τες σε λαδόκολλα πάνω σ’ έναν δίσκο.

Βάλ’ τες στο ψυγείο για δέκα λεπτά. Πριν τις σερβίρεις, πασπάλισε τες με ζάχαρη άχνη (προαιρετικά, για ομορφιά!)

Μια εύκολη σος σοκολάτα (ιδανική για παγωτό)

 

Σοκολατομανία! Facebook Twitter

170 γρ. μαύρη σοκολάτα

115 ml νερό

30 γρ. βούτυρο

6 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος

λίγο άρωμα βανίλιας

Ανακατεύω όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και ρίχνω τη σος αμέσως πάνω από παγωτό βανίλια.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΚΡΙΒΟΣ

twominutesangie.blogspot.gr

Γεύση
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια