Γιατί η φυσική δραστηριότητα είναι μια άγνωστη έννοια για την Ελλάδα;

Γιατί η φυσική δραστηριότητα είναι μια άγνωστη έννοια για την Ελλάδα; Facebook Twitter
4

 Από τη Μαρία Βελάνα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι η φυσική δραστηριότητα και πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας; Έχετε ακόμη αναλογιστεί πόση σημαντική είναι όσο μεγαλώνουμε; Ως φυσική δραστηριότητα ορίζεται κάθε είδους σωματική κίνηση και περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων από έναν περίπατο στην Πλάκα για να απολαύσουμε το αυγουστιάτικο φεγγάρι μέχρι το τρέξιμο για να προλάβουμε το λεωφορείο κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.. Τι πραγματικά όμως συμβαίνει όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει; Συνεχίζει να απολαμβάνει τις μικρές καθημερινές συνήθειες του ή απλώς αναγκάζεται να καθηλωθεί σε ένα διαμέρισμα; Σπουδάζοντας τον τελευταίο χρόνο στην Γερμανία διαπίστωσα ότι ναι η τρίτη ηλικία έχει δικαίωμα στην ζωή! Έχει δικαίωμα στη φυσική δραστηριότητα! Οι ηλικιωμένοι, όπως τους αποκαλούμε στην Ελλάδα, είναι δραστήριοι και χαίρονται κάθε στιγμή της ζωής τους χωρίς να κάνουν εκπτώσεις σε αυτό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης, Friedrich-Alexander-University, στην οποία συμμετέχω, αποφάσισε να μελετήσει τις τάσεις των διεθνών φοιτητών του πανεπιστημίου μας σχετικά με την φυσική δραστηριότητα και την τρίτη ηλικία. Στην έρευνα συμμετείχαν 10 φοιτητές από ευρωπαϊκές – ένας εξ‘ αυτών Έλληνας- και μη χώρες. Η συλλογή των δεδομένων μας πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν σε διάφορους χώρους, όπως οι προαύλιοι χώροι των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου. Ενδεικτικές ερωτήσεις ήταν: «Πόσο δραστήρια είναι τα άτομα που ανήκουν στην τρίτη ηλικία στην χώρα καταγωγής σας;», «Κατά την άποψή σας, τι είδους φυσικές δραστηριότητες είναι σε θέση να κάνουν τα άτομα τρίτης ηλικίας;» και «Κατά πόσο οι αντιλήψεις σας έχουν αλλάξει σχετικά με την φυσική δραστηριότητα και την τρίτη ηλικία απ‘ όταν ήρθατε στην Γερμανία;». Οι συμμετέχοντες μάς εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον τους για το ερευνητικό αντικείμενο, καθώς αρκετοί από αυτούς συμφώνησαν ότι επρόκειτο για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας στις χώρες τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας προσελκύουν το ενδιαφέρον, καθώς οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες απάντησαν ότι θεωρούν τους ηλικιωμένους, άτομα με μειωμένη φυσική δραστηριότητα στις χώρες καταγωγής τους. Σε περίπτωση δε που αποφασίσουν να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα ή να ασκηθούν, αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με λόγους υγείας. Με αλλά λόγια, ένας ηλικιωμένος αποφασίζει να αθληθεί μόνο και μόνο γιατί κάποιος ειδικός του συνέστησε να το κάνει και όχι γιατί απλώς επιθυμεί να διασκεδάσει ή διατηρηθεί σε καλή φυσική κατάσταση.

 Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα φαίνεται, συνεπώς, να μην ασκείται επαρκώς σε διάφορα μέρη του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας συμμετέχοντας ανέφερε ότι είναι σπάνιο για έναν Έλληνα ηλικιωμένο να καταπιάνεται με κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας λόγω στερεοτύπων και έλλειψης εγκαταστάσεων. Ο εν λόγω συμμετέχοντας τόνισε κυρίως ότι οι ηλικιωμένοι δεν γνωρίζουν πως να ασκηθούν σε ένα γυμναστήριο. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ένας ηλικιωμένος σε ένα γυμναστήριο που προσπαθεί να σηκώσει βάρη θα ήταν μια μάλλον κωμική εικόνα.. Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την φυσική δραστηριότητα των Ελλήνων ηλικιωμένων είναι η έλλειψη υποδομών. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι δεν διαθέτουμε ποδηλατοδρόμους ή πάρκα όπου κάποιος θα μπορούσε να κάνει την βόλτα του με ασφάλεια. Παρ‘όλα αυτά, ο Έλληνας της έρευνας μάς δήλωσε ότι οι αντιλήψεις του σχετικά με το θέμα έχουν αλλάξει βλέποντας τόσους Γερμανούς ηλικιωμένους να πειραματίζονται με διάφορα αθλήματα και δραστηριότητες από τη ποδηλασία και τον χορό μέχρι ακόμα και την ορειβασία. Σε αυτό συμφωνούν και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες. Δηλαδή, είναι πλέον περισσότερο εξοικειωμένοι με την εικόνα ενός ατόμου της τρίτης ηλικίας που κάνει ποδήλατο ή τζόγκινγκ στο κέντρο της πόλης.     

 Αγαθά , λοιπόν, που για πολλές δυτικές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται αυτονόητα και ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτά, είναι σχεδόν ανύπαρκτα στην Ελλάδα. Τι όμως μας εμποδίζει να αποκτήσουμε τις κατάλληλες υποδομές ώστε ο καθένας μας και, κυρίως, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, να απολαμβάνουμε στο μέγιστο βαθμό το περιβάλλον στο οποίο κατοικούμε; Η οικονομική κρίση...

Αν το σκεφτήκατε μάλλον κάνετε λάθος. Ήρθε ώρα η σκέψη μας να δραπετεύσει από τον μονόπλευρο αυτό τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας που έχει εγκλωβιστεί αναπόφευκτα τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα απαραίτητα συστατικά αυτής της αλλαγής είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Ο συλλογικός τρόπος σκέψης θα μας προσφέρει τα όσο στερούμαστε μέχρι τώρα. Εννοώ ότι εάν αρχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, όπως είναι η απόκτηση ενός χώρου αναψυχής, και παράλληλα να κάνουμε σωστή χρήση των προνομίων μας, τότε αυτόματα αρχίζουμε να συμπεριφερόμαστε ως άτομα μιας κοινωνίας που μεριμνούν για το κοινό συμφέρον. Το κοινό συμφέρον μεταφράζεται εδώ ως η υγεία μας. Τι θα κόστιζε η ανάπλαση ενός εγκαταλελειμμένου χώρου σε ένα χώρο αναψυχής; Σε εμάς απολύτως τίποτα...

Ίσως λίγο από τον πολύτιμο χρόνο μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας! Σας πληροφορώ λοιπόν αν καταφέρουμε να αλλάξουμε την νοοτροπία μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες υποδομές φυσικής δραστηριότητας στην Ευρώπη γιατί η πρώτη ύλη, η φύση μας, δόθηκε απλόχερα στον τόπο μας. Εάν εκμεταλλευτούμε ό,τι έχουμε σε αφθονία και παράλληλα πιέσουμε για τη δημιουργία χώρων που θα φιλοξενούν κάθε είδους φυσικής δραστηριότητας για όλες τις ηλικίες, αυτόματα σεβόμαστε τους εαυτούς μας και τους προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. 

*Aπό την Μαρία Βελάνα (Friedrich-Alexander-University Erlangen-Nürnberg / Institute of Sport Science and Sport / International Master „Physical Activity and Health").

 

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
Στην Ελλάδα έχει 6 μήνες ζέστη, πού να αθληθεί ο ηλικιωμένος όταν δεν υπάρχει πρόβλεψη κατάλληλων κατάλληλων εγκαταστάσεων; Θα πάθει έμφραγμα ο άνθρωπος! Εδώ εγώ που είμαι σε άλλη ηλικία και το σκέφτομαι αν θα τρέξω για το λεωφορείο όταν έχει ντάλα ήλιο. Αν πούμε για το γυμναστήριο, ποιός εν Ελλάδι ηλικιωμένος έχει χρήματα για το γυμναστήριο με το τσεκούρεμα των συντάξεων και το να συντηρεί με την εν λόγω κουτσουρεμένη σύνταξη και κανα-δυό άνεργα παιδιά και τις οικογένειές τους; Zείτε εκτός (ελληνικής) πραγματικότητας. Μου θυμίζει κυρίες ΒΠ που αναρωτιούνται γιατί όλες οι γυναίκες δεν προτιμούν να φορούν μεταξωτές robe de chambre ώστε να παρουσιάζουν ωραίο θέαμα στο σύζυγο και τα παιδιά και γιατί δεν κάνουν πάρτυ με cupcakes στα γενέθλια. Ίσως φταιει η νοοτροπία, "όλα είναι στο μυαλό", "όποιος θέλει το μπορεί", "no pain, no gain" μπλα μπλα μπλα.Και επιπλέον χρειάζεται και πρόσβαση σε αυτά τα μέρη τα κατάλληλα για άθληση (αν δεχτούμε ότι η αναρρίχηση στην Πεντέλη δεν είναι εύκολα βατή για τον ηλικιωμένο και η πρόσβαση στην παραλία αποτιμάται 3.5 ευρώ το κεφάλι την φορά, οπότε…). Όταν δεν υπάρχουν υποδομές συγκοινωνιών, άνετης πρόσβασης, ράμπες για τα ευαίσθητα αρθριτικά των πιο ηλικιωμένων κλπ. όλα αυτά γίνονται όνειρα καλοκαιρινού βραδιού (με θερμοκρασία 34 βαθμών…). Επιπρόσθετα απορώ έντονα με τον ισχυρισμό "Τι θα κόστιζε η ανάπλαση ενός εγκαταλελειμμένου χώρου σε ένα χώρο αναψυχής; Σε εμάς απολύτως τίποτα…"Φυσικά όλα αυτά βγαίνουν από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου και κοστίζουν αρκετά!! Έχετε ιδέα από αρχιτεκτονική και μηχανική μελέτη; Εδώ ένα κοτέτσι πας να καθαρίσεις (τρόπος του λέγειν) και θα κοστίσει μερικά 10ευρα σε καθαριστικά, σκούπες, σακούλες αν μη τι άλλο. Πόσο μάλλον "η ανάπλαση ενός εγκαταλελειμμένου χώρου"!Επιπλέον φαντάζομαι ότι η ρεμούλα κι η διαφθορά, η διασπάθιση του άνωθεν δημόσιου χρήματος δεν γίνεται σε τέτοιο βαθμό στην Γερμανία γιατί ακριβώς υπάρχει σκληρότερη νομοθεσία και έλεγχος του δημοσίου. Αν λοιπόν εννοείτε ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία απαιτώντας συλλογικά να ζητήσουμε έλεγχο αναλυτικό και εξονυχιστικό για τα πεπραγμένα των ελληνικών έργων, τότε θα συμφωνήσω. Αλλιώς λυπάμαι αλλά οι προτροπές περί συλλογικότητας ακούγονται σαν αιθεροβάμων έκθεση Γ'γυμνασίου. Tι ιδανικά που είναι οι ηλικιωμένοι στην Γερμανία και πόσο fit. Προτείνω να συνταξιοδοτηθείτε εκεί.
Το αυτό όμως ισχύει και για τις νεότερες ήλικιες.Πχ η Ολλανδία των 15Μ κατοίκων έχει λέει 1Μ ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές (δηλ γραμμένους σε συλλόγους, με αγώνες καθε ΣΚ κτλ κτλ)Πόσοι Ελληνες 18-55 θα παρατούσαν τα καφέ/ταβερνεία/ καναπέ για να πάνε Σάββατο μεσημεράκι για προπόνηση?
Ως πρώην αθλητής στίβου, έχω να σημειώσω τα εξής:Στην Ελλάδα απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια να αχοληθείς οργανωμένα με κάποιο άθλημα - εξ΄ου και όσοι ασχολούνται εντατικά (και ίσως και διακρίνονται), το κάνουν καθαρά από "τρέλα", από αγάπη. Έλλειψη υποδομών πάσης φύσεως, από καθαρά αθλητικές υποδομές, έως μέσα μαζικής μεταφοράς, έλλειψη εξοπλισμού και τεχνογνωσίας απαιτούν έξτρα χρόνο, χρήμα και κόπο από τον ενδιαφερόμενο. Προσθέστε σε αυτά το εργασιακό χάος, με άπειρες και απρογραμμάτιστες υπερωρίες, εν αντιθέση με τον Ολλανδό που έχει αυστηρά προκαθορισμένο πρόγραμμα στην εργασία του και καταλαβαίνετε ότι το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι.Παρεμπιπτόντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα των 11 Μ έχει συνολικά 750 χιλιάδες ποδοσφαιριστές και η (απόλυτα επίπεδη και με πληθώρα γηπέδων) Ολλανδία με 17 Μ έχει τους διπλάσιους (και κάτι).http://www.fifa.com/worldfootball/bigcount/allplayers.html