6 ερεθιστικές αφίσες από την πορνογραφία του παππού σου

6 ερεθιστικές αφίσες από την πορνογραφία του παππού σου Facebook Twitter
2

Στη δεκαετία του '50, στην συντηρητική, αλλά και εξημμένη Αμερική του baby boom, υπήρχε μια αντίφαση που έπρεπε να μπαλωθεί κάπως: αφ' ενός οι οικογενειάρχες ήταν, υποτίθεται, θεοσεβούμενοι και πιστοί στις οικογενειακές αξίες, αφ' ετέρου ήθελαν να χαρούν τις ηδονές της καλοπέρασης και του καταναλωτισμού. Ήθελαν επίσης να απολαύσουν το σεξ και τις εικόνες του, πράγμα που αργότερα θα εκφραζόταν αποχαλινωμένα με την σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του '60.

Στο κινηματογράφο που εξερευνούσε τότε τις δυνατότητές του, το γυμνό ήταν ακόμη θέμα ταμπού. Το μεγάλο κόλπο ήταν λοιπόν να υπάρχει μεν, δήθεν όμως για άλλο λόγο. Τα λεγόμενα nudies ήταν ταινίες γύρω από την φυσιολατρεία και την ακμάζουσα τότε κουλτούρα του γυμνισμού. Υποτίθεται ότι το μυαλό δεν πήγαινε στο πονηρό, απλώς απεικονιζόταν μια εδεμική κατάσταση όπου γυμνοί ενήλικες και παιδιά απολάμβαναν τον ήλιο και τη φύση, παίζοντας με πολύχρωμα τόπια και διαβάζοντας περιοδικά.

Επρόκειτο βέβαια για καθαρό sexploitation, και το κοινό που συνέρρεε στους κινηματογράφους ήταν τυπικοί ηδονοβλεψίες.

Τώρα όμως που τα χρόνια πέρασαν και νέες υποκρισίες ήρθαν να αντικαταστήσουν τις παλιές, εκείνες οι ταινίες και τα πολύχρωμα, γεμάτα υποσχέσεις πόστερς τους φαίνονται σχεδόν χαριτωμένα. Ανέκαθεν, η πορνογραφία του παππού είναι το ανέκδοτο του εγγονού του.

Η ίδια ακριβώς φιλμική ψευδωνυμία θα επαναλαμβανόταν μια δεκαετία αργότερα με τις γερμανικές και σουηδικές ταινίες "σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης", που έκλειναν το μάτι στο πορνό, προσπαθώντας να ξεγελάσουν την λογοκρισία.

Εnjoy!

-Σ.Τ.

6 ερεθιστικές αφίσες από την πορνογραφία του παππού σου Facebook Twitter
6 ερεθιστικές αφίσες από την πορνογραφία του παππού σου Facebook Twitter
6 ερεθιστικές αφίσες από την πορνογραφία του παππού σου Facebook Twitter
6 ερεθιστικές αφίσες από την πορνογραφία του παππού σου Facebook Twitter
6 ερεθιστικές αφίσες από την πορνογραφία του παππού σου Facebook Twitter
6 ερεθιστικές αφίσες από την πορνογραφία του παππού σου Facebook Twitter

Design
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Φιλική παρέμβαση: η γενιά του baby boom στην Αμερική είναι αυτή που ηρθε αμέσως μετα τον πόλεμο, και πιάνει δηλαδή όσους γεννήθηκαν από το 1946 μέχρι περίπου τα μέσα της δεκαετίας του 60. Με αλλά λόγια, η συντηρητική δεκαετία του 50 δεν ηταν η Αμερική του baby boom, καθώς οι baby boomers ηταν ακόμη νήπια, και σίγουρα δεν απολάμβαναν τις ταινιες αυτές! Η Αμερική του baby boom ηταν ακριβως η "απελευθερωμένη" και ανατρεπτική Αμερική που αναδύθηκε το 60, όπως κατα τα αλλά σωστά αναφέρει το άρθρο.